Om mig, min mat och de sju kokböckerna

Jag på Bynäset, Frösön, i september 2019 Foto Lennart Collin

Välkommen in i min värld av naturligt god mat

För dig som inte känner till mig sen tidigare så har jag varit matskribent sen 2009. Jag har skrivit om min syn på mat dels härinne, på min Paleoblogg,Kostrådgivarna.se och i ett flertal tidningar.

Min matkarriär började redan i mitten på 80-talet, jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år, innan en ryggskada satte stopp för det tunga köksjobbet.

Nu kan jag istället sprida mina matkunskaper till många fler genom att skriva om maten och hur man lagar till den på bästa och godaste sätt.

Både jag och min livskamrat Lennart har blivit betydligt friskare och piggare sedan vi drog ner på kolhydraterna och ökade på det naturliga fettet.

Jag och Lennart på Nipfjället i augusti 2019

Lågkolhydratkost kan alltså vara en väg till både ett bättre mående och en njutbar metod för viktminskning för alla som behöver det.

Min mat är näringstät och har ett högt innehåll av vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen, som behövs för att vi ska kunna hålla oss friska.

Jag har det senaste decenniet gett ut sju kokböcker, de har blivit väldigt populära och flera av dem har sålts slut.

Här finns Gammaldags husmanskost nu som E-bok.

Den är en samlad utgåva av LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist, och innehåller även de flesta recepten från Långkok för LCHF och Paleo, med förord av Ann Fernholm.

Jag och mina kokböcker
Foto Jan Andersson, LT

Sommaren 2019 jobbade jag för fullt hemma i Jämtland med min sjätte kokbok, den här gången fotograferade jag alla rätter själv.

Ett väldigt roligt jobb där jag får kombinera mina intressen för mat, natur och fotografering.

På våren 2020 släpptes den på Bladh by Bladh förlag, titeln är Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, du kan läsa lite mer om arbetet med kokboken här.

På samma förlag kom våren 2021 min sjunde kokbok, som också är min första bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Även den har jag fotograferat själv, den här gången blev det i de vackra omgivningarna runt Stockholm, där vi vistats senaste året pga Coronapandemin.

Foto Jan Andersson, LT

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, skriven med Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt, vann titeln Best in the World på Kokboks-VM i Macau i Kina i juli 2019, vilket förstås känns fantastiskt.

Här nedan följer länkar till mina kokböcker, jag blir väldigt glad om du vill sprida dem vidare och köpa en eller ett par av dem ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Baka med frukt och grönt av Birgitta Höglund

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-bok

Diabeteskokboken för män (Slutsåld)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Mina kokböcker på engelska på Bokus

Här signerar jag kokböcker i Östersund

Min dröm att få skriva en kokbok, som jag haft ända sen tiden då jag jobbade som kock, har alltså gått i uppfyllelse med råge.

Tre av mina kokböcker har även kommit ut på engelska, du hittar dem här på Bokus och Amazon. I samband med bokutgivningen i USA skrev jag också en blogg på engelska, LCHF Made in Sweden.

Bönkokboken kom 2018 ut på norska med titeln De magiske bønnene på förlaget Lille Måne.

Sen 2013 samarbetar jag med Huså Bröd, som bakar Spröda frökex efter mitt recept.

Under 2018-19 samarbetade jag även med Öländska bönchips och bidrog med recept till deras hemsida.

Beet, kombucha med lingon och rödbeta från Kall Naturkompani

Sedan juni 2019 samarbetar jag också med Kall Naturkompani som bl a säljer egenproducerad kombucha, så jag bjuder på smakprov av den till frökex på mina boksigneringar.

Jag tar också bilder och skapar recept till deras hemsida, här nedan ser du ett exempel på en cashewyoghurt med avokado, fermenterad med havtornskombuchan.

Jag har även arbetat som receptkonsult tillsammans med de glutenfria och sockerfria café/restaurangerna Ecocaféet i Östersund och PriMaten i Uppsala.

Cashewyoghurt med avokado och kombucha

Våren 2009 gick jag över till en helt glutenfri lågkolhydratkost som gett mig mycket av min hälsa tillbaka, du kan läsa mer om mina tidigare hälsoproblem Här.

Numera äter jag bara mat som kan förbättra både vår fysiska och mentala hälsa istället för att undergräva den.

Här kan du läsa mer om min filosofi runt min livsstil för att leva frisk längre , mot nya mål efter 9 år med LCHF och här den senaste uppdateringen 10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag.

En bild från mitt liv som sjuk för 15 år sen, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater...

Några bilder från mitt liv som sjuk

Jag i mars 2019

Bloggen innehåller lättlagade recept baserade på mat som är så lite manipulerad som möjligt, ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt.

Kött, fisk, skaldjur, fågel, ägg, grönsaker, örter, rotfrukter, nötter, frön, samt lite bär och frukt är det som dagligen ingår i min tallriksmodell.

Sedan våren 2017 har jag även lagt till pro/prebiotika i min vardagsmat, från bland annat mjölksyrade grönsaker och baljväxter.

Generöst med kryddor och örter samt en hög halt av nyttiga och goda fetter som smör, olivolja och kokosolja förhöjer smakerna på min mat.

Följ med på en resa i smakernas värld, här serveras många av mina favoriträtter som jag hoppas att även du kommer att tycka om.

Vill du komma i kontakt, kanske för att erbjuda ett nytt bokkontrakt eller något spännande samarbete, så hittar mail fram till mig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Ät, njut och må gott! Birgitta Höglund

Foto Gunno Rask

Foto Gunno Rask

Publicerat on 11 juni 2009 at 13:40  Comments (108)  

108 kommentarerLämna en kommentar

 1. Hej Birgitta! Skulle vilja testa baka några av dina glutenfria bröd men vi har nöt- och mandelallergi i familjen. Vilken mjöl rekommenderar du i stället för mandelmjöl för bästa resultat och näringsinnehåll?

  • Hej. Jag brukar rekommendera pumpafrömjöl, det blir bra både i konsistens och ger bra näring. Lycka till ❤

 2. Man blir klart inspirerad av din blogg och dina böcker. Har själv ätit Lchf i snart 6 månader, men det står still efter de första 3 kilon. Mår dock bra med en glad mage och sänkt blodtryck, så bara det får mig att fortsätta. Hoppas nu bara att de där extra 10 kilon ska släppa också.

  Hälsar M

  • Tack för fina ord ❤ Det kan bli så att man hamnar på en platå efter ett tag, men fortsätt du så ska du se att det tar fart igen. Hälsovinsterna är ju stora och det viktigaste. Ha en fin sommar 🙂

 3. Du är bara så fantastiskt duktig och inspirerande!💞 Tack finaste Birgitta för att du har ett sådant go OCH. Att du du delar med dig av både det ena och det andra!🥰

 4. Äter enligt lchf

 5. Gillar din mat!

 6. Jag lagar ofta dina goda både maträtter, efterrätter och bröd. Mums!
  Blev lite intresserad av harmoniresor och vill veta mer. Skriv gärna till mig och berätta.
  Mvh Kristina

 7. Hej!
  Jag söker Wonderbag. Men länkarna fungerar inte. Tips?
  Mvh Yvonne

 8. Hej!
  Nu har jag haft så ont i kroppen i nästan tre år och ingenting hjälper. Jag kan ha någon smärtfri dag då och då, men allt som oftast har jag ont. Äter Cymbalta, men fick ett rejält bakslag av att man bytte märke på medicinen. Hoppas nu att biverkningarna ska lägga sig. Jag har förstått att jag måste göra något åt mitt liv så jag tänker prova LCHF. Hoppas att en kostomläggning hjälper. Kram Sarah

  • Hej Sarah, så jobbigt med din värk, hoppas att du också snart får må bättre när du lägger om livsstil. Jag kommer aldrig att gå tillbaka till mitt gamla sätt att äta, så skönt att vara smärt- och medicinfri efter så många eländiga år. I min nästa kokbok, ”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv” delar jag med mig av hela min hälsoresa och vad jag gjort för att komma dit jag är idag. Lycka till ❤

 9. En ”ny” värld har öppnat sig sedan jag fick konstaterat diabetes typ 2 i somras…
  Att bönor kan förändra ens liv är helt klart, en superbra bok som alla borde läsa och sedan alla fina recept man kan hitta. Då jag bor i Turkiet är allt lite lättare med frukt och grönsaker men vissa ingredienser får jag fixa från Sverige.
  Tack för allt du delar med mig och kämpar vidare för att kanske bli medicinfri vad det lider. Många kilo har försvunnit på kuppen och gymträning gör sitt till.
  Tack för att du finns!!

  • Tack för dina fina ord, Britt Marie ❤ Blir glad att höra att du också ätit dig till en bättre hälsa. Ja, i Turkiet finns ju så mycket bra mat för oss som äter lågkolhydratkost 🙂

 10. Hej Birgitta!
  Tack för din underbara blogg där jag lär mig allt möjligt om hur maten inte bara ska vara nyttig utan också god. Jag har ätit LCHF sedan 90-talet men med en del fusk. Nu fyller jag 80 i januari så kroppen är mer nogräknad än någonsin. Har sen i somras sett mina glukosvärden stiga oroväckande över 7.0 och måste strama upp min diet. Har nästan hela tiden bakat ett bröd som jag hittade i en av Skaldemans böcker. Det innehåller bara en kh per macka. Men tyvärr bakas den på bland annat keso och riven ost (dessutom ägg) och jag bör nu dra ner på alla mejerier utom ghee. Har därför börjat gå över till fröknäcke.

  Men det jag inte förstår är att ett bröd som innehåller en massa frön har få kolhydrater? Det är ju frön som blir kolhydrater? Varför är värdet så lågt?

  En annan fråga gäller bakplåtspapper, som i varje recept ska användas. Varför det? Varför inte smöra plåten och köra utan? Skulle ju kunna testa själv men synd på en massa deg om jag misslyckas.

  Hoppas du har tid och lust att svara på mina frågor. Hoppas också att du fortsätter med ditt viktiga arbete att förbättra svenskarnas kost.
  Hälsningar
  Marianne Peterstrand
  m.peterstrand@comhem.se

  • Hej Marianne, ursäkta sent svar, hade missat din kommentar. Är i Kroatien och har lite datorledigt, så därför har jag inte sett den förrän nu.
   Tack för att du tycker om mina recept, glad att höra det.

   Är det pga av laktosintolerans du måste dra ner på mjölkprodukterna? Annars är ju ett bröd med få kolhydrater men med bra, naturliga fetter som det du beskriver ett fint alternativ.
   Annars vore det väl bra att kanske hoppa över både smörgåsar och frökex ett tag och bara äta riktig mat, 3 mål per dag utan mellanmål, så kanske du får ordning på ditt blodsocker? Då kan du få lättare att avstå från ”fusket”.

   Anledningen att jag använder bakplåtspapper till frökexen är just för att de annars fastnar väldigt lätt på plåten, även om den är smord, och då riskerar det att bli bara smulor.
   Lycka till ❤

   • Hej och tack för ditt svar. Men min viktigaste fråga är ändå om varför fröknäcke har lågt kh-innehål? Det består ju av frön som blir rena kolhydrater om de hamnar i jord. En förklaring skulle ju kunna vara att de går osmälta genom tarmen. Eller finns det någon annan förklaring?

   • Hej igen. Du ställde den frågan häromsistens i mitt inlägg om fröknäcket, svarade då så här: Frön innehåller väldigt få smältbara kolhydrater, mest fett och protein som växten sen ska leva av. Hoppas det räcker som förklaring. Lycka till med bakandet och blodsockret ❤

   • Tusen tack för svaret. Trodde att någon hade räknat fel. Men nu kan jag äta fröknäcke utan skuldkänslor. Det är så gott.

   • Varsågod, vill inte att min mat ska förknippas med skuld utan med njutning 🙂 ❤

 11. Din blogg ger liv o lust ! Hittar inte riktigt fram vart jag ska anmäla mig för nyhetsbrevet
  Gott Nytt År

  • Tack, Liliane. Om du läser bloggen på en dator så ligger Anmäl mig-knappen i högermarginalen, en bit ner på sidan.
   Tittar du på mobilen så scrolla förbi till nästan längst ner på sidan, så hittar du den där. Gott Nytt År ❤

 12. Hej Birgitta! Tack för dina fantastiska böcker! Jag håller på att laga mig igenom LCHF-boken och rätterna är helt otroliga! Det märks att de är skrivna av någon som verkligen kan laga mat!
  Jag har en liten fråga om receptet på pulled pork. Det står att man ska använda hälften av rödlök/vitlöken till marinaden. Men när ska resten användas?

  • Hej Michael och tack för att du tycker om mina kokböcker. Ja, 18 år på olika restauranger har gett en hel del erfarenhet på smakernas väg. Men tyvärr var jag lite luddig i formuleringen på det här receptet, jag menar att man lägger hälften av löken i botten på påsen och sen häller över resten av marinad, inklusive lök, när man lagt ner köttet 🙂

 13. Hej!
  Hörde på radion häromdan, när Alexandra Zazzi pratade om glasnudlar och att dom är gjorda av mungbönemjöl. Har du testat dom, med tanke på resistent stärkelse?
  /Brita

  • Hej, nej har inte testat det i det syftet men ätit dem många gånger. Riktigt goda och glutenfria, fungerar säkert lika bra som annan bönpasta 🙂

 14. Hej Birgitta, gillar din blogg och använder ofta dina recept. Har nu läst om din historia med bönor vilket är väldigt intressant. Har diabetes i familjen sedan nio år, kämpar på med kostbehandling så mycket det bara går. Min fråga är nu: Lägger du till 1dl bönor till varje måltid?, för du menar inte 1dl per dag? Mvh Bodil

  • Hej och tack. Så bra att du vill testa bönor för att få ett stabilare blodsocker. Jag äter ca 1 dl per dag, uppdelat som ett litet tillbehör till den övriga maten. Men jag har inte diabetes, så du kan ju prova med lite mer och se om det ger bra effekt. Men börja i mindre mängd och trappa upp och glöm inte det mjölksyrade till 🙂

   • Tack tack ☺️

 15. Hej.
  Jag hittade in på din blogg när jag sökte runt efter lite recept, verkar vara en spännande blogg som jag ska läsa igenom.
  Min fråga är om du har något bra recept på Icli köfte.?
  Och många använder ju Pul Biber i, vet du om det finns något ställe i sverige som säljer det?

  Hälsningar Carolina

  • Hej, glad att du tycker om min blogg. Nej, har inget sånt recept, det är ju bulgur i dem och jag äter inte gluten. Pul biber hittar du i orientbutiker eller kryddaffärer. 🙂

 16. Hej!
  Såg Gokväll att Maud gjorde fiskburgare https://www.svt.se/recept/fiskburgare-med-kaprismajonnas-1
  Vad kan jag ta istället för ströbröd, hur mycket?
  /Brita

  • Hej. Prova med en halv deciliter pofiber istället 🙂

   • Tack! Pofiber finns alltid hemma, eftersom jag bakar dina frökex 😊

   • Så fint, hoppas det blir bra 🙂

 17. Hej
  Jag undrar varför du har potatismjöl blandat med turkisk yoghurt?? Mvh pirkko

  • Var har jag blandat det, Pirkko? Vet att många andra blandar just det för att de inte vill äta bönor, men jag äter ju bönor 🙂

 18. Hej Birgitta!
  Var på en lunchrestaurang som ägs av ett kurdiskt par. Dom serverade rödlök som var kryddad med sumak, en god och spännande smak :). Har du använt den kryddan? Förslag på hur den används?
  Tack för att du är så generös och delar med dig av inspirerande recept.
  /Brita

 19. Hej!
  Tack för bra tips! Äter själv inte kött, däremot fisk och har nu provat LCHF under en Reid då jag behöver gå ned i vikt. En fråga:
  Jag har tidigare druckit guldmjölk för min onda höft, men inte tagit det under LCHF:andet. Använde tidigare mandelmjölk. Har du något tips på hur jag skall görs den nu istället då jag behöver få i mig gurkmejapastan för mina leder och höften. Hur påverkar. 2 dl mandelmjölk ketosen tror du?
  Tacksam för svar!

  • Hej och välkommen hit. Du kan ju dricka gurkmejan i en kopp buljong istället om du vill 🙂

 20. […] Ann Fernholm och Birgitta Höglund […]

 21. Hej!

  Har tittat runt lite i din blogg (en släkting till dig tipsade om den i söndags när jag vid brunchen kungjorde för de närvarande att det för mig är dags att lämna kolhydrarerna).

  Tycker om din blogg och ska använda den för att få idéer på matlagningen!

  Du har inte funderat på att göra en kokbok med vegansk lchf? (Äter vegansk i perioder och söker med ljus och lykta efter en bra källa för att utforma en vettig lchfmeny då)

  • Hej, så roligt att du tycker om min blogg. Många av recepten kan du rätt enkelt ändra om till veganskt. Men någon sån kokbok är inte riktigt min proffesion, eftersom jag själv äter kött, fisk och ägg som proteinkälla.

 22. Hej,jag är ute efter recept på blodpudding som ska finnas i din kokbok paleo,Lchf. Den boken är ju slutsåld så går det att få tag på det iallafall?😉

  • Hej. Du kan låna boken på biblioteket, har inte publicerat det receptet på bloggen 🙂

 23. Tack för snabbt svar. Då har jag tänkt rätt. Ha det så gott! /Brita

 24. Hej Birgitta!
  Tack för din inspirerande blogg och att du så generöst delar med dig av dina recept.
  Jag har lite funderingar om oljor, förvaring och hållbarhet. Ex olivolja, rapsolja och kokosolja. Hur viktigt är det att förvara mörkt och kallt. Har det nån betydelse om oljan är i en ofärgad flaska eller ej? Hade en burk kokosolja i en ofärgad glasburk, som jag hade i rumstemperatur förra sommaren under en period då det var varmt. Blev osäker på om den härsknade av det. Hur vet jag om den härsknat? Lukt, smak eller färg? /Brita

  • Roligt att du tycker om bloggen ❤
   Jag har både kokosolja och olivolja i rumstemperatur, i klara flaskor. De har mycket lång hållbarhet, särskilt kokosoljan, du märker på smaken om de skulle bli dåliga. Här hinner de i alla fall aldrig bli det 😉

 25. Hej ! Tack för en mycket inspirerande blogg med mycket smakliga tips.

  Jag har en fråga som jag funderat på och grämer mig över.
  Jag har kört LCHF i 4 veckor nu och tappat 6 kilo, vilket är toppen såklart…. men Jag har inte minskat en endaste liten cm runt magen. Varför ?! Det är ju där jag behöver bli av med några kilo 😉 Har du nån bra förklaring ? Ska jag ha is i magen ? Många varma hälsningar Therese
  Tacksam för svar !

  Maila gärna mig: heddeus@hotmail.com

  • Hej och tack. Svarar här, personliga mail och meddelanden kan jag inte hålla på med, bättre att fler får ta del av svaren 🙂
   När du börjat med LCHF så kan viktnedgången komma igång snabbt, men det är inte fettvalkarna som försvinner först utan vätska.
   Kolhydrater binder betydligt mer vätska än fett och protein, så när du drar ner dem drastiskt så försvinner de den naturliga vägen. Men fortsätt på samma vis, så kommer fettet att sakta men säkert också smälta bort.
   Läs gärna mer om det på min vän Lindha Vikströms blogg, Halva Lindha. Hon har gått ner 70 kg med LCHF, hon har också tränat mycket under tiden så huden har återhämtat sig på ett fantastiskt sätt.
   Här hittar du hennes blogg:
   http://halvalindha.se/category/om-mig.html

  • Såg att du ställt exakt samma fråga på Kostdoktorns forum också, blir intressant att höra om du får samma svar där 🙂

 26. Hej
  Det ät ett nöje att läsa och testa dina recept. Du inspirerar verkligen.
  Åreweekenden måste jag också göra.
  Hälsningar Anita

 27. Hej Birgitta,
  Jag kokar buljong efter ditt recept, dock hade jag 4 st rådjurlägg på 800g
  Så har modifierat lite efter det.
  Kokar i creusetgryta.
  Men har inte behövt skumma den. Är det för att det är vilt? Eller har jag gjort något tokigt?
  När jag sedan dricker den ska jag späda? Eller dricka den koncentrerat?

  • Hej. Ibland blir det inget skum, så då behövs ju inte buljongen skummas. Jag späder ca 1/2 dl koncentrerad buljong med 1 1/2- 2 dl hett vatten, salt och en sked kokosolja, det blir en väldigt god dryck 🙂

   • Å vad bra då varar det längre!
    2 frågor till;
    Koktiden har ett spann, är det för att vätskan försvinner? Eller har det något med att nyttigheterna blir mer tillgängliga ju längre det kokar?
    Hållbarheten: har läst 1 vecka i kylskåp, stämmer det tycker du?

    Tack Birgitta för din generösitet med din kunskap❣

   • Ja, man kan ju inte koka ny hela tiden 😉
    Det beror på hur stor gryta du har och hur varmt du har på spisen när du kokar. Ja, för att vara på den säkra sidan brukar jag säga en vecka i kyl, men smak- och luktsinne är bra att ta till 🙂
    Du kan frysa det som inte går åt på den tiden.
    Här kan du läsa mer:
    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/04/06/langkokt-kycklingbuljong-naturlig-bot-mot-vark-och-stelhet/

 28. Hej! Jag har några frågor som jag jättegärna hade velat ha svar på. Tack på förhand!

  1.) Vad jag har förstått så är det farligt att blanda fett och socker. Hur ska det gå när min tvåårige son äter Paleo hemma, men bröd med massa socker, sirap och annat skräp på förskolan och senare i skolan och på fritids? Är det då bättre att äta en lågfettkost? Det kommer ju att vara omöjligt att hålla honom ifrån socker när det finns överallt. Hur är det att blanda t.ex. frukt och fett? Är det farligt?

  2.) Hur går det om man äter Paleo men någon gång ibland äter socker och vitt mjöl? Tänker främst på när man är bortbjuden och inte vill tacka nej till maten som bjuds. Ibland kan man liksom inte tacka nej.

  3.) Hur mycket fett ska man äta inom Paleo? Är det farligt att blanda fett och kolhydrater som i grönsaker, rotfrukter och frukt?

  Med vänlig hälsning/Anna Bjärntoft

  • Hej Anna. Förstår att du tycker det är jobbigt med alla olika kostråd hit och dit.
   Men du verkar vara medveten om mycket, så jag tror att bara att använda sunt förnuft kommer att hjälpa dig mycket på vägen.
   Du kan berätta på dagis/förskola/skola när det blir aktuellt att ni undviker att äta socker och mjöl hemma. Även när det är kalas, brukar de flesta föräldrar respektera barnens kamraters olika sätt att leva och äta.

   Naturligt fett, som man äter i både LCHF och Paleo har aldrig varit skadligt för barnen, det är den höga sockerkonsumtionen idag som ställer till problem för många. Men barn rör sig väldigt mycket, så de behöver inte äta strikt vad det gäller kolhydrater från frukt, rotfrukter och nån enstaka tårtbit vid fest.

   Det är vardagen med godis, läsk, fika hela tiden som inte fungerar för nån i längden.

   Det går inte att svara på hur mycket fett man ska äta eller inte äta, du måste själv hitta en nivå som passar dig och dina barn.

   Paleo, särskilt som den levs av många i Sverige, innebär att man äter kött, fisk, ägg, oljor, nötter med naturligt hö halt av fett, alltså långt ifrån en lågfettkost.

   Rekommenderar att du läser på lite mer, här hittar du mycket bra info på Paleobloggen Under vårt tak:
   http://www.undervarttak.se/starta-med-paleo/

   Köp och läs också böckerna Det sötaste vi har och Smakäventyret av Ann Fernholm, så får du mycket bra information.

   Och nej, det är inte farligt att blanda fett med lite frukt och rotfrukter, särskilt inte för friska och rörliga barn.

   Jag är 54 år och äter en blandning av LCHF och Paleo och mår bra av det, så då kan nog din familj också göra det.

   Lycka till med knoddarna ❤

 29. Hej bästa Birgitta! Jag är hyfsat god LCHFare sedan ganska många år tillbaka men har utvecklats i min matlagning sedan jag upptäckte dig och dina fantastiska recept!! Lagar/bakar något av dina recept flera ggr i veckan! Med stor njutning. Då jag inte är ngn matkreatör själv så följer jag recepten nästan slaviskt. Undrar om du kan hjälpa mig med tips att göra om recept kakbotten som jag hittat i en tidningdär det är 2,5 dl mandelmjöl o 1 dl potatismjöl, vad skulle jag kunna ta isf för pot.mjöl?? Om du har tid och möjlighet att svara. Ha de gott/Gisela

  • Hej. Roligt att höra att du tycker om bloggen 🙂 Prova att byta potatismjölet mot 1/2 dl pofiber. Hör gärna av dig hur det gick sen.

   • Tack😃 Jag återkommer!

   • Fint 🙂

 30. Tack
  Vilken inspirerande blogg. Själv äter vi så naturligt vi kan. Viltkött lamm och ägg från egna gården. Jag fastnade i beskrivningen från livet på fäbod. Intressant att läsa om maten. Vilken skillnad mot industriprocessad mat.

  • Tack, vad glad jag blir att höra det. Ja, naturlig mat som den vi åt förr, är det bästa för dagens moderna människa också 🙂

 31. Hej, jätte bra blogg och följer dig lite överallt 😊. Jag har ätit lchf ett tag och lärt mig fördelningen kh/protein/fett ganska bra.
  Men behöver tänka om lite då mejerier stökat till det lite. Hur ska fördeln se ut om jag äter paleo?
  Tack på förhand

 32. Hej!
  Jag ska till Italien toscana PISA i sommar. Vet du något om matutbudet.
  Vad kan jag välja för goda rätter som är socker och gutenfria?
  Fiskrätter med de röda sardinernadu hade på fb såg så god ut, vart är den ifrån?
  Något jag bör tänka på då jag ska ja socker och glutenfritt, några fällor man lätt missar?

  • Vad härligt med Toscana 🙂 Det finns fantastiska kött och fiskrätter, ostar, skinkor, sallader och grönsaksrätter. Säg bara till att det ska vara senza glutine, utan gluten. Senza succhero borde det heta utan socker 🙂
   Vet inte vad sardiner heter i Italien, ett tips är att googla på det du vill äta/köpa och skriva upp på en lapp. Min rätt ser rödaktig ut, för att sardinerna är smörstekta och panerade i kokosmjöl.

 33. Hej Birgitta,
  Vilken inspiration du ger med dina tips och din mat! Ditt fröknäcke finns alltid redo och har räddat många stunder av frestelser.

  En kort fråga: jag tror ju att den här kosten är bra på många sätt för kroppen, men en av mina förhoppningar var att gå ner i vikt. Jag gick ner tre kilo i början men har nu stått på samma vikt i fyra månader. Jag promenerar till och från jobbet varje dag 20+20 minuter) och tränar minst tre gånger i veckan (då en timmes intensiv promenad i uppförsbacke på gåbandet). Har känt av ketos (märker det på dålig andedräkt), men ingenting händer på vågen.
  Jag fyller 52 år i år och funderar på om klimakteriet och hormoner är det som spökar. Har du någon teori?

  • Hej och tack. Roligt att du gillar frökexen. Många som är på väg in i klimakteriet kan ha problem, men du hade ju en fin viktnedgång först i början. Det kan vara mycket som spelar in, stress är en stor bov i dramat för många och om man bantat mycket tidigare i livet.

   Ta det lite lugnt och fortsätt äta 3 mål om dagen av glutenfri LCHF med ordentligt med fett, så tror jag det lossnar snart.

   Det har väl tagit rätt många år att lägga på dig de där kilona? Då kan det ju få ta lite längre än 4 månader att bli av med dem också 😉
   Lycka till ❤

   • Tack Birgitta. Ja, planen är att hålla i. Kanske får jag inte i mig tillräckligt mycket fett. Ska testa det. 🙂

   • Lycka till, hör gärna av dig hur det går 🙂

   • Tack, det ska jag. 🙂

 34. Hej!
  Har du nåt bra recept på glögg?
  Det var en favorit innan jag började äta lågkolhydrat. Haft som tradition att fira första snön med glögg. Idag föll snön…
  /Brita

 35. Hej Birgitta! Är ok att länka upp Din blogg i min kommande i en länksamling? Tänker inte lägga upp någon mat själv det gör du och så många andra mycket mycket bättre, blir om hur maten stressat mig och gjort mig utmattad och hur förändring skett.

  Ha det gott!

  Kina

  • Hej. Självklart, blir glad om du länkar. Lycka till och tack för fint beröm 🙂

 36. Vad använder du för smör? Är det okej med det Krav-märkta man hittar i vanliga matbutiker? Det är ju tyvärr pastöriserat. Och är smör över huvud taget artegen föda?

  • Jag köper Arlas kravmärkta smör nu, använde Valio tidigare men det har ändrat smak och bara skvätter när man steker. För mig funkar det bra med smör och annat animaliskt fett, smöret är ju förstås en modernare form än späck, ister och talg som är mer arteget för människan. Jag är inte helt renlärig 😉

   • Så det är alltså okej att äta smör? Det är inte dåligt för kroppen? Om man äter kött med mycket insprängt fett, kan inte det då räcka som fettkälla eller behöver man ändå tillsätta rent fett som smör eller kokosolja?

   • För mig är det OK att äta smör, liksom för många andra som äter LCHF och Paleo. Men vill man vara riktigt strikt så kan man äta fett kött och lägga till olivolja, kokosolja. Jag behöver extra smör/fett för att jag ska må bra i min fibromyalgi, ätit så här i sex år nu så jag har testat en hel del olika fetthalter och fettsorter i min kost 🙂

   • Tack för dina svar! 😊

   • Tack för dina frågor 🙂

 37. Tänkte bara säga det att jag kör 16:8 och det är inte för att banta, viktnedgång kommer i sinom tid, utan för att det är då jag är som friskast från mina små bekymmer som herpes o dyl. Så det är inte alltid fel att prata om periodisk fasta 😉
  Älskar din blogg! Alltid goda och nyskapande receptidéer, ibland tryter fantasin….

  • Tack, ja för mig fungerar det också bra med en typ av periodisk fasta, 14:10 är den tidsperiod jag oftast har i mitt ätande, utan att tänka på det som fasta 🙂

   • Antagligen är periodisk fasta en följd av att man håller sig mätt längre och har jämnare blodsockerkurva med den här kosten!

   • Ja, när man äter en stadig middag på bra mat så håller man sig mätt till nästa dags frukost. Sug efter nåt gott på kvällen har försvunnit helt 🙂

 38. Så kul att jag hittat dig! Letade efter recept på kycklinglever och hittade några som verkar fina hos dig. Lustigt sammanträffande så äter jag LCHF också. Jag bokmärker och återkommer, tack.

 39. Hej Birgitta!
  Ja lyssnar på mycket poddar just nu och fick då tips på att du hade en pod. stämmer det?

 40. Hej åker till Izmir på onsdag och undrar om maten passar mej som äter LCHF? Är det nåt jag ska tänka på ? Du förgyller mej med din blogg och underbara recept ! Med vänlig hälsning, Kes Engström

  • Hej. Ja, maten här passar väldigt bra, det är bara att begära extra smör till maten och välja grönsaker istället för potatis och ris. Roligt att du tycker om mina recept 🙂

 41. ÅÅh jätte gärna 🙂

 42. Jajjemän det är så man får göra 🙂

  Tack för alla snabba svar.

  Med vänlig hälsning, kristin

 43. Då har du ju bilden klar, undvik allt gluten så mår du bättre 🙂

 44. Okej! Ja då förstår jag verkligen.
  Jag märker direkt när man undvikit gluten länge så känns det som man blir känsligare. Men känns som alla mår bättre utan gluten. Jag har haft lite verk i leder och hon som gjorde hälsokontroll på mig sa att jag ska undvika gluten för att man sett samband mellan reumatism och gluten. Så då gjorde jag det och smärtan försvann. Sen har jag alltid haft problem med knutar i ryggen och dom försvann till och med:) Helt sjukt. 🙂

 45. Inget gluten alls längre, om jag av misstag får i mig det blir jag dålig i magen på en gång. Pratat med läkare som säger att med min historia med magbesvär i hela livet så är diagnosen klar. Glutenintolerant, även om det inte syns på några prover.

 46. Samma här! Kände också att verk och magen blev bättre 🙂
  Så du äter aldrig surdegs bröd heller då?
  Åh är så trött på alla bröd som blir halv bra! Ska testa det och hoppas det faller mig i smaken 🙂
  Ha det fint.

  Med vänlig hälsning, kristin

 47. Hej Birgitta! Tänkte kolla med dig om surdegsbröd. Jag äter glutenfritt till och från för att jag mår bättre av det. Men om jag inte minns fel så har jag läst någonstans att surdegsbröd har väldigt lite gluten kvar efter det är klart!? Jag har nog bakat varenda lchf bröd som går att baka. Hade som en hobby att leta efter recept förut 🙂 Men har inte lyckats hitta något bröd som verkligen jag känner mig nöjd med. Ända brödet som blir okej är frö bröden. Jag älskar surdegs bröd så hade lätt kunnat äta det någon gång i veckan. Men ville bara kolla vad du anser om hur mycket gluten som finns kvar i surdegsbröd!? 🙂 Ha det fint.

  • Hej. Syrningen av degen gör att fytinsyran lättare bryts ner, så då klarar många att äta det brödet bättre än vanligt bröd. Men du har lika mycket gluten i det ändå.
   Jag började med glutenfritt för 4½ år sen och har blivit mycket bättre i mage, värk och trötthet, så jag äter aldrig gluten längre.

   Här får du receptet på mitt valnötsbröd som jag hittade på till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo. Det har blivit väldigt uppskattat.
   http://forum.kostdoktorn.se/topic/4103-recept-valn%C3%B6tsbr%C3%B6d/


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: