Thanksgiving på Turkiska
Dagens recept har fått lite inspiration från Amerika, tänkte i de banorna nu när det varit Thanksgiving.
Till min rimmade ”julskinka” av kalkonbröst, blev det riktigt läckert med smörstekt pumpa och valnötssmör smaksatt med mandarin.
Smaker som används i många hem i USA, vid årets största mathögtid.
Det blev betydligt enklare med ett litet, rimmat bröst, än att steka en hel fågel på 6-8 kilo.
Namnet på kalkon här, är av förståeliga skäl inte Turkey, utan Hindi. Indien heter Hindistan på Turkiska, så ett land har fått ge namn åt den stora fågeln även här.
Skalad pumpa i bitar säljs på marknaden, köpte ett kilo för 1 Lira häromdagen. De är ju lika ohanterliga i storlek annars, som en kalkon.
Pumpa är riktigt läckert och innehåller lite kolhydrater, bara 4,2 gram. Så det är ett bra komplement till maten, istället för potatis eller morötter.
Smaken är lite söt och aromatisk, ungefär som sötpotatis. Den blev väldigt god till den lite salta kalkonen.
Jag jobbade med en man från Bosnien på en restaurang, han lärde mig att ugnsbaka pumpan i bitar.
Man delar pumpan i bitar med 3-4 cm tjocklek. Lägger dem på ett smort ugnsfat, penslar med smält smör, saltar och pepprar.
Gräddar i 150° i 45-60 minuter, tills pumpan är helt mjuk.
Serverade den ibland som ett vegetariskt alternativ på lunchen, med olika kryddsmör.
Lagerbladen till kokningen plockar jag direkt från träden. Det är betydligt mer smak i de färska, än de torkade vi hittar i butiken därhemma.
Rimmat Kalkonbröst
500 gr Kalkonbröst
2 msk Havssalt
1 msk Pinjehonung
1 gul Lök
8 Kryddpepparkorn
2 Lagerblad
Gnid in kalkonen med salt och lägg i en djup tallrik. Ringla över honung på båda sidor.
Täck med plast och låt stå i kylen i 2 dygn, vänd ett par gånger. Skölj av lagen, lägg bröstet i en liten kastrull.
Skiva löken och lägg i tillsammans med lagerblad och kryddpeppar. Täck med kallt vatten och tillsätt ½ tsk salt.
Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ½-1 timme, beroende på tjockleken. Skumma några gånger, så buljongen blir klar.
Känn efter om bröstet är färdigt med en kniv, glider den lätt genom köttet, så är det mört.
Låt kallna i buljongen, förvara i kylen. Skär tunna skivor vid serveringen och värm försiktigt i lite buljong.
Valnötssmör
100 gr Smör
½ dl krossade Valnötskärnor
Saft från ½ Mandarin
1 tsk Pinjehonung
Flingsalt
Ta fram smöret så det blir mjukt. Rör ner valnötter, mandarinsaft och honung. Rör smöret poröst, smaka av med flingsalt.
Lägg upp på en bit plastfilm, vik över plasten runt om och vrid ihop ändarna. Lägg rullen att stelna i kylen.
Ta fram smörrullen en stund innan serveringen så den tempereras. Då kommer smaken fram mycket bättre.
En vacker bild från gårdagens solnedgång får avsluta dagens inlägg. Den passade riktigt bra färgmässigt till det övriga.
På senare tid har jag börjat ugnssteka tomater, det är busgott och passar till nästan allt, både hela och halverade med salt+peppar och liten smörklick.
Ja, det blir verkligen mycket godare smak då 🙂
[…] till smörstekt Lax, köpte två fina bitar på Tansas. Bladpersilja, Cocktailtomat, Paprika och Valnötssmör […]
Åh, vilken spännande rätt! Valnötssmöret låter kanongott!!
Hej Lina, vad kul att du tyckte om den, det gjorde jag med 😉 Smöret blev riktigt bra, kan tänka mig att det blir gott till fisk också.
Fina bilder som vanligt!! 😀
Kan du inte skriva i bloggen hur du ungnsbakar pumpa? Det lät spännande och gott!! 😀
Tack, Anneli 🙂 Nu har jag lagt in hur man ugnsbakar pumpa. Det är ett väldigt gott och enkelt sätt att använda den orangea läckerheten.
Tack o tack!! 😀