Saffransaioli och Fetaoströra med Örter

Två kalla såser

Till mina Chicken Nuggets rörde jag ihop två enkla såser. De här såserna smakar gott även till grillat, säsongen ligger ju inte långt borta nu.

Hemma använder jag antingen hemgjord Majonnäs eller Kavli’s Ekologiska som är riktigt god.

Här vid Medelhavet är det inte lika säkert att använda råa äggulor, så jag har köpt Hellman’s Majonnäs. Den smakar ungefär som Kavli’s.

Färska örter är inte så lätt att få tag på här, det säljs mest bara dill och bladpersilja i butikerna. Rosmarin växer lite överallt, så det plockar jag själv.

Rosor finns det väldigt gott om på Kreta. Det kan hända att det slinker med en sån hem ibland också, från någon övergiven hotellträdgård. Kretensarna är väldigt förtjusta i rosor, de odlas i nästan varenda trädgård. Växtförhållandena är optimala.

Fetaoströra med Örter

50 gr Feta

1 dl Grekisk Yoghurt

1 msk finhackad Bladpersilja

1 tsk finhackad Rosmarin

1 krm torkad Timjan

½ tsk Timjanhonung

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka örterna fint, har Du färsk timjan, desto bättre. Mosa fetaosten grovt med en gaffel och rör ner yoghurten.

Blanda ner örter, honung och smaksätt försiktigt med salt och peppar. Osten kan vara väldigt salt så prova Dig fram.

Jag köpte äkta Feta på lösvikt och fick rådet att lägga den i vatten i kylen, eftersom den är väldigt salt. Det gjorde att blev den riktigt god.

Saffransaioli

1 dl Majonnäs

½ dl Grekisk Yoghurt

1 riven Vitlöksklyfta

½ kuvert Saffran

1 tsk kallpressad Olivolja

Några droppar Balsamvinäger

Lite Havssalt

Rör ihop saffran med olivolja, vinäger och vitlök. Rör samman yoghurt och majonnäs och blanda ner saffransröran. Smaka av med lite salt.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/04/24/saffransaioli-och-fetaostrora-med-orter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Cocktailtomater, grön Spetspaprika, Rucola, Bladpersilja och Citron fick bli goda tillbehör. Recept på såserna hittar Du Här. […]

  2. […] Saffransaioli och Fetaoströra […]

  3. Oj så häftigt att göra egna nuggets! Har jag aldrig sett någon göra. Vad är det affärernas nuggets egentligen innehåller? Bara ”skit” eller?

    • Kul att du gillar dem, Johanna 🙂 Tyvärr är det nog inte så mycket bra grejor i dem man köper. Maskinurbenad kyckling ingår ofta i såna här produkter. Alltså brosk, skinn och annat som en maskin sliter av benen, när de bra bitarna tagits till annat. Sen är det ju en hel del potatis, potatismjöl eller spannmål, smakförstärkare, aromämnen, socker, transfett, färgämnen, konsistensgivare, stabiliseringsmedel och annat smått men mindre gott..
      Då är det bättre att lägga ner några extra minuter och göra mina istället 😉
      9,5 % ”pressad” kyckling i Findus XL Nuggets..

  4. Härliga bilder! Hoppas ni har det riktigt bra i värmen. Här i Göteborg ser det ut att bli en riktigt fin vårdag, solen skiner och nu åker strax trädgårdshandskarna på 🙂

    • Tack, Martina 🙂 Vi har det riktigt skönt. Låter som du har det fint också, härligt att kunna börja odla igen.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.