Räkfond och Räksoppa

En delikat men billig soppa

Nu har jag äntligen kommit mig för att koka en räkfond, på skalen jag sparat i frysen.

En väldigt enkel fond, som ger ett fantastiskt gott resultat i soppa. På restaurang faktiskt en av de rätter som ger bäst inkomster.

Räk, kräft och hummerskal sparas genom infrysning eller torkning, för att sedan kokas till fond.

Den ger en intensiv smak till soppan, men kostar nästan ingenting att göra. Tänk på det nästa gång Du betalar en hutlös summa för en Hummersoppa på krogen.

Förhoppningsvis får Du en generös mängd färska hummerbitar i soppan, men ibland är det bara själva avkoket med en skvätt grädde i.

Testa att göra den här soppan hemma, jag lovar att Du inte blir besviken. Det blir en rätt stor sats, som kan användas som både soppa och i en lite mer reducerad form, som Räksås.

Jag serverade soppan med räkor och musslor en middag och med kokta morötter, fänkål och bitar av öring en annan.

Har kvar en burk i frysen, den kommer att bli sås till en god fiskrätt framöver.

Räkfond

Skal från 1 kg Räkor

1 Morot

10 cm Purjolök

½ Fänkål

2 dl Vitt Vin

2 msk Tomatpuré

2 Lagerblad

8 Vitpepparkorn

3 msk Smör

Vatten

Skär morot, purjo och fänkål i mindre bitar. Bryn skalen i smöret ett par minuter på hög värme. Rör mot botten, så det inte bränns vid.

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Koka upp och låt puttra i 20 minuter. Sila genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår. Ta bort skummet som bildas på ytan.

Sila än en gång över i en vid kastrull. Här har Du grunden till en väldigt god soppa. Recept på den kommer nu.

Räksoppa

Räkfond, ca 2 dl

4-5 dl Grädde

2 dl Gammaldags Mjölk

1 dl Vitt Vin

2 tsk Vegetabiliskt Buljongpulver

1-2 msk Chilisås

Havssalt och Cayennepeppar

Koka upp räkfonden med chilisås, vin och buljongpulver. Vispa ner mjölk och nästan all grädde, koka upp. Krydda med salt och cayenne.

Låt puttra på medelvärme i 1 till 1½ timme. Ju längre, desto godare soppa. Vispa då och då under tiden, så den inte bränner fast.

Smaka av soppan om det behövs mer vin eller kryddor. Späd eventuellt med mer grädde, om den blivit för stark.

Sila en sista gång och häll upp den heta soppan över skalade räkor i en skål.

På det sättet blir räkorna varma, men riskerar inte att bli sega. Det blir de lätt om man låter dem koka med i soppan innan serveringen.

När jag gjorde fisksoppa, så kokade jag fint strimlad morot och fänkål mjuka i lite fiskbuljong.

Filéade och skar bort skinnet på en öring, som sedan skars i smala bitar. De fick sjuda med grönsakerna i ett par minuter bara.

Tog upp fisk och grönt med en hålslev, lät rinna av och la dem sen i soppskålen.

Hällde över den rykande heta soppan och njöt av en fisksoppa som kan mäta sig med den finaste restaurangsoppa.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/30/rakfond-och-raksoppa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] (kokos, oliven, raps) 2 paprikaer 1 gulrot 1 hvitløksfedd 1 kanne kokosmelk 2 desiliter rekefond 1/2 buljongterning (grønnsak) 400 gram torskfilet Basilikum Svart pepper […]

  2. […] desiliter skrellet reker 125 gram bacon 4 desiliter kokosmelk 2 spiseskjeer sennep 1 1/2 desiliter rekefond Fersk/tørket basilikum 2 tomater Valgfrie grønnsaker (jeg brukt erter) Ris (fullkorn) til […]

  3. […] used this recipe (in […]

  4. Det händer aldrig numera att jag slänger räkskal. Jag hittade receptet för cca 15/20 år sedan…Cayennepppar eller någon annan stark röd är en klar krydda, dock kan jag rekommendera den vanliga röda paprikan också medan Du fräser grönsakerna och skalen. Om jag har hemma vin har jag alltid en skvätt med. Jag har aldrig haft fänkål med, den förekom inte i det gamla receptet. Kanske nästa gång…

  5. […] räksoppa till middag idag, blev faktiskt väldigt bra! Utgick från det här receptet men hade inte allt hemma så improviserade lite. Alltid lika kul när det lyckas […]

  6. […] Vill Du ha ett mer klassiskt recept, så finns här min Räkfond på Ishavsräkor. […]

  7. Nu ska du inte avslöja alla tricks, haha.

  8. Åh underbart, har både kräftor och räkor i frysen som skall ätas upp så detta kommer med otroligt bra timing!

    • Hej Björn och Välkommen till mitt kök. Vad bra att jag kunde hjälpa till. Lycka till med fonderna 🙂

  9. Åh, det är ju så gott med egen fond, snart blir det förhoppningsvis ny hummerfond här hemma hos mig om sambon lyckas få upp några stycken 😉

    • Vilken lyx med egna humrar. Såg att kilopriset på det första var 7200 häromdagen. Ät och njuut 😉 Visst testade du min kräftfond ifjol?

  10. Jag ”fuskar” också med Biofood men har letat Renee Voltaire’s lantbuljong. Är nyfiken på den trots att den är så dyr. Man måste ju prova allt åtminstone en gång.

    • Det kan vara värt de extra pengarna, när och om det är något som är riktigt bra. Hör av dig när du testat, också nyfiken på den 🙂

  11. Gott-gott-i-gott-gott! Jag gör ju liknande fond när jag har räkskal. Har ett gäng fondpåsar i frysen som ska bli något gott. Kanske en soppa! Det är oöverträffat att använda egen. Har man gjort det en gång kan man aldrig mer slänga räkskal rätt i sopen.
    Chilisås i räksoppan har jag inte provat. Det får bli nästa gång!

    • Visst är det bra med hemgjorda fonder på lut i frysen. Den enda köpbuljong jag använder är den från Biofood, ekologisk, jäst och sockerfri. Den sätter lite extra sprätt på fonder, såser och soppor.
      Chilisåsens sötma och syra funkar väldigt bra till räksoppan.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.