Rhode Islandsås

Rhode Islandsås till räkor

Restaurangklassiker

Sommartid äter jag en hel del sallad och då ska det vara ordentligt med dressing på. En riktigt god majonnässås förgyller de flesta sallader och gör dem betydligt mer mättande.

Det här är en gammal klassisk sås, skapad av Werner Vögeli på Operakällaren på 50-talet, han använde den till räkcocktail. Den var mycket populär även när jag började i restaurangbranschen på tidigt 80-tal.

Lika populär är den än idag, den finns ju i diverse olika skapelser på de flesta restauranger. Det här är min variant.

Räkor, ägg och Rhode Islandsås

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Här nedan en bild på chilisås från min kokbok Grillmat LCHF. Receptet finns här på min Paleoblogg.

Passa på att göra en ordentlig sats nu när det finns goda, svenska tomater. I receptet använder jag burktomater som ofta smakar bättre på vintern när vi bara har smaklösa tomater från växthus i butikerna.

Nu kan du använda samma mängd färska, skala dem om du vill först men det är inte nödvändigt. Enklast går det genom att skålla dem.

Du skär ett kryss längst upp, doppa ner dem en minut i kokande vatten, kyl av i kallt vatten och dra av skalet.

Frys in i små burkar så har du en sockerfri chilisås hela vintern.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Grillmat LCHF: 80 njutbara recept på fisk, fågel, kött, marinader, såser oc

Fotografering av omslaget till Grillmat

Fotografering pågår av omslaget till Grillmat i september 2012

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/09/10/rhode-islandsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ja nu såg jag i länken också, ja frågan kvarstår vem ska man trå på 😉 Werner eller Tore….

  2. Nu blir jag lite förvirrad… hpååler på att leta efter bästa receptet på Rhode Islandsås och var precis på denna sida: http://www.recept.nu/recept_nu/smaratter_ochamp__tillbehor/agg_och_mejerier/klassisk_rhode_island_sas/
    där det står att det är Tore Vretmans recept, och så kommer jag hit och läser att det är Werner Vögeli som skapat det… Vem ska man tro på tro på tro på när….

  3. Hej,

    Vi är ett nystartat företag som importerar olivolja från Spanien.
    Självklart tycker vi att den är fantastisk, men skulle gärna vilja veta vad du tycker om den.

    Skulle du vara intresserad av provsmakning?

    Mvh
    Carina Forsberg

  4. Fint porslin! Gröna Anna är en av mina favoriter.

  5. Här ska göras chilisås, tack.

  6. Mmm, gott, tack för receptet Birgitta! 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.