Det bästa av en kyckling
Jag köpte en ekologisk kyckling från Bosarp hos Gårdsbutiken på Frösön. De här kycklingarna har fått växa sig riktigt stora, så det blir rejält med mat. Min vägde hela 1,8 kilo.
För att få lite variation i maten så delade jag den rakt av och lät den ena halvan koka ihop med örter, morötter och lök en bra stund.
På det sättet får jag både en välsmakande kyckling att till exempel servera på traditionellt vis med currysås, som på bilden nedan från min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer.
Klicka på bilden så kommer du till bokens sida på Adlibris, där du kan köpa den för bara 102 kronor.
Buljongen blir suverän att smaksätta höstens soppor, såser och grytor med eller att dricka som en värmande och näringsrik variant av det i många kretsar populära fettkaffet, MBC, Magic Bullet Coffee.
Jag dricker inte gärna fett i kaffet utan äter det i mat, så jag får i mig alla viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen och förstås även proteinet som behövs för att bygga upp kroppen.
Här hittar du recept på min motsvarighet till kaffet, MCB. Med mycket av både smak och näring, Magic Chicken Boullion.
Eller som jag kallar den på min Paleo-blogg, Low Carb High Fat Paleo-drink.
Här nedan följer recept på buljongkoket. Den andra halvan av kycklingen fick bli långsamt stekt i ugn och serverad med en het coleslaw.
Den rätten hittar du idag inne på min blogg på Kostrådgivarna.se. Klicka på länken så kommer du till receptet.

Skriv en bildtext
Kycklingbuljong
½ stor eller 1 liten kyckling
ca 2 liter vatten
2 morötter
1 lök
1 knippe timjan
1 knippe persilja
ca 2 msk salt
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Skär morötter och lök i mindre bitar. Lägg kyckling, grönsaker och örter i en stekgryta med lock.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka upp. Det ska vara vatten så det knappt täcker kycklingen. Lägg på locket, dra ner på värmen och låt småputtra i 1-1½ timme, beroende på hur stor kyckling du har.
Ta upp kycklingen och låt svalna, koka ihop buljongen så den blir mer koncentrerad.
Ett bra sätt att spara buljonger och fonder är att frysa in dem i istärningslådor och ta fram eftersom att tina i soppor, såser eller att värma till en kopp buljong.
Tycker du om långkok och traditionell husmanskost så missa inte min tävling som pågår till den 5 oktober. Du kan vinna min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo, läs mer om tävlingen Här.
För inte så länge sen så kokade jag en eko-kyckling, 2,4 kg. Jag gjorde bl a på vanligt sätt med currysås. ”Skrovet”, skinn, ben, kokvätska m m, kokade jag några timmar för att sedan kyla ner och hällde över rubbet i en stor plastbunke med lock, och sedan in i frysen. Där har det nu stått i några veckor. Tänkte ta fram det i kväll och i morgon bitti återta kokningen några timmar. Blir det en bra kycklingbuljong att dricka ”rent” eller använda som buljong i andra rätter tror du. Hittills har jag aldrig sparat på skrovet, men tänkte jag skulle bli bättre på det (med din hjälp!). Tack för allt du bidrar med!
Det blir en något ”tunnare” buljong än från råa ben, men helt klart bra till både dryck och soppor 🙂
Roligt att du hittar inspiration härinne ❤
Jag har ju vätskan som kycklingen kokade i kvar plus allt skrov som blev över när jag rensade. Köpte kycklingen, 2,4 kg, på Coop från http://www.hagbys.se Aldrig köpt så stor kyckling någon gång.
Då blir det riktigt bra, tänkte att du bara hade skrovet och skulle koka nytt. Läste för dåligt 😉
[…] hur bra som helst. Jag gjorde ett väldigt enkelt recept från Birgitta Höglunds blogg – hittas här – som jag tänkte återge med lite tweaks samt kombinera med ett riktigt bra recept på len, […]