Smørrebrød med Inlagd Sill

Sillmacka till Lunch

Sillmacka till Lunch

Jag blev sugen på Inlagd Sill, när jag fick några fina sillfiléer av grannen.

Han köper riktigt fin Norsk Fetsill ibland, och då brukar jag få lite ur den nyöppnade burken. Perfekt, när man som jag tycker om sill. Men inte är så förtjust i den översöta burkvarianten.

Jag gjorde en egen version av den klassiska 1-2-3-lagen.

Alltså 1 dl Ättikssprit 12%, 2 dl Socker och 3 dl Vatten.

Jag tog 1½ dl Ättikssprit 12%, 1½ dl Socker och 3 dl Vatten istället. Socker och ättika har ju båda en konserverande effekt på sillen, så det går inte att ta för lite socker.  Och så smakar det ju hemskt, med för mycket ättika. Den här varianten blev riktigt god. Sillen drar inte åt sig så mycket av sockret, så det är nån större fara ur LCHF-synpunkt. Och Du äter det ju inte varje dag.

En burk Sill är en bra Gåbortspresent

En burk Sill är en bra Gåbortspresent

Börja med att skölja av sillen.

Lägg den i rikligt med kallt vatten i kylen 4-5 timmar. Skär en liten bit ur den tjockaste delen och smaka om den är lagom salt.

För salt sill är inte gott. Jag jobbade med en Kallskänka i Sandhamn en gång, som lagt in sill till en Buffé för 500 gäster. Hon hade glömt att vattna ur den, upptäckte jag dagen innan buffén. Det var inte kul, men det gick att rädda den. Jag fick hälla bort all lag, spola några timmar i kallt vatten och sen på med en ny med mycket socker och ättika. Ingen klagade, så den blev ju okej.

Min Inlagda Sill

4 urvattnade Saltsillfiléer

1½ dl Ättikssprit 12%

1½ dl Socker, Björksocker eller Sukrin

3 dl Vatten

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig.

Skiva en Rödlök och en Morot.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med 8-10 Kryddpepparkorn och 2-3 Lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det ev. behövs mer ättika eller socker.

Nu har Du en Inlagd Sill som är riktigt god att äta som den är, eller också använder Du den som bas i t.ex Senapssill, Örtsill, Tomatsill eller Din favoritinläggning. Ta upp bitarna ur lagen och låt dem rinna av innan du blandar med smaksättningen.

Ett stort fel i många recept, är nämligen att det inte står nåt om att sillen ska läggas in i ättikslag innan den används till att blandas med t.ex en senapssås.

Resultatet blir en smaklös sillanrättning. Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först.

Smørrebrød med Inlagd Sill

Skär en tunn skiva av mitt Valnötsbröd eller ett annat bröd med lite kolhydrater. Bred på ordentligt med smör.

Lägg på lite Grönt, gärna ett kokt Ägg och Inlagd Sill. Några skivor Ost kompletterar det hela.  Så har Du en god och nyttig sommarsmörgås.

Danskarna kan det här med Smørrebrød. Smörgåsar som är riktigt fina ur LCHF-synvinkel.

Mycket pålägg och en liten, tunn skiva rågbröd under alltihop. Vi får ta lärdom av dem.

Smör Ost Sill

Smör Ost Sill

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/07/17/sm%c3%b8rrebr%c3%b8d-med-inlagd-sill/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. Nu är det varken jul, påsk eller midsommar, men inlagd sill har det blivit enligt ditt recept 1½-1½-3. Jag vattnade ur 12 timmar ca. Det var nog i mesta laget, från kväll till morgon.

    Nu ska det bli en omgång till enligt 1-2-3-lagen och endast urvattning 4-5 timmar.

    Jag fick en hink, 2 kg, med saltsill, med bäst-före-datum augusti-12, så det blir mycket sill-frukost-luncher ett tag framöver.

    En stekt sillmiddag med löksås har det också blivit.

    • Sill är ju gott när som helst på året. Och så nyttigt dessutom 🙂 Det är ju lite olika på saltningen, så det bästa är alltid att smaka sig fram. Samma med sötman. Ät, njut och må gott 🙂

  2. […] Inlagd Sill […]

  3. […] 2 Inlagda Sillfiléer  […]

  4. […] kan Du hitta ett recept på min Heminlagda Sill med lite mindre socker än normalt. Den blir väldigt god, men räkna med lite kortare hållbarhet, […]

  5. Hej. Det finns ju en anledning till att 1-2-3 lagen ser ut som den gör. Den ska inte mixtras med, det ökar risken för matförgiftningar.

    • Hej Linnea och Välkommen till mitt kök. Det är som du skriver viktigt att inte mixtra allt för mycket med en ättikslag. Men de proportioner jag använder av socker och ättika fungerar också bra. Man behöver ju inte spara den lika länge om man är orolig för hållbarheten. Men så god som min sill blir, så brukar inte det vara några problem 😉 Det var annat förr när det inte fanns så bra kylmöjligheter.

  6. […] brukar göra vanlig Inlagd Sill och smaksätta med citron, men i år gjorde jag det lätt för mig. Köpte färdiginlagd norsk […]

  7. […] Inlagd Sill […]

  8. […] Så börja alltså med att lägga in den urvattnade saltsillen. Här hittar Du recept på min Inlagda Sill. […]

  9. THis is a wonderful recipe, I love pickles. I ll be looking out for more, how about curry herring? yums 😉

    • Hi Zlamushka. I agree, pickled herring is delicious. In a creamy sauce with curry and apple, it’s really yummy.
      I will come back with a recipe on that one 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s