Favorit i Repris #2
Strömming till Lunch
Jag köpte 6 små, fina strömmingsfiléer i Fiskdisken på Ica Maxi häromdagen. Det är bland det billigaste lunchalternativ jag kan rekommendera. En rejäl portion för endast 5,50.
Strömming är tyvärr en fisk som inte används så mycket, trots att den är viltfångad och fylld av Omega-3.
Jag gjorde en strömmingsflundra, panerad i sesamfrön. Det blev väldigt frasigt och gott.
Fyllde flundrorna med en riktigt god senap, Druvans Gourmet smaksatt med Fläder.
Jag fick en fin födelsedagspresent, nån vecka för tidigt av mina Vänner, S och G. De hade verkligen träffat rätt, med ett rör med 3 olika sorters senap.
Svensk kvalitetssenap med 1% kolhydrater, långt ifrån den vanliga Svenska, söta senapen.
Sesampanerad Strömming med Gräslöksstuvad Mangold
6 små Strömmingsfileér
Druvans Senap med Fläder
Finhackad Dill
Havssalt och nymald Vitpeppar
1 Äggvita
½ dl Sesamfrön
Valio’s Smör
Lägg strömmingen med skinnsidan neråt. Salta och peppra lätt, stryk på senap och strö över dill. Vik ihop två och två, med dillen mot varann.
Vispa upp äggvitan lätt på ett fat, så fäster den bättre på strömmingen. Vänd strömmingen i vitan och lägg den sen i sesamfrö.
Vänd och strö över frön så det täcker runt om. Lägg på ett fat, så fröna får torka fast en liten stund. Då blir paneringen snyggare när Du steker.
Gräslöksstuvad Mangold
10 Mangoldblad
2 msk Hackad Gräslök
2 dl Grädde
2 msk Smör
Havssalt och nymald Vitpeppar
Riven Muskot
Strimla mangolden fint. Fräs i smör några minuter, krydda och tillsätt gräslöken. Häll på grädden och koka i 20 minuter, rör då och då.
När mangolden snart är färdig, steker Du strömmingen i brynt smör, ca 3 min per sida. Starta på hög värme, dra sen ner till ettan.
Skaka pannan lätt när Du lagt ner strömmingen, så den inte fastnar. Vänd försiktigt och låt steka färdigt på låg värme.
Servera med mangolden, Cocktailtomat och en klick Rört Citronsmör. Till efterrätt åt jag Krusbärssylt med rostade Hasselnötter och Grädde.
[…] Torsdag: Sesampanerad Strömming med gräddstuvad Mangold 1 port […]
[…] träffades hemma hos Annika, där jag fick steka några pannor Sesampanerade Strömmingsflundror till […]
Lite OT men tänkte bara önska lycka till med ditt härliga fetaost-recept i tävlingen!
Det receptet är alltid välkommet att komma ihåg 😉 Tack,Lena.
Tänker ofta att jag måste köpa strömming som är precis som du säger fylld med omega 3 och dessutom billig, nu får jag nog skärpa mig och köpa snart 😉 Ser mycket gott ut!
Det får du absolut göra, Martina. Det är så suveränt gott 🙂
Nu har du gjort det igen, alltså löst ett av mina matproblem :-)! Stod faktiskt härom dagen och blängde på all mangold i trädgårdslandet och tänkte, vad ska jag göra av allt detta? Nu fick jag inspiration! Tack!
Tack själv, härligt att veta att jag kan vara en inspirationskälla 🙂 Lycka med så mycket god mangold, den är till och med bättre än spenaten.
Vilken trevlig present. Det vill jag också ha, haha. Strömming är finfin mat.
Det är fint med släkt och vänner som vet vad man vill ha. Matrelaterade presenter går alltid hem hos mig 🙂
åååå… det är ju så gudomligt gott!! hade tänkt ha fisk idag… nu får det nog bli strömming istället för alaska polock 🙂
ha en bra dag!
Hej Sanna. Strömming är himla fin middagsmat. Jag hoppas att vi är många som börjar handla av den mer, och bara väljer importerad fisk ibland. Bra både för våra fiskare och för miljön 🙂
Senap är så gott:)
Tips, blanda häften vita och hälften svarta sesamfrön till en skojig panering, snyggt på kött m.m..
Din bolgg är kanonbra!
Hej Monica. Vad kul att du hittat hit och tycker om det du ser. Och tack för tipset, det ska provas framöver 🙂