Kryddat smör och Fransk Grönsaksröra
Örtsmör är ett riktigt gott och nyttigt tillbehör till kött eller fisk. Särskilt när man äter lite kolhydrater och behöver få i sig mer fett istället, för att hålla energin på en bra nivå.
De örtsmör som finns att köpa färdiga går inte upp mot ett hemgjort och det är väldigt enkelt att göra själv.
Tillsammans med en Fransk grönsaksröra, Ratatouille, blir det en middag med många goda smaker.
Många tror att vi som äter LCHF, mest lever på bacon, kött, ägg och smör i stora mängder. Faktum är att jag äter mindre portioner än tidigare, min nuvarande mat mättar otroligt bra. Slipper också sötsug mellan måltiderna, tar ofta bara en kopp kaffe med grädde mellan lunch och middag.
Jag har inte ätit så gott som nu, på många år. Det går verkligen att variera naturliga, kolhydratsnåla råvaror i det oändliga.
Örtsmör
50 gr Smör
1 tsk Citronsaft
1 msk hackad Basilika
1 msk hackad Bladpersilja
Några droppar Worcestersauce
Flingsalt och nymald Vitpeppar
Lägg smöret i en bunke och låt det bli rumstempererat. Blanda så ner örter, citron och kryddor. Du kan ta andra örter om de här inte finns hemma. Men använd färska eller frysta, de torkade gör sig inte så bra i ett smör.
Rör smöret fluffigt, forma till en rulle i smörpapper eller plast. Ställ i kylen att stelna, ta fram och skär i skivor en stund innan serveringen.
Gör gärna en större sats med lite olika smaksättning och ha rullarna på lut i frysen. Perfekt att ta till om orken tryter vid tillagningen av middagen nån dag.
Ratatouille
½ Aubergine
1 liten Zucchini
1 gul Lök
1 Vitlöksklyfta
2 Tomater
½ röd och ½ grön Paprika
½ tsk torkad Timjan
1 tsk färsk, hackad Rosmarin
1 msk Chilisås
1 dl vitt Vin
2 msk Kycklingbuljong
2 msk Smör
1 msk Olivolja
Havssalt och nymald Vitpeppar
Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Bryn smör och olja, rör ner aubergine och zucchini. Salta och låt dem bryna 5 minuter så de får lite färg.
Tillsätt lök, låt fräsa med en stund. Rör så i tomat, paprika, peppar och örter. Fräs i 5 minuter och häll så på vin och fond. Låt puttra på svag värme i en halvtimme.
Servera till en stekt Fläskkarré med Sallad, Citron och Örtsmör.
[…] Du annars recept på några olika sorters smaksatt smör som passar bra till entrecôte. Tacosmör, Örtsmör och […]
Låter MYCKET intressant.
Tycker fröken Dill
Du får ta och testa det nån dag Fröken Dill. Ha en fin helg 🙂
”ALLA” skriver om kryddsmör till kött idag!
http://pyttes.blogspot.com/2010/02/valkommen-till-min-kotthimmel.html
http://griskindspatrik.wordpress.com/2010/02/03/fankalssmor/
Din örtiga variant lät urgod, annars är min egen favorit Café de Paris!
http://frkdill.blogspot.com/2009/03/det-godaste-kryddsmoret.html
Hälsar fröken Dill
Vilken bra trend 🙂 Café de Parissmör är en favorit även här. Har ett suveränt recept sen jag jobbade, får dela med mig av det framöver.
Jag har länge letat efter ett bra recept på Ratatouille. Detta ska jag absolut testa. Tack för tipset!
Varsågod. Vad kul att du gillar min Ratatouille. Den passar verkligen in i en Sund Vardag 😉
Ratatouille var verkligen länge sedan jag gjorde, det är riktigt gott.
Eldkronan är en av mina favoriter, har själv en stor rackare som just nu vintervilar i mitt växthus.
Hej Martina. Vad fint att ha en eldkrona att ta fram till sommaren. De är verkligen vackra, bilden är från en stor häck runt kyrkan här i Ayia Napa.
Har försökt ha dem på balkongen i Turkiet, men vattnade nog ihjäl dem..
Hej Birgitta,
Vilken härlig blogg du har! Kan du kontakta mig?
Hej Monica och Välkommen hit. Vad roligt att du gillar min blogg 🙂 Skickar ett mail.
Håller med, ratatouille är för mig sommar. Passar perfekt till grillat (eller stekt) kött. Härligt och se lite blommer. Här hemma är det bara vitt vitt så långt man kan se. Kram.
Hej Emmy. Tänkte jag skulle glädja er därhemma, med lite vårblommor 🙂 Njut av det vita, det är också fantastiskt vackert. Men det kan ju bli för mycket av den varan också..
Ratatouille – åh.. det är högsommar det!
Jag har lyckats med en pajdeg, med minimalt med mjöl. Kanske det till och med går att utesluta helt… Så jag åt västerbottenspaj med pajskal igår.
Första gången jag njöt riktig paj på flera år.
Hoppas du har det underbart, min sajbervän!
Fjällhälsningar
Hej Fjällmor. Vad gott det lät med Västerbottenspaj.. Jag testade med skrädmjöl i sommar, det blev ganska bra.
Kul att du hittat på en variant som funkar för dig. Här är riktigt härligt, trots lite dåligt väder vissa dagar.
Ha det så skönt i snön 🙂