7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Birgitta Höglund bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Feta, nyttiga och goda tillbehör

(inlägget uppdaterat mars 2019)

Jag fortsätter på samma tema som i mitt förra inlägg, där jag tipsade om 7 äggrätter.

Idag får du 7 goda tips på hur du kan smaksätta smöret till maten.

Jag äter alltid extra smör till min mat, inte minst för att det gör maten så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, det är därför alla som går över till att äta mer av det naturliga fettet från animalier plus smör och kokosolja tycker att LCHF-mat är så fantastiskt god 🙂

Men de största skälen till att jag äter rejält med fett är för att jag håller mig mätt längre och framför allt för att mitt ökade fettintag bidragit till att jag är så frisk idag.

Jag väljer att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar egen fond på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna.

Fet fisk, skaldjur, nötter, ägg, majonnäs, getost och olivolja hör också till favoriterna på min tallrik. Och förstås en hel del grönt som tillbehör.

Jag märker en klar försämring i min fibromyalgi om jag under några dagar får i mig för lite smör och annat fett, jag blir kraftlös och får mer ont i kroppen.

Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord om fettets betydelse för mättnad och smaksinne i Långkok för LCHF och Paleo.

Annika Dahlqvist och jag gjorde boken LCHF för seniorer tillsammans för några år sen, där inleder hon boken ett långt förord om alla fördelar en LCHF-kost för med sig.

Här kan du läsa lite mer om hur viktigt det är med fett i maten hos Dr Annika Dahlqvist.

Boken riktar sig förstås inte bara till äldre utan fungerar för alla som tycker om naturligt god, gammaldags husmanskost.

De två kokböckerna ovan har varit slutsålda men finns nu i en samlad nyutgåva, med just namnet Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Bilden på smöret i paprika som inleder inlägget är hämtat från Birgitta Höglunds bästa grilltips som är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Fler tips och recept på fet och god lågkolhydratmat hittar även i mina andra kokböcker, här kan du läsa mer om dem.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Många är tyvärr lite fettskrämda fortfarande, har fått kommentarer även bland LCHF-are av typen:

”Hur kan du äta så mycket smör…?”

Jag har ju under de 10 år som jag ätit LCHF kommit fram till vad som passar just min kropp bäst och det är 3 mål mat om dagen med mycket fett tillsatt.

Fasta och halvfasta som 5:2 och 16:8 fungerar inte för mig, jag får mer värk om jag inte tillför bra bränsle med jämna mellanrum.

Smörhus

Jag har ett lite speciellt sätt att känna när det är dags att äta. Magen kurrar  ju inte längre som förr när jag åt en kolhydratbaserad kost.

På mig är det istället de små musklerna i underarmarna och i ansiktet som säger till när det är dags för påfyllning.

De börjar strama, pirra och småvärka lite. Fortsätter jag då utan att äta något så blir nästa steg att jag blir trött och matt.

Hjärnan och motoriken hänger inte med riktigt och jag blir då inte nåt vidare uppmärksam om jag sitter och skriver vid datorn, är ute och går eller ännu värre, kör bil.

Så det allra bästa för mig är att äta ungefär var 5-6 timme. Det blir lagom mellan frukost, lunch och middag.

Brynt vitlökssmör

Kryddsmör med Tomat och Purjolök i Paprikaring

Kryddsmör med tomat

Kryddsmör Fajita

Kryddsmör Fajita

Feta-smör

Kaviarsmör med äggula och dill

Örtsmör

Tacosmör

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/01/07/7-sorters-kryddsmor-och-om-fettets-betydelse-i-var-mat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Höglund har massor av tips angående kryddsmör, t ex vitlökssmör, 7 sorters kryddsmör och Café de […]

  2. Jag hittar inte receptet på café de parissmöret, finns det men jag ser det inte? Jag bor ensam i lägenhet så att köpa grillboken känns lite onödigt 🙂

  3. Kommer att testa dina kryddsmör. Försöker igen att minska mjölkprodukterna. Inte säkert det lyckas men försöka duger!

  4. Men nu måste jag fråga: Hur har Du fått till smörpyramiden, med det fantastiska mönstret, som en kub på det gröna fatet??? Säg att den är lätt att göra, jag vill kunna.

    Ska snart göra pannkakorna ur Ditt förra inlägg om äggrätter till nästkommande bjudning


Lämna ett svar till Aromsmör | Full koll Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: