Läcker snabbmat
Den senaste veckan har det varit fullt upp. Skriver så fingrarna glöder, har flera olika projekt att slutföra innan jul.
Bloggande och kreativ julmatlagning blir det därför lite mindre av, kan ju inte sitta vid datorn alltför lång tid i sträck.
Ett besök hos Mamma har det också blivit, det var så roligt att kunna visa henne min nya kokbok. Hon var mäkta stolt över vad yngsta dottern åstadkommit.
Mamma har bidragit med en hel del av sina matkunskaper till boken, vi pratar mycket om mat när vi träffas.
Jag har också varit med i Radio Krokom/Åredalen den här veckan och pratat om boken i Förmidda’ och programmet Bokprat med Sara Swedenmark.
Den här gången var det framträdandet inte lika pirrigt som förra gången. Man vänjer sig sakta men säkert vid det mesta, rädslan har försvunnit.
Jag försöker sprida budskapet om bra mat så mycket jag kan, hoppas verkligen att våra äldre ska få njuta av god mat även på äldreboenden och sjukhus framöver.
Det blir mest snabblagad mat hemma de här dagarna. En frysgenomgång resulterade i en god, varm smörgås med stuvning på blandsvamp och varmrökt fläsk.
Undertill hamnade mitt hembakta, glutenfria ostbröd. På det sättet kan även vi LCHF-are njuta av en varm macka till kvällsmat. Svampstuvningen räcker till två rejäla smörgåsar.
Idag blir det en tur till den årliga traditionen Julmarknad på Jamtli, för att inhämta lite julstämning. Julmarknaden pågår i dagarna tre.
Varm LCHF-smörgås
Glutenfria Västerbottensmuffins
2 dl Blandsvamp
1 dl strimlat Varmrökt Sidfläsk
2 msk Smör
2 dl Crème Fraiche
2 msk hackad Gräslök
1 tsk pressad Citron
Havssalt och grovmald Svartpeppar
1 dl riven Ost
Bryn fläsket i smöret tills det fått lite färg. Tillsätt svampen och låt den brynas en stund.
Krydda med salt, peppar och citron. Rör ner crème fraiche och gräslök.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter. Dela ostmuffinsen, ta 1½ per person.
Smöra brödet och lägg i en ugnsform. Fördela svampstuvningen över och lägg några cocktailtomater bredvid.
Täck med riven ost och gratinera på 250° i 8-10 minuter.
Förra veckan blev jag klar med en sajt som listar inägg från LCHF-bloggar, YouTube och samtliga tidningar. Vore kul om du ville ta en titt om jag har glömt någon viktig blogg:
LCHFbloggar.se
Hej Stefan. Ska ta en titt, bra att samla alla nyttiga och goda saker på en och samma plats 😉 Här är länken för alla intresserade http://lchfbloggar.se/recept/
Din andra site Hälsobloggar http://www.halsoartiklar.se/bloggar/ är ju också bra, om man vill hålla koll på alla typer av kostinriktningar.
Lägg gärna till den här under kategorin Träning. En av mina nya favoritbloggar, med mycket intressant läsning om kost, hälsa och träning http://primalisten.com/
Trevlig blogg!
Hej Javad och Välkommen till mitt kök. Kul att höra att du tycker om bloggen 🙂
Den varma smörgåsen ser jättegod ut. Ett bra exempel på vad man kan göra med litet rester. Lättlagad är den dessutom.
Har blivit inspirerad av Dig, och maken och jag åker till Cypern (Aiya Napa) över jul- och nyårshelgerna. Sönerna firar jul med fru- resp flickväns familjer i år så vi bestämde oss för att resa helt impulsivt och det blev till slut Cypern. Vi kan bara vara borta 14 dagar p g a husreparationer. Jag har just suttit och läst på din blogg om Cypern. Vi hyr väl antagligen en bil. Kan man besöka den turkiska delen av ön från den södra sidan? Några tips på saker man absolut inte får missa?
Vad kul att jag kan inspirera både till restmat och resor 🙂 Bil är bra att ha, bussarna är riktigt gamla och obekväma. Jag var rätt dålig i ryggen under vintrarna på Cypern, så jag har inte sett så mycket. Men du som gillar blommor får bege dig till Cape Greko, där ska finnas mycket finna växter. Klostret och kyrkan vid Apelsintorget i Aiya Napa är sevärt och den dramatiska naturen längs havet. Hamnen är också fin. Men annars är där inte så vackert, mest uppbyggt kring ungdomsturismen på sommaren. Har man bil så är en tur upp i Trodosbergen säkert väldigt fint. Man kan åka över till den Turkiska sidan nu och även besöka spökstaden Famagusta.
Önskar er en riktigt trevlig resa 🙂
Vad god den mackan låter! varma mackor är ju verkligen hur gott som helst.
Vill passa på att också tipsa om tävlingen på Foodelicious där man kan vinna presentkort på Kökshem.se just nu! 🙂
Roligt att du tyckte om min enkla smörgås 🙂 Lycka till med tävlingen.
Hej Birgitta!
Jag har återigen gjort dina fantastiskt goda Frökex. Men denna gång hade jag i 1 msk av Santa Maria Pepparkakskryddor och du kan tro att det doftade gott när dom gräddades!
Det blev väldigt gott ihop med en bit ost även om man nog kan ta lite mer av kryddorna.
Jag ville ha något krispigt och som jag kan ha en bit gorgonzola på och nu har jag det 😉
Tack så mycket för alla fantastiska recept som du låter oss ta del av!
Ha en trevlig helg!
Hej Åse. Tack så jättemycket för det tipset, kan tänka mig att det blev riktigt gott. Det är så roligt att kunna dela med mig av det jag kan, härligt när jag har så tacksamma och glada läsare också. Trevlig helg till dig med 🙂
Roligt att höra dig på radion!! 😀
Den familj jag kommer från är känd för sina varma mackor!! 😛 Det var stående nattamat när jag växte upp!! Vi var ju en stor familj och jag har många härliga minnen från när vi samlades allihopa och gjorde varma mackor tillsammans! 😀
Nu blir det inte så ofta av naturliga skäl – men en och annan LCHF-macka förvandlas till en varm macka även nu för tiden!! 😀
Kul, då har de lagt in det nu 🙂 Var en stor mackoman förr, kunde äta fem stycken… De här är bättre 🙂
(Uppdatering: Nej, det var visst det program då jag var med i juni, som ligger på hemsidan. Hoppas det nya dyker upp också…)
Jag drömmer fortfarande om att en dag få gå på Jamtlis julmarknad med dig Birgitta… Och titta på alla mat, prata om all mat, njuta…
Stor fredagskram från pepparkaksbaket!
Åh, det skulle vara så roligt 🙂 Du vet att du har en stående inbjudan när den dagen kommer. Stor Kram tillbaks