Feta, nyttiga och goda tillbehör
Jag fortsätter på samma tema som i mitt förra inlägg, där jag tipsade om äggrätter.
Idag får du 7 goda tips på hur du kan smaksätta smöret till maten.
Jag äter alltid extra smör till min mat, inte minst för att det gör maten så mycket godare.
Fett frigör en mängd smaker, det är därför alla som går över till att äta mer av det naturliga fettet från animalier plus smör och kokosolja tycker att LCHF-mat är så fantastiskt god 🙂
Men de största skälen till att jag äter rejält med fett är för att jag håller mig mätt längre och framför allt för att mitt ökade fettintag bidragit till att jag är så frisk idag.
Jag väljer att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar egen fond på benen.
Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna.
Fet fisk, skaldjur, nötter, ägg, majonnäs, getost och olivolja hör också till favoriterna på min tallrik. Och förstås en hel del grönt som tillbehör.
Jag märker en klar försämring i min fibromyalgi om jag under några dagar får i mig för lite smör och annat fett, jag blir kraftlös och får mer ont i kroppen.
Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord om fettets betydelse för mättnad och smaksinne i Långkok för LCHF och Paleo.
Annika Dahlqvist och jag gjorde boken LCHF för seniorer tillsammans för några år sen, där inleder hon boken ett långt förord om alla fördelar en LCHF-kost för med sig.
Här kan du läsa lite mer om hur viktigt det är med fett i maten hos Dr Annika Dahlqvist.
Boken riktar sig förstås inte bara till äldre utan fungerar för alla som tycker om naturligt god, gammaldags husmanskost.
De två kokböckerna ovan har varit slutsålda men finns i en samlad utgåva som E-bok, med just namnet Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Bilden på smöret i paprika som inleder inlägget är hämtat från Birgitta Höglunds bästa grilltips som är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.
Fler tips och recept på fet och god lågkolhydratmat hittar även i mina andra kokböcker, här kan du läsa mer om dem.
Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.
Många är tyvärr lite fettskrämda fortfarande, har fått kommentarer även bland LCHF-are av typen:
”Hur kan du äta så mycket smör…?”
Jag har ju under de år som gått, sen jag började med LCHF 2009, kommit fram till vad som passar just min kropp bäst och det är 3 mål mat om dagen med mycket fett tillsatt.
Fasta och halvfasta som 5:2 och 16:8 fungerar inte för mig, jag får mer värk om jag inte tillför bra bränsle med jämna mellanrum.
Jag har ett lite speciellt sätt att känna när det är dags att äta. Magen kurrar ju inte längre som förr när jag åt en kolhydratbaserad kost.
På mig är det istället de små musklerna i underarmarna och i ansiktet som säger till när det är dags för påfyllning.
De börjar strama, pirra och småvärka lite. Fortsätter jag då utan att äta något så blir nästa steg att jag blir trött och matt.
Hjärnan och motoriken hänger inte med riktigt och jag blir då inte nåt vidare uppmärksam om jag sitter och skriver vid datorn, är ute och går eller ännu värre, kör bil.
Så det allra bästa för mig är att äta ungefär ca var 5 timme. Det blir lagom mellan frukost, lunch och middag.
Ibland kan det bli nåt bra mellanmål om jag känner mig sugen på det.
Härlig blogg! Äter själv LCHF med lite fusk här och där. Men funderar lite på det mättade fettet om det kan bidra till högre blodtryck pga åderförfettning…
Hej och tack ❤ Så länge du håller dig till LCHF så är det OK med en hög andel smör, det är när fusket kommer in i bilden som det kan leda till viktuppgång och andra problem.
Här kan du läsa mer om det hos Diet Doctor: https://www.dietdoctor.com/se/lagkolhydratkost-paskyndar-inte-aderforkalkning
[…] Höglund har massor av tips angående kryddsmör, t ex vitlökssmör, 7 sorters kryddsmör och Café de […]
Jag hittar inte receptet på café de parissmöret, finns det men jag ser det inte? Jag bor ensam i lägenhet så att köpa grillboken känns lite onödigt 🙂
Du har klickat dig in på det inlägg där jag har 7 andra kryddsmör, här är länken till Café de Paris-smöret:
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/21/kryddsmor-cafe-de-paris-fran-grillmat-lchf/
Boken innehåller bara recept som funkar lika bra att laga till på en spis i en lägenhet, tror du skulle ha mycket glädje av den. Mängder av goda tillbehör som passar året runt 🙂
Kommer att testa dina kryddsmör. Försöker igen att minska mjölkprodukterna. Inte säkert det lyckas men försöka duger!
Sakta men säkert går det mesta 🙂
Men nu måste jag fråga: Hur har Du fått till smörpyramiden, med det fantastiska mönstret, som en kub på det gröna fatet??? Säg att den är lätt att göra, jag vill kunna.
Ska snart göra pannkakorna ur Ditt förra inlägg om äggrätter till nästkommande bjudning
Det är lätt om man har rätt form, här kan du läsa mer om den 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/23/smorhus/