Timjankryddad Fläskkotlett med Fetasmör

Vår favoritbutik i Agia Marina

Det har blivit en vana att vi tar en promenad upp till gamla delen av Agia Marina. Ofta för att handla på Sky Market, som ligger vid torget.

En härlig liten lanthandel med ett stort sortiment av bra råvaror. Att vi sen får en fin promenad på nån kilometer med utsikt över Agia Theodorou, bergen och olivlundarna, gör saken ännu bättre.

Vi gjorde också ett besök på den fina tavernan Synaxis och njöt av en lätt lunch i deras trädgårdsservering. Med sällskap av vacker utsikt, Café del Mar på låg nivå i högtalarna, koltrastsång och några betande får.

Gör ett besök om Du tar en promenad upp till byn, den friden hittar man inte på många restauranger nere vid havet.

Vi åt Grillad Fetaost och Tzatziki på Synaxis. En bra lunch efter  promenaden som blev lite längre den här gången, vi tog en tur i backarna genom  olivlundar och apelsinodlingar.

Efter en stunds vila blev det matshopping på Sky Market. Där säljs äkta Fetaost i stora bitar på lösvikt, en ost med en riktigt kraftig smak. Färska grönsaker av hög kvalitet, olivolja och ägg direkt från bonden. Oliver och rökta revbensspjäll, som vi hade med på picknicken häromdagen, kommer också härifrån.

Grädde på litersförpackning för 5 euro, istället för 7,50 på vår närmsta Mega Inka. Väldig prisskillnad för samma märke, men en del butiker i turistorterna tar verkligen bra betalt.

De har också färskt kött i butiken, så jag köpte två väldigt fina kotletter vid senaste besöket. Maken till gott fläskkött får man leta efter.

Det har blivit en hel del fläsk på vårt bord de här veckorna, hemma finns knappt sånt att köpa. Kotletter brukar var riktigt magert kött i butikerna hemmavid, men absolut inte här på Kreta.

Många vintrar utan gris och rökt kött i Turkiet, gör också att det blir extra gott med fläsk, korv, bacon och andra rökta produkter här i Grekland. Därav avsaknaden av lammrecept den här gången. Mer av den varan på nästa resa.

Fetaostsmör

50 gr Smör

50 gr Feta

1 msk finhackad Bladpersilja

1 riven Vitlöksklyfta

1 tsk finrivet Citronskal

Lägg smör och fetaost i en bunke och låt bli rumstempererat. Riv skal från en ekologisk citron och blanda ner med de övriga ingredienserna. Mosa smör och ost med en gaffel, inte alltför jämnt.

Jag serverade smöret till en stekt, timjankryddad kotlett med Marinerade Grönsaker, Tomatskivor och Bladpersilja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/27/timjankryddad-flaskkotlett-med-fetasmor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det låter som ett trevligt ställe Synaxis. Visst är
    det herligt med riktiga fläskkotletter. Jag har
    en riktig slakteriaffär jag handler hos.Fantastiskt
    fint och gott kött,något dyrare,men det är det värd.
    Jag har titta på en del av alla dina herliga matrecept
    och tycker du ska ge ut en kokbok.Hoppas du förlåter
    min inte alltid korrekta svenska, då mitt ursprungsland är Norge.

    må bäst
    Elin U

    • Vad roligt att du gillar mina recept, Elin. Har länge haft funderingar på en kokbok, de blir starkare och starkare de funderingarna. Inte minst pga all respons jag får här på bloggen 🙂
      Din Svenska fungerar väldigt bra här, jag är född bara några km från Norska gränsen. På Pappas sida härstammar jag från Norge och på Mammas från Finland. Så jag känner mig ganska Nordisk 😉
      Var lycklig över att du har en så fin slakteributik i närheten. Ska se om jag kan köpa direkt från en bonde nu när jag kommer hem. Har länkar till försäljare av Ekologiskt kött i bloggmarginalen, om fler är intresserade.

      • Släpp aldrig tanken på en kokbok. Jag ska
        påminna dig tills den ligger ferdig i bokhandeln.Varifrån i Norge kommer släkten?
        Min kommer delvis från Nord-Norge och
        delvis från England/VestNorge.Morfar från Engl. mormor från Vestnorge.
        Herligt med nordiskt samförstånd eller hur?

        Elin U

      • Tack, det är sån peppning som kan behövas. Jag skyndar långsamt, men hade bestämt redan när jag började blogga, att jag skulle se om det finns intresse att ge ut mina recept efter ett år. Så det börjar bli dags att kolla lite snart 🙂
        Farmorsmor var av släkten Grambo i närheten av Östby, vid Dalagränsen.
        Visst är det bra med samförstånd mellan länderna. Säkert pga mina internationella gener som jag trivs så bra med människorna här vid Medelhavet också 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.