Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos

Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos

Godis fyllt med energi

Nu i sportlovstider passar det fint med ett extra energirikt godis, perfekt att ta med ut på skidturen eller skogspromenaden.

Den här gången har jag gjort ett sockerfritt gelégodis med vårt svenska superbär, svarta vinbär.

Sprängfyllt med antioxidanter och vitaminer, dessutom växer det över hela landet så många av oss har chans att plocka det svarta bäret helt gratis.

Nya studier visar att anthocyaninerna, en form av antioxidanter, som finns gott om i mörka bär och grönsaker har bra hälsoeffekter för diabetiker.

Långt ifrån gratis är många av de importerade superbären som finns att köpa torkade på hälsokostbutikerna, kilopriset ligger på uppåt 500 kr för torkade bär.

Våra svenska bär står sig väl i en jämförelse vad gäller näringsinnehåll.

Så vi kan ju med fördel använda de vi har här hemmavid och bara komplettera lite med de som är plockade på andra håll i världen.

Vi har ju så fantastiskt fina lingon, tranbär, nypon, blåbär, hallon, jordgubbar, aronia, slånbär, körsbär, havtorn, hjortron, krusbär, kråkbär och rönnbär att fylla förråden med varje sommar/höst.

Jag gjorde en variant på det här gelégodiset på körsbär när jag var i Turkiet, många frågade då om man kunde använda något annat bär.

Visst kan man det, det är bara fantasin som sätter gränser för vad man blandar i.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Den här gången blev det svarta vinbär från frysen, coconut butter från Renée Voltaire och lime som fick ge smak åt gelén.

Här hittar du recept på kokosnötsmör om du vill göra det själv.

Jag brukar använda några bitar gelé som får smälta ner i min energidryck, det ger både god smak och mer näring, så det blir rejält med kraft till långa promenader.

Här kan du läsa mer om gelatin, som är rent protein, ett bra tillskott när du vill göra energigodis.

Här kan du köpa ekologiskt gelatinpulver och här gelatinblad.

Nu i vinter har jag lyckats träna upp mina muskler rejält i ben och rygg, 3 månader i Turkiet har gett ett mycket bra resultat.

Vi bor 7 trappor upp där, så det har blivit många trappsteg i benen, åtminstone ner.

Den sista veckan var hissen trasig i två dagar, så då fick vi gå uppåt också ett par gånger per dag.

Vi klarade det riktigt bra både jag och Lennart, vi blev knappt andfådda.

Nu ska jag försöka gå mycket även här hemma, så musklerna och hälsan bibehålls.

De är en färskvara, tränar man inte regelbundet så minskar de snabbt i omfång.

Februaridag i Jämtland

Tyvärr är det väldigt lite snö och ishalka, vilket är problematiskt för min rygg.

Halkar jag till lite grann eller kliver snett, så knycker det till i ryggen och jag blir sämre.

Så det är broddar på som gäller och försiktig gång över isfläckarna.

Här kan du läsa ett mycket bra inlägg om naturlig träning på den fina matbloggen En klick smör.

Träning behöver varken vara dyrt eller svårt att hinna med.

Jag tränar aldrig på gym utan kör en timmes sjukgymnastik/yogaövningar hemma och så blir det 1-2 timmars promenad per dag.

Det håller mig i form och gör att jag orkar sitta och skriva mina recept till dig 🙂

En som verkligen haft nytta av träning i samband med att hon gick över till LCHF är Lindha Vikström, som skriver bloggen Halva Lindha.

Hon lyckades med det fantastiska att just halvera sin vikt, med hjälp av LCHF och daglig träning.

Godis LCHF/Paleo

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Utsikt från min jämtländska balkong...

Utsikt från min jämtländska balkong…

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/22/sockerfritt-gelegodis-med-svarta-vinbar-lime-och-kokos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta,
    Tänker ta nypon nu när de börjar bli färdiga. Ska testa på gelégodiset.
    Vad tycker du om just nypon?
    Näringsinnehåll kontra sockerinnehåll?
    Har en ”halvkinkig”😉 Tycker du att nyponpulver är ett ok sötningsmedel?
    Vänligen

    Marika

    • Det finns så mycket bra näring i nypon så det överväger kolhydraterna, jag är ju inte så strikt som många andra. Gillar nyponpulver i bakning 🙂

  2. Hej! Att skriva om hälsa och gelatin (gjort på kohud och klövar bl.a.) på samma sida är inte bra då gelatinet inte gör gott i tarmarna, som ett klister som lägger sig över slemhinnor. Däremot finns det många alternativ som agar-agar, m.m. se http://www.greenoption.org/vegprodukter/gelatin.html

    • Vi har helt olika åsikt vad som är nyttigt, Ulvi…

    • Det har jag väldigt svårt att tro. Animaliskt gelatin innehåller protein (ca 87%) och noll kolhydrater och de djurdelar som används (inte klövar, hud och svål) är kontrollerade av veterinär före användning. Agar agar innehåller enbart kolhydrater, ca 80 % av polysackarider och är nog bra mycket sämre för en känslig tarm.

      • …inte klövar, bara hud och svål skulle det vara….

  3. […] danke für die Anregung Birgitta. Ich wollte es schon länger machen aber als ich dein Post sah dachte ich, heute ist der […]

  4. Vad kokar du bären i förnågot o hur mkt?

    • Jag kokar 1 liter som det står i receptet. I en kastrull, på svag värme 🙂

  5. Hej och tack för receptet. Hoppas att det är okej att jag delar i min grupp på fb? LCHF & Fibromyalgi

  6. Tack för omnämnandet! Spännande med gelégodis, måste prova!

  7. detta ska absolut testas. Bra att ha med sig på promenader. Lägger bara i en bit i vattnet då jag inte dricker energidryck. Tack är en gång!


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: