Fiskbullar med Räksås utan burksmak

Läckra Fiskekaker

Fiskekaker är en mycket populär rätt i Norge. Mycket godare än vår Svenska variant fiskbullar.

Jag minns med fasa de svampiga fiskbullarna på burk, som jag fick som barn av en Faster som skulle vara barnvakt.

Försökte gömma mig i vedboden för att slippa de klistriga bullarna, men hon var inte av den vänliga sortens släktingar.

Blev alltså tvingad att äta dem, något jag inte gjort om sen dess, mer än ett litet prov för att se om upplevelsen stämde.

Hemlagade Queneller är en helt annan smakupplevelse. Det blir som oftast stor skillnad att göra mat på färska råvaror.

Ska färsen bli riktigt god, så är det bästa tillagningssättet att steka dem lätt i smör. Då lockas många fler smaker fram.

Såsen till dagens biffar gjorde jag på räkskal från 10 stora Medelhavsräkor.

De räkorna åt vi bräserade i vitlökssmör, en rätt som dyker upp i Hello Turkey Magazine i sommar.

Så är Du, som jag, skeptisk till fiskbullar. Gör Dig själv en tjänst och testa den här rätten. Jag tror inte Du kommer att bli besviken.

Smörstekta Queneller med Räksås

250 gr skinn och benfri Lax

2 dl riven Zucchini

½ dl strimlad Purjolök

½ dl finhackad Dill

1 Ekologisk Äggula

2 msk Grädde

1 msk Fiberhusk

2 tsk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär laxen i små bitar. Lägg i en bunke, häll på citronsaften, salt och peppar.

Mixa hastigt ihop till en smet med stavmixer, inte för länge för då får bullarna för svampig konsistens.

Riv zucchinin, välj en som är liten och fast, då blir det mindre vätska i fiskbullarna.

Vänd ner zuchini, purjo och dill tillsammans med äggula och grädde. Strö över fiberhusken och blanda snabbt ihop till en slät smet.

Låt färsen stå en halvtimme i kylen, så blir de fastare vid stekningen.

Forma färsen med en matsked i handen, till äggformade queneller.

Stek två minuter på var sida i lätt brynt smör, utan att de får för mycket färg.

Servera på en spegel av Räksås och lite Gurka, Cocktailtomat, Paprika, Dillkvist och Citron.

Räkfond och Räksås

Skal från 10 stora Medelhavsräkor

2 msk Smör

5 cm Purjolök

1 Tomat

1 Vitlöksklyfta

1 msk Tomatpuré

1 tsk Balsamvinäger

1 msk Ekologiskt Buljongpulver

En knippe färska örter, jag hade Timjan, Rosmarin och Dill

3 dl Vatten

Bryn smöret och fräs räkskalen i 5 minuter under omrörning. Steker man dem ordentligt så kommer mer smak fram ur skalen.

Rör ner tomatpurén och fräs ett par minuter till, det här tar bort lite bittra smaker i purén.

Tillsätt strimlad vitlök och purjo. Häll på vattnet och koka upp.

Lägg i örterna och smaksätt med buljong och vinäger. Koka skalen i 20 minuter.

Sila fonden ner i en kastrull, koka upp och låt reducera tills en deciliter återstår.

Rör ner 3 dl Grädde, koka upp och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknat. Smaka av om det behövs lite salt och peppar.

Sila såsen och servera till laxbiffarna. Om Du späder såsen med lite mjölk så blir det en väldigt god Räksoppa. Servera gärna med extra räkor.

Vill Du ha ett mer klassiskt recept, så finns här min Räkfond på Ishavsräkor.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/03/04/fiskbullar-med-raksas-utan-burksmak/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. Åh, dina rätter är som vanligt helt underbara. Men hur får du tag på fiberhusk? Funderar på dra ned på kolhydraterna och istället för maizena eller mjöl verkar ju detta i dina recept iallafall vara toppen ”redningsmedel”.
    Tacksam för svar!

    • Hej Norrlänning och Välkommen hit. Kul att du gillar min mat. Fiberhusk hittar du i glutenfria hyllan på Ica och Konsum, den är verkligen bra 🙂 Lycka till.

  2. Retten din ser super ut 😀 og takk for link. Fiskekaker bruker vi mye, men har vokst opp med fiskeboller fra boks også…best med fisk laget fra bunnen av. Grattis med sølvet i dag på stafetten! Bra at skiene funker for svenskene igjen!!

    • Stort Grattis till ert Guld 🙂 Har inte sett nåt mer på TV nu, så ni kanske fått ännu fler 😉
      Bara kul om fler hittar till din fina sida. Trevlig helg.

  3. Hej Birgitta!
    Ja det är ju snart dags nu att banka gädda, tiden flyger fram och det känns superskönt med sol och ljus 😀

    Jag tänker varje gång jag varit inne här och du gjort något med fisk, att nej nu måste jag börja laga mera fiskrätter. Jag får nog göra ett krafttag till veckan med mera fisk, men nu bär det snart iväg på jobb och nattskift för min del.

    Gubben är i Holmenkollen och upplever den fantastiska stämning som är där nu 😀
    Ha det gött!
    Värmlandskram!

    • Hej Ellinor, vad roligt att du tittade förbi 🙂 Har tyvärr inte kunnat vara in på din sida sen förra veckan, då den blivit censurerad… Det kommer bara upp en röd text på Turkiska där det står att den inte kan visas enligt domstolsbeslut…
      Din, Yasemin’s Mezehouse och min Systerdotters blogg är spärrade…
      Men är hemma på söndag då kan jag titta förbi bland din goda mat och ert naturliga liv igen.
      Hann se innan du försvann från bloggosfären, att ni hårdsatsar på träning. Grattis till det beslutet, era kroppar kommer att tacka er länge för det 😉
      Vi har sett stafetten från Holmenkollen på NRK. Det var en upplevelse, vilken tur han har din Gubbe som får vara med om det.
      Kram tillbaks.

      • Hehe, bojkottad av turkarna, jisses då 😀

        Hoppas du har rätt i att min kropp kommer tacka mig, jag ser för mig att jag kommer att ha duktigt med träningsvärk närmsta månaden! Nåja, det skall bli riktigt spännande iallafall och ja tänker skriva lite mera om det framledes 😉

        Hur som helst så behöver vi starka kroppar den kommande jaktsäsongen. Det blir några tuffa utmaningar som vi tänker prova på, det skall bli ett spännande jaktår!

        Varmt välkommen hem igen på söndag! ♥

  4. Mycket trevlig rätt, ska testa göra den på gädda.
    Ha en underbar helg.

    • Gädda är också en suverän fisk till såna här biffar. Eller ugnsstekt med stuvade champignoner 🙂

  5. Oh!

    Fiskekaker är super.
    Oftast gjord på sik i vårt kök…
    kan det här receptet funka då..?

    • Det funkar säkert alldeles utmärkt. Siken är också en rätt fet fisk, serverade gravad Storsjösik när jag jobbade på Verkö Slott. Det var riktigt läckert 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: