Två sorters Sill till Midsommar

Svensk Midsommarmat

Inlagd sill i olika former hör ju verkligen till i vårt traditionella firande av Midsommar. Det är den mat jag helst ser på mitt bord den här helgen.

Andra bufférätter som gravlax, ägghalvor och prinskorv äter jag hellre till Jul och Påsk. På Midsommar är det istället SOS som har huvudrollen. Smör, Ost och Sill.

Under alla restaurangår, blev det inte så mycket firande för egen del. Jag jobbade för det mesta. Så det har blivit många sorter av den inlagda sillen genom åren.

Här nedan kommer två av mina favoriter från krogtiden. De här gjorde  jag ofta till bufféer när jag jobbade på Verkö Slott i Storsjön.

I år känns det lite extra kul att fira Midsommar. Fick igår klart med Anna Hallén att jag kommer att få medverka med 10 av mina fiskrecept i hennes kommande bok om Energibarn.

Boken kommer att handla om barn med psykiska funktionshinder och ges ut av Pickabook förlag. De här barnen blir ofta bättre av en kost med mycket omega-3, det är där mina recept kommer in. Fiskrecept speciellt framtagna för att innehålla mycket av omega-3 och som tilltalar kräsna barn.

Pickabook har även  gett ut Anna J.D. Jacobsson’s Vägen från 137 kilo och Från mitt kök.

En himla skojig utmaning för mig, kör igång direkt efter helgen med receptfunderande. Men först en lugn och härlig Midsommar med Mamma och god mat.

Vitlökssill med Örter

Rödvinssill med Kummin

Min Midsommarsill

Som bas använder jag alltid vanlig inlagd sill, som jag blandar med de olika såserna. Det gör att det blir mer sting. Har sett en del recept där man blandar urvattnad saltsill direkt i såsen, men det blir en ganska smaklös anrättning.

Den klassiska inläggningslagen som kallas 1-2-3-lagen, består av 1 del 12%-ig Ättika, 2 delar Socker och 3 delar Vatten.

Det rör jag bara ihop tills sockret lösts sig. Lägger i urvattnad sillfilé, skivar i lite lök och morot, lägger i några lagerblad och några kryddpepparkorn.

Sillen får sen ligga i den här lagen 1-2 dygn, innan den tas upp. Smaka av efter halva tiden om Du vill ha en starkare sill, det är en smaksak.  Sillen skärs sen i sneda bitar och blandas med olika smaksättningar.

Här kan Du hitta ett recept på min Heminlagda Sill med lite mindre socker än normalt. Den blir väldigt god, men räkna med lite kortare hållbarhet, eftersom sockret har en konserverande verkan tillsammans med ättikan.

Å andra sidan är det bara vi Svenskar som har så söta sillinläggningar, våra grannländer i öst har mer sälta i sina inlagda sillar.

I år gjorde jag det lätt för mig och använde Abba’s KRAVmärkta inlagda sill. Då är det bara att lägga sillbitarna, utan lök, i durkslag för att rinna av innan de blandas med rörorna.

När det finns så här pass bra färdiga varor, tycker jag det är fint att kunna ta en genväg ibland. Särskilt som i år när inte orken riktigt hänger med. Det vänder nog bara vädret gör det också.

Rödvinssill med Kummin

Inlagd Sill, 2 filéer eller 120 gr avrunnen

½ dl Rödvin

5 cm Purjolök i strimlor

1 msk Kallpressad Olivolja

1 msk Tomatpuré

1 tsk Balsamvinäger

1 krm stött Kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger. Krydda med kummin och lite flingsalt. Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag för mest smak. Smaka av om Du vill ha mer kryddning.

Vitlökssill med Örter

2 inlagda Sillfiléer eller 120 gr avrunnen

1 dl Crème Fraiche

½ dl Majonnäs

½ pressad Citron

2 msk finhackad Gräslök

2 msk finhackad Persilja

2 rivna Vitlöksklyftor

Några droppar Worcestersauce

Nymald Vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen. Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill. Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker. Smaka av om Du vill ha mer sälta.

Vill Du ha fler sillrecept? Här hittar Du Citronsill och här Senapssill. Här kan Du läsa om en annan god Midsommarsill, med tips om lite udda dryck till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/23/tva-sorters-sill-till-midsommar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

31 kommentarerLämna en kommentar

  1. Gillar den skarpt! Många bra recept och även kopplingar till annat som berör kost och hälsa.

  2. […] Vitlökssill […]

  3. […] Rödvinssill […]

  4. […] Du testa några av mina sillsorter? Här hittar Du recept på Inlagd Sill, Vitlökssill, Rödvinssill och Senapssill, de går bra att förbereda i god tid före […]

  5. […] också använder Du den som bas i t.ex Senapssill, Örtsill, Rödvinssill, Citronsill eller någon annan […]

  6. […] oppskrift på her, og et glass med rødvinssild. Oppskriften på rødvinssilden har jeg funnet på bloggen til Birgitta Höglund. Hun har utrolig mange gode oppskrifter som jeg henter masse inspirasjon […]

  7. […] Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg. Eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar. Servera med kokt ägg, eller på en silltallrik. Recepten på de andra sillarna på tallriken hittar Du Här. […]

  8. Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken… http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag…

    • Hej Tobbe och Välkommen hit. Det låter ju trevligt med en rockande kock 🙂

  9. Önskar dig en riktigt härlig midsommar!
    Tusen tack för all inspirerande läsning här på
    bloggen!
    Glad midsommar :o)

    • Hej Cissi och Välkommen till mitt kök. Roligt att du tycker om mina recept. Önskar dig också en riktigt skön Midsommar 🙂

  10. Glad Midsommar Birgitta! I’m currently in Hong Kong and it’s summer here too, 31C in the day and just as warm at night! No midsummer feeling here like in Sweden, so it’s nice to be reading your blog 🙂

    Cheryl

    • Hi, Cheryl. You have a bit warmer there in Hongkong 😉 But today it’s real summer here in Östersund, 20C. It was very cloudy the day I took the pictures, unfortunately. But that’s the way it is, living in the north. Glad Midsommar 🙂

  11. Stort grattis Birgitta!! Vad roligt att det blev av 🙂 har undrat just hur det blev! Ser fram emot att se resultatet!

    Kram på dig och ha en härlig midsommar!

    • Tack, Sanna. Även för hjälpen med mina funderingar 😉 Ha en riktigt skön Midsommar du med, kram från fjällvärlden.

  12. Hej Birgitta,
    Jeg tycker det är toppen att du är med i Annas bok.
    GRATTIS! Anna kunde inte ha funnit någon bättre.
    Jag hoppas du får en strålande midtsommar.

    Må bäst.
    Elin U

    • Hej Elin. Tack så mycket för ditt grattis, du är ett stort stöd 😉 Ha en riktigt skön helg, med god mat och mycket sol.

  13. Finns inget bättre än hemlagad sill och midsommar! Och dom har lovat fint väder 🙂 Vad kul att du ska vara med i boken! Grattis!

    • Tack, Anna. Känns riktigt fint att få den äran, att delta i Anna’s bok 🙂 Hoppas verkligen vi får fint väder här med, men det är osäkert..

  14. Hoppar bara in här lite snabbt. Läser inte så många bloggar just nu men måste bara önska dig en RIKTIGT GLAD MIDSOMMAR!

    Ha en underbar helg!

    • Tack för snabbtitten, precis som du håller jag mig borta från datorn rätt mycket nu på sommaren. Då är det bättre att sitta ute och njuta av blommor och en god bok.
      Ha en riktigt fin Midsommar, du med 🙂

  15. Tack för att du delar med dig av dina goda sillrecept. Förr gjorde min mamma sill sill, tyvärr lever hon inte längre och jag själv har inte tagit upp traditionen. Här ser ut som jag kan hitta nått gott till midsommar. Lycka till med bokskrivandet!

    • Hej Loula. Det är riktigt roligt att få dela med mig av mina kunskaper. Hoppas du tar upp din mammas tradition, det är viktigt att vårt eget kulturarv får leva vidare. Tack för din kommentar och Glad Midsommar 🙂

  16. åh så glad jag blir!
    Ännu en god anledning att läsa den boken.

    Heja Birgitta som vill hjälpa barn som min storson!

    😀

    Storkramen!

    • Tack, rara Fjällmor 🙂 Jag är också glad, tycker det känns riktigt fint att få hjälpa till på mitt sätt. Din storson och många andra behöver all den uppmärksamhet och stöd de kan få. Vi är lite för dåliga på det i samhället idag, tyvärr. Hoppas den här boken kan bidra till en ändring.
      Stor kram kommer tillbaks över snöiga fjällen 😉

      • med många bäckar små…

        Vet du
        vi skippar nog sillen i år

        Fjällfar kom hem i morse med fiiin nyfångad storöring från din sida gränsen. Den ligger på gravning nu…

        😉

      • Vad roligt att vi här i Jämtland kunde få bidra med lite godsaker på ert bord i Midsommar 🙂

  17. Sill år gott,gott.Ska prova dina,Birgitta ser så
    goda ut.
    Vilken strålande sommerdag vi har idag.Hoppas
    du oxå har det varmt och fint hos dig.

    Må så gott.
    Elin U

    • Hej Elin. Kul att du vill testa mina sillar 🙂 Här slog sommaren till helt plötsligt på eftermiddagen. Ljuvligt, suttit ute och läst i flera timmar.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.