LCHF för seniorer är färdigskriven

Min första kokbok och lite bloggledigt

Nu, mina Vänner, tänker jag ta en liten semester från mitt matskrivande. LCHF för seniorer är nu klar och inskickad till förlaget.

Det har blivit väldigt mycket av skrivande i sommar. Testlagat mängder med nya rätter till min första kokbok under de senaste månaderna.

Därav lite glesare uppdateringar på bloggen när jag jobbat som mest med manus. Men nu är allt klart, så fingrar och tankeverksamhet kan få vila lite.

I början på maj blev det klart att jag äntligen får göra min författardebut. Det har varit otroligt spännande att få göra en egen kokbok, en dröm som jag haft i över 20 år.

Jag hade tidigare under våren skickat in några recept på mina Husmanskosträtter till flera tidningar, bland annat  PRO-Pensionären och LCHF-magasinet. Men ingen av dem skickade ens ett svarsmail.

Dr Annika Dahlqvist och Inger Martin på Optimal förlag nappade däremot direkt på min idé om en bok med Gammaldags Husmanskost på nytt sätt.

Jag har länge tyckt att det är dags att även våra Seniorer får recept på mat med råvaror de känner igen, så de kan få chansen att må bättre på äldre dar.

Många äldre lever tyvärr ofta på väldigt näringsfattig mat.  Jag hoppas kunna inspirera till lite bättre matlagning genom mina recept och att bilderna ska väcka matlust.

Det blev 75 recept med bilder till vartenda ett. Precis så som jag vill att en kokbok ska vara, det är ju så trist med recept utan bild.

Kokboken innehåller lättlagad mat med betydligt mindre kolhydrater än vad som är vanligt för de flesta, men med högre innehåll av både proteiner och naturliga fetter.

Recepten består av traditionell Svensk Husmanskost, tillagad på nytt sätt utan mjöl, bröd, ris och potatis.

Mat lagad med mycket smör, grädde och kärlek till våra Nordiska råvaror, så som den lagades förr. Näringsrik mat som är både lättlagad och god.

Det kommer förstås också att finnas recept på hembakat bröd, efterrätter, kakor och godsaker som ger en extra guldkant på tillvaron.

Kakor och desserter har jag valt att söta litegrann med honung, men det kan bytas ut mot Sukrin för dem som är känsliga för socker.

Honungens vara eller inte vara inom LCHF, diskuterade vi igenom under en träff med redaktören från Optimal i våras. Vi var alla överens om att honung var det mest naturliga att använda i recepten.

Vi träffades hemma hos Annika, där jag fick steka några pannor Sesampanerade Strömmingsflundror till lunch.

Brödet i kokboken är bakat på ett lite annorlunda sätt än det vanliga brödutbudet i butikerna. Naturligtvis helt glutenfria och väldigt goda.

Smørrebrød med läckra pålägg, smårätter, kalla såser och andra tillbehör finns också med.

LCHF för seniorer kommer ut i bokhandeln i slutet av november.

Fick en förfrågan om jag får betalt av nätbokhandlarna för att jag länkar till dem.

Men det får jag inte, ser det bara som en service så att Du lätt ska kunna köpa min bok. Först då tjänar jag lite i royalty på varje försåld bok.

Du kan enkelt förbeställa boken här, om Du inte vill vänta tills den kommer i en riktig bokhandel;

Förlagsbutiken Optimal/Pagina

Bokus

Bokia

Adlibris

CDON.COM

Du som bor i Norge kan beställa boken på Capris.no.

Varför inte vara ute i god tid och beställa en julklapp redan nu till Farmor, Morfar, Faster och Morbror?

Jag har fått många goda tips till boken av min 82-åriga Mamma och av Seniorvännerna på långsemestrarna nere vid Medelhavet.

Hemma i Östersund bor jag dessutom i ett Seniorboende, så det blir en hel del matprat över balkongräcket.

I juli hade jag en fantastiskt duktig fotograf här hemma i fem dagar. Mikael Eriksson från M Industries kunde verkligen locka fram det bästa ur min mat.

Han har tidigare arbetat med den fina bakboken Bakglädje med LCHF av Annika Rogneby, men fotograferar annars mest artister och gör skivomslag.

Inger Martin har varit en mycket bra redaktör att arbeta med. Jag har haft helt fria händer att utforma alla recept, en härlig utmaning.

Jag har även skrivit några kapitel om vilka råvaror som är bra LCHF-mat och vad man behöver köpa hem som nybörjare.

En 3-veckors matsedel med förslag på frukost, lunch och middag blev det också. Den är baserad på bokens recept.

Annika Dahlqvist har skrivit en inledande text med råd om kost och hälsa på äldre dar. Det känns kul att få samarbeta med henne i min första, egna kokbok.

Jag tror att även yngre generationer kommer att finna boken intressant. På senare år har intresset för vår traditionella mat ökat enormt.

Bilderna i dagens inlägg kommer från veckan när alla rätterna fotograferades här hemma. Det var tämligen fullt i både kyl och frys när vi satte igång.

Jag har ju den stora fördelen att ha jobbat som Köksmästare på flera olika restauranger under många år. Där var minutiös planering A och O för att allt skulle fungera när gästerna strömmade till.

Allt var förberett in i minsta detalj under veckorna innan fotograferingen, så när bilderna skulle tas var det bara för mig att lägga upp maten.

Det enda jag behövde gå till affären och komplettera med under veckan var två förpackningar grädde.

På det här sättet blev det inte alls jobbigt, jag kunde tillbringa en hel del tid i fåtöljen medan Micke tog bilderna.

Det svåraste på hela veckan var nog när han skulle fotografera mig, det känns alltid konstigt att stå framför kameran.

Under tiden jag är ledig, kan Du botanisera bland recepten från mina tidigare semestrar i Stugan i Dalarna.

Eller också tar Du en titt bland mina länkar, det finns många bra mat- och hälsobloggar därute.

På måndag far jag och Särbo L iväg till en både strömlös och datorlös tillvaro i stugan. Det ska verkligen bli skönt med vildmarksliv i lugn och ro.

Under veckan får kommentarer, mail och min sida på Facebook också vila, tills jag är hemma igen den 5 september.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/08/27/lchf-for-seniorer-ar-fardigskriven/trackback/

RSS feed for comments on this post.

68 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Mina recept kan numera också läsas i bokform, i kokboken LCHF för seniorer. […]

  2. […] roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in […]

  3. […] och bokskrivande har verkligen genererat en massa saker som förr inte var vanligt i mitt […]

  4. […] nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp […]

  5. […] besök hos Mamma har det också blivit, det var så roligt att kunna visa henne min nya kokbok. Hon var mäkta stolt över vad yngsta dottern […]

  6. […] just veta på Facebook att min första kokbok finns att köpa i senaste reklambladet från […]

  7. […] en intensiv sommar och höst, med mycket matlagning och skrivande av min debutkokbok, LCHF för seniorer, tänker jag nu njuta av en tids ledighet och fira min 50-årsdag i lugn och […]

  8. […] sommar och höst har det varit fullt upp med kokbokskrivande, korrekturläsande och några nya, spännande matprojekt jag blivit tillfrågad att komma med […]

  9. […] Det är många som hör av sig nu, särskilt efter att det blivit officiellt att jag skrivit en kokbok. […]

  10. […] ville fira litegrann när min första kokbok just var färdig, så vad kunde då passa bättre än att njuta av ett riktigt gammaldags […]

  11. Congratulations!

    Wonderful. How wonderful! I would like to buy one I am sure we can work it out through pay pal or even old-fashioned post office.

    Please email me with instructions!

    Thank you!

    Elsie & Lentilla

    • Thank You both 😉 I will write to You in November, when the book is coming from the publisher. Then I can send a book by post to Australia. Glad to hear that You like to have one 🙂 Kram Birgitta

  12. Stort grattis till boken Birgitta 🙂

    • Stort TACK, Veronica. Det ska bli så kul att se mina recept i en kokbok 🙂

  13. Hej ….
    och Tack för ditt svar! Blir nog ändå inte klok på varför Annica D. kallar boken, ”skriven av mig”. Jag är en stor fan av din fantastiska blogg och njuter av alla recept och vill inte att nå´n ska kalla den här mysiga boken för sin. Annica borde backa och ändra sig i sin utsago. Vi vill glädjas med DIG och ingen annan! Som gammal sjuksköterska är jag less på andra yrkesgrupper, som åker snålskjuts!

    Kram från höstliga Västerås

    • Hej igen, Bonus matte. Känns så fint att läsa ditt beröm. Annika får ta åt sig all ära för faktadelen. Men jag tar åt mig all äran för matdelen, hur hon än formulerat sig på sin blogg. Det kommer att synas i boken att det är min mat 😉

  14. Åh Birgitta! Jag blir så galet glad för din skull! Hurra!!!

    Storkramen!

    • Stort Tack, rara Fjällmor. Du har varit ett stort stöd på vägen 🙂 Kramar i mängd till dig och hela FjällFamiljen

  15. Kul att du gjort en kokbok med husmanskost. Dina recept här på bloggen brukar alltid vara bra och lätta att följa. En bok med recept utan ”dåliga” vanlig ingredienser känns som ett bra köp.
    Lycka till!

    • Hej Anki och Välkommen hit. Tack för beröm och lyckönskning, hoppas du kommer att gilla min mat även i bokform 🙂

  16. Hej Birgitta,

    Min man Jim Fridlund sa till mig att smita in och kika på din blogg! Kanonfin och fylld av massor av roliga recept! Hörde också att du tittat på min blogg idag. Roligt att någon ”etablerad” bloggare tittat in. Vad tyckte du? 🙂

    Mvh

    Linda-Marie Håkansson
    http://linda-marie-apieceofme.blogspot.com/

    • Hej Linda-Marie och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att höra att du tycker om bloggen. Du har också en fin blogg med mycket fina bakverk, även om jag själv inte äter kakor med mjöl längre 😉 Lycka till med bloggandet.

  17. Se där ja Birgitta, äntligen kom den! 😉

    Grattis till skapelsen, det blir ju absolut årets julklapp 😀

    Kram från Värmland!

    • Stort Tack, min kära Värmländska bloggvän. Det brukar ju vara lite knepigt att hitta en bra julklapp till sina äldre släktingar. Så vad kan då vara bättre än den här. Då kanske de börjar äta bättre och bli friskare också.

      Pratade just med min 89-åriga vän idag, hon hade varit lite trött och dålig sista tiden. På sjukhuset hittades inget annat fel än att hon var uttorkad. Vi kom fram till att hon hade nog både ätit och druckit lite dåligt efter att alla sommarens besökare hade lämnat henne. Men nu skulle hon minsann gå och ta ut en rödspätta ur frysen efter vårt samtal och laga till middag med en skvätt vin och grädde till sås. Hon blev så glad att jag ringde och påminde henne om hur viktigt det är att äta. Hon har blivit väldigt intresserad av LCHF under våra många samtal i Turkiet om bra mat. Aptiten är ju inte alltid så bra när man blir gammal, då är det lätt att bara ta sig en smörgås eller lite fil.

      Hoppas allt är bra med dig och att hundvalpen växer och frodas. Kram 🙂

  18. Ser verkligen fram emot att få köpa boken när den kommer, du är otroligt duktig.
    Ha en underbar söndag.

    • Tack, Jimmie . Vilket fint beröm från dig som är så väldigt duktig själv 🙂 Du har så härliga recept och fantastiska bilder på njutbar LCHF-mat på din blogg. Ha det bra du med. Här en snabblänk till Jimmie’s mat för alla intresserade http://varldensbastamatblogg.blogg.se/

  19. Vill ha!!! Ska ha!!! Köper snarast!

    • Hej Karin och Välkommen till mitt kök. Roligt att höra att du vet vad du vill 🙂 Hoppas du kommer att ha mycket glädje av boken.

  20. Stooooort grattis Birgitta! Håller tummarna för en säljsuccé!

    • Ett lika stort Tack, Åse 🙂 Hoppas också den blir populär. Ska köpa Hemmets Journal och läsa om din framgångsrika viktnedgång på LCHF. Det ska visst vara en hel bilaga med LCHF-recept i den nästa vecka också. Och DN’s Söndagsbilaga handlar om hälsa idag, det står om Andreas Eenfeldt’s Matrevolutionen och Anna Hallén’s LCHF för kvinnor fick jag just höra. Det går framåt för vår mat 😉

  21. Sååå kul! Stort varmt grattis Birgitta!
    Ska köpa den och” dela ut” den till alla som tycker att jag äter ”konstig” mat;) Är helt säker på att den är jättebra!

    • Tak för din varma gratulation, Cissi 🙂 Hoppas de kommer att uppskatta din gåva, de kanske blir intresserade av att laga riktig mat på köpet 🙂

  22. GRATTIS!!

    Vad glad jag blir när drömmar bli uppfyllda! Även om jag inte äter helt enligt LCHF längre så ska jag absolut köpa boken. Bilder och recept kan man aldrig få för mycket av.

    Grattis ännu en gång!

    • Tack, Helena. Det känns verkligen fint att kunna leva sin dröm. Roligt att du vill ha boken ändå. Den vänder sig till alla som uppskattar god, naturlig mat. Man behöver absolut inte vara bokstavstrogen för det 😉
      Det borde vara dags för en bok av dig snart också, med alla dina läckra recept och bilder 🙂

  23. GRATTIS Birgitta, ser fram mot att laga recepten i din bok! Ska också bli roligt att läsa det du skriver eftersom du skriver lika naturligt som du lagar mat. Utan pekpinnar utan bara uppmuntrande! Även jag tror att den kommer att fylla ett tomrum och göra succé.

    Min egen erfarenhet är att många äldre att de har svårt att tänka sig en maträtt utan potatis, ska bli spännande att se om du kan få dem på andra tankar!

    P.S.
    Plumpen i protokollet:
    Tråkigt att du inte ens fick en reaktion av vare sig PRO-Pensionären eller LCHF-magasinet. I det sistnämnda borde de ta emot dig med öppna armar eller kan det vara SSS som har patent på alla recept där?!

    P.S. II
    Ha en skön och datorfri semester! Räkna dock med viss internetabstinens 😉

    • Tack, KickAnn. Härligt med så fina supportrar som dig, då blir det lätt att skriva om bra mat 🙂 Mat är ju rätt synonymt med potatis i det här landet, men jag har många goda exempel i boken på vad man kan äta istället.

      Tyckte också att det var lite märkligt att de inte ens kunde kosta på sig ett svar. Ett nekande svar är bättre än inget alls. Kanske de tycker att jag använder för mycket grönt, jag har ju aldrig förespråkat GI-noll eller vLCHF…

      Naturen och friden runt stugan brukar ha en sån effekt på mig, att jag helt glömmer Cybervärlden. Där lever jag bara i nuet 😉

      • Jag har också mailat LCHF-magasinet och möts av total tystnad…. det jag förespråkar är kanske också som att svära i kyrkan?
        Säger som du där, ett svar kan man väl kosta på sig, prenumerant är man ju också.

      • Visst är det tråkigt när man bemöts av total tystnad, det är väl helt emot nätetikett och vanligt hyfs…
        Jag är varken prenumerant eller medlem i Kolhydrater i fokus, trodde kanske det var det som var kruxet. Men så verkar det ju inte vara i ditt fall. Synd att något som många inom LCHF-kretsar uppskattar, inte får plats på de stora scenerna.
        Men vi kämpar vidare på varsitt håll du och jag, med att sprida njutningen som ingår i LCHF-kosten 😉

  24. Stort, STORT, GRATTIS! Det är fantastiskt roligt! Och viktigt! Kram!

    • Stort Tack, Veronica. Går med ett leende på läpparna mest hela tiden och försöker ta in att jag fått skriva en kokbok 😉 Hoppas och tror att boken kan bli ett viktigt inslag i kostdebatten, det måste till en förändring.

  25. GRATTIS Birgitta!!! Åh va roligt!! Jag är så glad för din skull!! 😀
    Vilken insats du gör för landets pensionärer!! Jag hoppas de köper in din bok på ålderdomshem och liknande så de får den mat de så väl skulle behöva istället för det där bedrövliga hopajoxet de kallar för mat…! 😛

    • Tack, Anneli. Glad så jag nästan spricker, jag med 😉 Hoppas verkligen att den här boken kommer att kunna göra skillnad för våra gamla som vistas på sjukhus och inom äldrevården. Många av dem är idag undernärda och då kan man ju inte bli frisk…

  26. Vad var det jag sa för länge sen —-skriv en bok !
    Grattis !

    MvH Einar

    • Tack, Einar. Jag lyssnade, men det tar ju lite tid att komma till skott ibland 😉

  27. GRATTIS BIRGITTA! ÅNTLIGEN! Jag ska förbeställa boken och jag gläds med dig.Tack än en gång för all inspiration,matglädje och vackra naturbilder som du bjuder på.

    • Stort TACK, Gull-Britt. Det är så roligt för mig att ha den här mixen av mat, natur och blommor. Livets bästa njutningar på ett och samma ställe. Att jag sen kan inspirera till bra matlagning, gör saken ännu bättre 🙂

  28. Hej!
    Såg att Annica D. kallar detta för ”Ny bok skriven av mig”. Vi anar, att du har fått stå för recepten. Vad gäller? Beställer man böcker via ”Kostdoktorn” sida, så får han viss procent i ”arvode”. Vi gillar när vi vet vem man ”sponsrar”, så vad gäller om LCHF för seniorer?

    • Hej Bonus matte. Ja, jag såg det med. Men som hon skriver också, så har hon skrivit ett inledande förord till boken. Hon har alltså skrivit en faktadel om LCHF som passar för just seniorer.

      Resten av boken är mitt verk, precis som jag skriver här på min blogg. Manusidé, receptutformning, tips, råd och veckomatsedlar. Plus lite grann om mig själv och min bakgrund.

      Ända sen starten har jag valt att ha en reklamfri blogg, alltså får jag överhuvudtaget ingen sponsring från de bokbutiker jag länkar till. Ser det bara som en service till mina läsare och så förstås en chans för mig själv att få royalty på försålda böcker. Jag har inte tjänat en krona på mitt bloggande, det är bara via mina tidningsartiklar och nu böcker som jag kunnat börja tjäna en slant. Så vill du sponsra mig, så köper du boken, oavsett var. Jag blir väldigt glad om du gör det 😉

      Klargjort hur det ligger till även i inlägget nu, tack för att du tog upp frågan 🙂

  29. Grattis! Ser fram emot att få boken i min hand.

    • Hej Maggan och Välkommen till mitt kök. Tack, tycker också det ska bli kul att se den i färdigt format 🙂

    • Wow! Det är ju underbart, stort grattis! I want one! Kramar och ha en härlig semester i stor skogen

      • Tack, Sara. Hade ju mina kokboksdrömmar redan när vi jobbade ihop. Men vår inte alltid så trevliga Chef lyckades lägga lock på dem, när han sa: Vem skulle vilja läsa en kokbok skriven av dig…
        Måste säga att jag är rätt nöjd att mina drömmar gick i uppfyllelse 20 år senare 😉
        Haft det så härligt i stugan, men det var bedrövligt regnigt och dimmigt när jag körde förbi Sveg hem över fjället idag. Sköt om dig, Kram och Grattis till tillökningen 🙂

  30. Grattis 😀 Jeg er så glad på dine vegne Birgitta!!! Har satt boken på overvåkning på capris. Den skal jeg ha. Hadde vært morsomt om den kom på norsk også 😀 Nyt skog og fjell det er velfortjent!!!!

    • Tack, Janicke. Fint att höra att mina bloggvänner gläds med mig på båda sidor kölen 🙂 Det blir nog en tur över till Norge också, har bara några kilometer fågelvägen från stugan. Måste köpa några paket smör av saetertype, det är min favorit.
      Förhoppningsvis kommer boken ut på Norska snart också, min mat är ju gränslös 🙂

      • Så bra 😀 Sætersmør er fantastisk! Ja maten kjenner ingen grenser 😀 Har reklamert på facebook for boken din. Tror den blir en stor suksess!!!

      • Vad snällt av dig, Janicke. Har många läsare i Norge, så det är kjempefint om den sprids där med 🙂

  31. Äntligen:-) Grattis! Vilken bra idé att skriva en kokbok för äldre. Är säker på att den gör succé. Önskar dig en skön och välbehövlig semester 🙂

    • Tack, Nilla, ska bli skönt att bara andas skog och fjälluft ett tag. Äntligen tycker jag med, men det har varit perfekt att bli varm i skrivarkläderna via mina två år med bloggen. Sakta men säkert passar mig perfekt 🙂

  32. Har redan förhandsbokat boken på Bokus. Kan ju passa oss lite yngre också som gillar husmanskost emellanåt.

    • Tror absolut att du kommer att gilla den, Solblomma. Alla som tycker om vår vanliga, hederliga Husmanskost kommer att känna igen många recept. Och vem gör väl inte det 😉

  33. Stort GRATTIS!! Du är väl värd att få ge ut en kokbok och du har udnerbara recept och du tar själv underbarat fina foton (också).
    Den kommer sälja som smör i solsken! 😀
    Njut av lite ledigt!
    KRAM
    Mariann

    • Tack, Mariann. Känns så roligt att mina foton funkar bra i bloggform och tidningar, men här var det extra kul att få jobba med ett fullfjädrat proffs.

      Lycka till med din egen bakbok när det är dags, vi kan ju byta böcker med varann framöver. Din kommer att gå som smörkräm 😉 Kram

      • SMÖRKRÄM!! ha ha ha, ja det hoppas jag.
        Jag byter gärna bok! 😀
        Vore roligt att recensera din kokbok och provlaga något eller allt 😉
        tänker att även 50 åringar kan äta maten 😉
        Stor varm kram Mariann

      • Bytt, bytt 😉 Kommer helt klart att skriva om dina godsaker också. Jag fyller 50 om en månad och har njutit i fulla drag av seniorbokens mat hela sommaren 😉 Kram tillbaks

  34. Du har så himla god och nyttig mat i din blogg och boken blir naturligtvis en succé. Tack för all inspiration du sprider.

    • Hej Britt och Välkommen till mitt kök. Tack för dina vänliga ord, de värmer 🙂 Jag hoppas verkligen att den sprider matglädje bland våra pensionärer och även till alla andra matlagningsglada 🙂

  35. Vilken inspirationskälla du är Birgitta. Jag är så glad att du får en dröm uppfylld. Njut av vildmarkslivet, det är du sannerligen värd 🙂

    Kramar


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.