Äppelmarmelad och Tomten lucka 21

Äppelmarmelad

Julgodis från förr

Den här äppelmarmeladen har funnits med i min familj sen jag var liten.

Då i en betydligt sötare variant, jag har anpassat den efter min smak idag.

Mamma gjorde den här på äppelmos, socker och agar-agar, ett vegetabiliskt geléämne som finns på hälsokostbutiken.

Hon färgade moset med grön karamellfärg och doppade kuberna i socker innan de las på en bricka att torka. De smakade nästan som gröna kulor från Fazer.

Min modernare marmelad får sin naturliga rosa färg från äppelskalet och jag sötar med lite honung.

Du kan förstås använda någon annan typ av sötning, som björksocker eller sukrin, om du vill.

Då kan du även doppa bitarna i fusksockret om du inte tycker om kokos.

Det här receptet och många fler som passar små och stora barn skapade jag till Anna Halléns kokbok LCHF för familjen.

Vill du ha tips på andra godsaker med lite sötning så hittar du mina recept även i Ann Fernholms senaste bok, Det sötaste vi har- om socker och växande kroppar.

Äppelmarmelad

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 lime

1 citron

1 msk honung eller annan sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan honungen rörs i. Då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Lucka 21

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Tomten

Tomten

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/12/20/appelmarmelad-och-tomten-lucka-21/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. I en del recept är det kokossocker. Har du någon erfarenhet av det?

    • Nej, har aldrig testat det, men det är ju precis som honung ett naturligt alternativ till raffinerat socker om man hellre vill ha det än sötningsmedel 🙂

  2. Jag vill ju som du redan vet inte använda gelatin eftersom det är animaliskt och jag är vegetarian.. men hur mycket agaragar ska man ta istället tror du? Och – bara för att vara övertydlig: agaragar-pulver eller agaragar-flingor?? Man doserar ju olika beroende på vilken sort man använder!
    Tänk va bra din lilla gulliga tomte har det tillsammans med er i Alyanya!! 😀

    • Minns inte alls hur mycket mamma använde, du får googla fram den informationen eller höra på hälsokosten. Hon använde pulvret på senare år.
      Ja, Tomten stortrivs, vi med ❤

      • Ok! Ska se vad jag kan gräva fram!! 😀 Kram!!

  3. Vörtbröd, det receptet ser jag framemot

  4. detta låter kul, tror att jag ska försöka mig på det! Tyvärr så verkar min IBS mage inte gilla honung och articifiella sökningar, tar fortfarande emot att använda, så jag använder eko rårörsocker…är det ok?
    Vad kul att du har en lekfull sida hos dig, hoppas att ni och tomten har det skönt i alyanya! Här i Skåne spöregnar det! 😀

    • Ja, du kan använda precis vilken sötning du vill 🙂
      Barnslighet och lekfullhet sitter djupt rotad i mig och kommer aldrig att gå över.
      Här skiner solen för fullt, men jag är inne och bakar vörtbröd som kommer in i morgon 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s