Pumpasoppa och pannkakor LCHF-Paleo

Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Solgul höstsoppa

Pumpan är inte bara fantastiskt vacker i färgen, den innehåller dessutom många nyttiga ämnen. Så det är en grönsak vi kan lägga till vår mat lite då och då.

Alfakaroten som finns rikligt i pumpa är väldigt bra för hälsan och kan förlänga livet. Och vem vill inte leva så länge som möjligt, särskilt om man kan hålla sig frisk genom att äta bra mat?

Jag köper ofta pumpa i Turkiet och ugnsbakar i bitar, med smör och örter på, men det här receptet har jag gjort helt mjölkfritt.

Det blir en riktig hälsosoppa på kokosgrädde med smak av ingefära, vitlök och gurkmeja. De innehåller alla tre anti-inflammatoriska ämnen.

Jag använde butternutpumpa i min soppa, men det fungerar fint även med andra sorter.

Den här rätten och många fler som passar nu när höstkylan börjar krypa närmare hittar du i min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Fram till den 5 oktober kostar den bara 119 kr inkl frakt och moms här hos mitt förlag Pagina. Du kan också vinna den i min bloggtävling som också pågår till samma datum.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Pumpa

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 ekologisk kycklingbuljongtärning + 1 dl vatten

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet. Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili. Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint. Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg. Tillsätt gurkmejan och låt fräsa en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfond eller buljongtärning och vatten. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare. Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över. Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över. Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Pannkakan till soppan kommer från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

På bilden serverad med vispad grädde, men det går lika bra med vispad kokosgrädde om du äter Paleo eller mejerifri LCHF.

Vill du ha recept på en med matig fläskpannkaka från samma bok, titta då in här på Halva Lindha.se.

Lindha lagar den här veckan rätter från boken, här hittar du hela veckomatsedeln.

Pannkakor från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pannkakor Foto Mikael Eriksson

Glutenfria pannkakor 10-12 st

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 msk fiberhusk

ca 1 krm salt

Smör/kokosolja till gräddning

Vispa äggen väl med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten svälla i 10 minuter.

Vispa om väl och stek ½ dl per pannkaka i rikligt med smör/olja i en liten stekpanna. Stek ett par minuter på var sida så de blir gyllenbruna och frasiga.

Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och håll varma på 125º tills de är dags att servera.

LCHF för seniorer av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund, Optimal Förlag

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/10/02/pumpasoppa-och-pannkakor-lchf-paleo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!

    Har hittat massa gott i din bok ”Långkok” som jag tänkte göra till en buffé, bland annat ovanstående pumpasoppa. Jag tänkte göra den vegansk (dvs skippa kycklingen) och servera tillsammans med ett bakverk med fetaost (tänk burek/börek, fast detta då inte blir veganskt). Nu är jag bara lite skraj för att kokosen och ev. några av de andra lite mer asiatiska smakerna ska skära sig mot börek-stuket. Vad tror du? Finns det sätt att dämpa kokossmaken, t.ex. genom att lägga till citron eller andra kryddor? Hälsoaspekteerna, som jag uppskattar annars, blir för just det här tillfället mindre viktiga.

    Vänliga hälsningar
    MZ

  2. Uuupppsss… Jag misslyckas ofta första gången i vanlig ordning. När smeten hade stått drygt 10 minuter så var den som en lös deg. Jag var ”tvungen” att hälla på mer grädde, men det blev inte bättre. Har nu stekt några stycken men de blev absolut inte frasiga förstås. Nu har jag stekt bacon så det får bli lösa tjocka pannkakor med bacon. Resten av smeten ska jag fördela i våffeljärnet. Vi får se!

    • Så kan det gå, hoppas du får till det bättre nästa gång 🙂 Smeten blir ju inte som en ”vanlig” pannkakssmet, så det går inte att sätta till så mycket extra grädde för då håller de inte ihop.

      • Blev inte bra i våffeljärnet!

      • Har aldrig testat den här smeten i våffeljärn, prova mandelvåfflorna ur LCHF för seniorer istället 🙂

  3. God kritik, barnen ville ha pannkakorna till frukost! 😊 Jag gjorde ett fel dock, tog en dl extra grädde, men kompenserade med en halv msk fiberhusk. Blev ändå väldigt goda plättar! 😉

  4. Tack för pannkakorna! Lillkillen skulle ha utflykt. Jag trodde jag hade sparat ett pankaksrecept med pofiber, men neej! Jag letade febrilt och tänkte att Birgitta måste ha ett recept, tada, här var ett! 😉 jättesmarrigt och väldigt uppskatat av barnen, som fick smaka en som frukost. Blir dubbelt recept nästa gång! 🙂

  5. Ska absolut testa denna soppa! Vill också rekommendera långkokboken till alla. Köp den! Modern och klassisk på samma gång ☺

  6. Hej! Har gjort pumpasoppa i alla år och vill bara tipsa att det går utmärkt att koka och mixa även det mjuka innanmätet och kärnorna. Eller så kan man ta ut kärnorna och rosta.

  7. Hej Birgitta!
    Jag har alltid varit nyfiken på vad man kan göra av pumpa. Jag har en butter pumpa hemma, men jag har inte vetat vad jag skulle göra med den, så den får stå som en vacker köksdekoration! 😉
    Vill du dela med dig av receptet av pumpan i ugn? Det låter jättegott. 🙂
    Mvh camilla


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s