Souvlaki med Tzatziki och Cocktailtomater i Rosmarinbalsamico

Souvlaki på Fläskfilé

Souvlaki med tzatziki är väl sinnebilden av Grekisk mat för många. Jag har ätit mängder av varianter under mina Greklandsresor genom åren, men den bästa var på restaurang Limanaki i Platanias i höstas.

Den var gjord på fläskfilé, väldigt mör och smakrik. Köpte en fin bit filé på Saluhallen i Chania, så det blev att prova om en hemlagad variant skulle bli lika bra.

Nu har jag ju ingen kolgrill, så det fick bli smörstekta spett. Men filéskivorna fick ligga och dra länge i marinaden, så smaken blev rätt likt ändå.

En del av innehållet i en stor låda plommoncocktailtomater, likaså inhandlat i Chania, fick utgöra det andra tillbehöret till mina spett. På det sättet fick jag in lite nya smaker också. Honungen tillför en härlig arom, men vill Du inte använda sötning alls, så hoppa bara över den.

Några skivor smörstekt aubergine blev ett bra komplement istället för potatis. Vi äter mycket aubergine när vi är vid Medelhavet, en grönsak som blir suveränt god om den skivas, saltas ur en stund och sen steks i rikligt med smör.

Souvlaki

300 gr Fläskfilé

½ pressad Citron

2 msk kallpressad Olivolja

1 tsk torkad Oregano

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk Smör till stekning

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften. Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt. Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tillbehören.

Tzatziki

½ Gurka

1-2 Vitlöksklyftor

½ tsk Havssalt

1 dl Grekisk Yoghurt 10%

1 msk kallpressad Olivolja

½ tsk pressad Citron

Nymald Vitpeppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar. Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva Aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur. Då blir smaken ännu godare.

Cocktailtomater i Rosmarinbalsamico

15 Cocktailtomater

3 msk Smör

2 msk färska Rosmarinbarr

1 tsk Balsamvinäger

½ tsk Timjanhonung

Havssalt

Halvera tomaterna och rör ner i det smälta smöret i en kastrull. Rör i vinäger, honung och salt. Ge ett hastigt uppkok, stäng av plattan. Låt puttra ett par minuter, men inte så tomaterna blir mosiga. Låt svalna en stund innan serveringen.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem. Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Servera spetten med tillbehören och njut av en middag med grekiska smaker.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/16/souvlaki-med-tzatziki-och-cocktailtomater-i-rosmarinbalsamico/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] åt Grillad Fetaost och Tzatziki på Synaxis. En bra lunch efter  promenaden som blev lite längre den här gången, vi tog en tur […]

  2. Ser helt underbart gott ut!

    • Tack, Jessica, det är det 🙂

  3. Om min sambo skulle få syn på det där så tror jag han skulle lämna mig och komma med först flyg till dig! 🙂
    Han är väldigt förtjust i grekisk mat och det där såg verkligen otroligt gott ut!

    Ha en härlig helg!

    • Då får du ta och laga det här nån dag framöver, hur enkelt som helst, så stannar han säkert kvar hos dig 😉 Som det ser ut nu så är det lite svårt för de som av andra skäl vill åka hit också, tyvärr. Hoppas vulkanen stillar sig snart.
      Roligt att du gillade receptet också. Ha så skönt därhemma 😉

  4. Så gott! Och så ser man solen skina så fint på bilderna… Underbart!

    • Ja, vi har fina dagar här nere, Emmy 🙂

  5. Oj vilken fin sida du har nu har jag suttit här och titta på alla fina foton och läst recept. Lägger nu denna sidan till favoriter. Sen måste jag bara få uttrycka min avund att du är där och jag är i blåsiga Sverige.Men det blir väl varmt här med nån gång. 🙂
    Hittade en site för oss LCHF:are http://www.sockerfri.com.

    • Hej Nitha. Välkommen in i mitt för närvarande Kretensiska kök. Vad glad jag blir av ditt beröm 🙂 Hoppas du får känna av vårvärmen snart. Tack för länken, ska titta in där.

  6. Smaskigt. Jag ska bjuda mamma på abborrfileer idag:-)
    Ha det bra. Kram.

    • Ja, den blev nästan lika god som den vi åt. Men deras tzatziki var faktiskt snäppet bättre, det var ju den bästa jag smakat 🙂
      Vad gott det låter med abborre, fick du många idag? Ha en trevlig middag med Mamma och hälsa. Kram Syster

  7. Onekligen! 🙂 Jag hinner dessvärre inte laga så mycket mat i helgen eftersom jobbet tar all min tid, därav burksoppa;-) Dock kanske jag kan fjäska lite med sambon. Önskar dig en underbart solig helg på Kreta:-)

    • Vilken tur du har en matlagare som kan rädda dig från burksopporna i helgen 😉 Ha det så bra och jobba lugnt.

  8. Åhh, så gott det ser ut 🙂

    Snygg tallrik och presentation av maten också 🙂

    • Tack Veronica. Kul att du nämner tallriken, hittade den häromdagen på en Second hand-butik i Chania. Av stämpeln ser det ut att vara gammalt, grekiskt porslin. Jag fick den för 60 cent 🙂
      Att fotografera mat på hotellets glastallrikar är inte lika kul, den gör sig inte så bra på bild på dem…

  9. Så frustrerande att se denna delikata måltid och själv ha en burk ärtsoppa i kylen till lunch idag:-D!

    • Olika falla ödets lotter.. Du får laga det här i helgen som tröst 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.