Hälsosamt godis fyllt med energi
Kärt barn har många namn, jag tillhör dem som alltid gillat ett syrligt gelégodis.
Här hittar du den marmelad med äpple som min mamma gjorde till jul förr, men nu i en betydligt mindre söt variant.
Idag får du ett nypåhittat recept på ett riktigt nyttigt och gott godis som funkar bra både med och utan träning 😉
Jag har tagit fram det till Restaurang PriMaten i Uppsala, de ville ha ett bättre alternativ till bars att erbjuda dem som tränar på gymmet bredvid.
Gelatin innehåller aminosyror, det är det som gör att en hemkokt buljong blir så hälsosam.
Körsbär har antiinflammatoriska egenskaper som liknar den i acetylsalicylsyra. Naturens egen Treo, med andra ord.
De innehåller också antocyaniner vilket kan reducera risken för diabetes och hjärtsjukdom.
Läs mer om det här på bloggen Ett mindre sött blod, som också länkar till en intressant diabetes-sida på engelska.
Receptet går fint att göra helt sockerfritt om du vill och med sitt tillskott av kokosolja ger det energi länge.
Så här har du ett godis som du kan äta med riktigt gott samvete.
Gelégodiset smakar bäst att äta rumstempererat, då kokosoljan blir lite mjukare.
De blir också goda att blanda i en kopp te till en varm energidryck, dosera efter smak.
Perfekt att ha med i väskan när man är bortbjuden på fika eller går på kafé.
Eller i en liten ask i fickan på springturen, på gymmet eller i skidbacken, närhelst du behöver lite extra energi.
Gelégodis ca 50 bitar
3 dl frysta, urkärnade surkörsbär
10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver
2 lime
½ dl kokosolja
ev 1 msk honung eller annan sötning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Använder du pulver så blandas det direkt i den varma vätskan.
Koka upp körsbären. Du kan också använda till exempel vinbär eller blåbär.
Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.
Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.
Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.
Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt.
Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.
Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.
Har du en silikonform för godishjärtan så blir det ju extra bra i den nu till Alla Hjärtans Dag.
För dig som är riktigt hardcore kan det vara kul att göra eget gelatin, då blir godiset dessutom ännu nyttigare.
Följ mitt recept på kalvfond men uteslut kryddor och grönsaker, koka ihop fonden kraftigt så blir den geléartad.
Hej Birgitta du som är så duktig ! vill höra med dig om du har ngn recept på lchf /sockerfri vinbärs gele? Även ngt annat ex. godis mm. har i år så mkt vinbär och vet inte vad jag ska göra med dem. Är diabetiker och vill ha sockerfri. Äter Lchf. Tacksam för din svar. Önskar dig en trevlig helg. Ana Maria
Hej och tack. Du kan göra gelé med gelatin så behöver du inte använda någon sötning om du inte vill. Annars kan du söta med björksocker. Sukrin och stevia är ju också en möjlighet eller småbitar av päron, äpple eller nektarin som får koka med. Här kommer två recept till på gelégodis, du kan ju även använda det i inlägget med vinbär istället:
Gelégodis ca 50 bitar
3 dl frysta bär
10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver
2 lime
½ dl kokosolja
ev 1 msk honung eller annan sötning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.
Koka upp bären, du kan variera mellan till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.
Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.
Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.
Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.
Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.
Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.
Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.
————————————————-
Svartvinbärsgelé med kokossmak
1 liter svarta vinbär
2 lime
1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)
12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.
Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.
Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.
Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.
Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.
Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.
Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.
Hej, jag måste bara fråga var hittar man surkörsbär? Bor i Uppsala och har letat på de vanliga mataffärerna samt de utländska. Det närmaste jag kom var en marmelad på surkörsbär. Tack på förhand!
De brukar finnas i frysdisken i många mataffärer 🙂
Kan du ge exempel på någon? Tack!
Här i Stockholm finns de på Picard, Griottes heter de. Här köpt polska surkörsbär på Ica Maxi också. Fråga i din butik 🙂
[…] My partner made some roasted and salted cashew nuts and chocolate covered almonds. I made Berry Jelly Sweets, (original recipe in swedish here). […]
Låter jättegott. Ska prova nu när körsbären mognat. En fråga: Går dom att frysa?
Ja, de går att frysa men kan bli lite mjuka. Då är det bara att smälta dem igen och låta stelna i form på nytt 🙂
Det ser gott ut! Jag tänker prova göra det. Fungerar det med svarta vinbär?
Tack. Det blir jättebra, här har jag ett sånt recept 🙂 https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/22/sockerfritt-gelegodis-med-svarta-vinbar-lime-och-kokos/
[…] har jag provat att göra gelégodis. Har under de senaste veckorna fått till mig hur nyttigt gelatin är på olika sätt. Birgitta […]
[…] Hubby made some roasted and salted cashew nuts and chocolate covered almonds. I made Berry Jelly Sweets, recipe here. […]
Jag gjorde just en variant av detta med hallon eftersom sur-korsbar inte ar den lattaste saken att fa tag pa i Kuala Lumpur. Anvande den lokala lime-varianten ”Limau Kasturi” (Calamasi pa Engelska).
Dom vart helt ok, jag lar nog gora dom flera ganger, men kanske pytsa i gradde ocksa for att fa upp fett-procenten en bit.
Hej, vad roligt att få din variant 🙂 Ja, grädde eller kokosgrädde kan ju vara ett gott komplement, eller mer kokosolja.
Hade inga andra bär hemma än jordgubbar. Blev ganska gott också med lime och jordgubbar. Men finns det verkligen något näringsvärde i gelatinblad?
Lime och jordgubbar är en god kombination 🙂 Ja, det är ju geléämnen i brosk, bindväv och ben som kokas ner, så det är de proteinerna och mineralerna som finns i bladen.
http://matkalkyl.se/se-gelatinbladgelatinpulver.php