Ostkaka på Cottage Cheese och Lantägg

Nyttiga och goda Ägg

Äggrätter är riktigt bra mat i en lågkolhydratkost. Nicklas på Träningslära har skrivit en väldigt intressant artikel om äggens nyttighet; Ägg – ett fantastiskt livsmedel!

Han skriver om kost och näring på ett lättförståeligt sätt. Han ger också mängder av tips om hur man kan laga till sina ägg. Det bådar gott för framtiden med så engagerade studenter som läser Kostvetenskap.

Nicklas har valt ett av mina recept för att illustrera artikeln, vilket jag förstås tycker känns riktigt skoj. Det är ett av mina mål, att öka medvetandet om nyttig mat.

Enkel Ostkaka

En ostkaka gjord på ägg, grädde och keso blir en bra måltid ur lågkolhydratsynpunkt. Eller en lite mindre portion som dessert, med bär och grädde. Eller varför inte till frukost. Variationsmöjligheterna är stora med den här rätten.

Klassisk smaksättning på ostkaka är bittermandel. Du kan använda hel bittermandel och mala eller riva lite till ostkakan. Men var lite försiktig, eftersom bittermandel är giftigt i större mängd.

Du kan annars använda bittermandelolja som finns på butikernas bakhyllor. Bara nån droppe räcker eftersom den har väldigt koncentrerad smak.

Jag använde kardemumma och vanilj,  de är favoritkryddor i en god dessert här hos mig. Kanske för att jag inte äter bullar längre.

Ica’s Cottage Cheese är bättre än Arla’s Keso till den här kakan. Kornen i Ica’s keso smälter, så ostkakan blir slät.

Arla’s är betydligt hårdare, så den gör ostkakan mer vattnig och grovkornig. Lite roligt i sammanhanget är att Ica inte får kalla sin Keso för Keso längre. Arla har köpt namnrättigheterna.

Ostkaka på Keso med Mandel, Vanilj och Kardemumma

2 Ekologiska Ägg

1 dl Keso

½ dl Grädde

½ dl Mald Mandel

Havssalt

Äkta Vaniljpulver

Nymald Kardemumma

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde. Blanda i kryddorna. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Grädda i 40 minuter i 175°. Servera ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad Gräddde. Jag kokade en sylt på frysta Jordgubbar, pressad Citron och lite Björksocker till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/16/ostkaka-pa-cottage-cheese-och-lantagg/trackback/

RSS feed for comments on this post.

29 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej!

    Går det att ersätta nötterna i kakan med något annat? Ska det vara matgrädde i satsen och måste vaniljpulvret vara med?

    • Hej Robert och välkommen hit. Istället för de malda mandlarna så kan du mixa pumpakärnor istället. Jag använder bara riktig grädde med 40% fetthalt, inte matgrädde. Du kan hoppa över vaniljpulver om du vill 🙂

  2. Der ser jättegott ut, ska testa! Hur många portioner räcker denna sats till?

    • Tack. Det beror på om du äter den som frukost eller dessert. 2-4 port, den är rätt mäktig.

  3. […] Inspiration från Birgitta Höglunds Mat […]

  4. Det är ju inte så att Ica inte får kalla sin keso för Keso för att Arla har ”köpt rättigheterna”. Arla (som hette Mjölkcentralen då) hittade på namnet Keso när de, första av alla, började sälja cottage-cheese i Sverige. Keso är en försvenskning av Queso, som betyder ost, på spanska.
    Sedan försökte Ica (mfl) sno namnet, men Arla lyckades förhindra det, eftersom det var deras varumärkesnamn på cottage-cheese.

    • Hej Ruben och Välkommen hit. Tack för ditt klargörande kring namnet på den här suveräna färskosten 🙂

  5. Tips!
    Jag har haft i lite saffran 1/3 till 1/2 paket i smeten och sedan hällt smeten i 5 muffinsformar och gräddat i ca 13-15 minuter.
    Dessa äter jag sedan i stället för lussebullar, någon gång har jag vispat grädde med lite hallon till och någon gång har jag ätit crame fräch till – riktigt gott!
    /Jenny
    Ps. jag har skippat saltet helt, tycker det fungerar bättre än med salt…

    • Tack för tipset, Jenny. Ska absolut testas, det låter som ett väldigt bra alternativ till lussekatter 🙂

  6. […] gjorde en Ostkaka på Keso för en tid sen, men nu ville jag ha en lite lyxigare variant. En skvätt keso fanns hemma och […]

  7. […] Ostkaka på Keso […]

  8. Uff, jag får stå ut med den köpta ostkakan ännu ett par veckor innan mitt kök blir klart. Har ingen ugn för tillfället…

    Däremot köper jag av princip alltid Arlas Keso. Den är, av någon outgrundlig anledning, den enda cottage cheese som inte innehåller några tillsatser. (Icas innehåller konserveringsmedel om jag inte missminner mig.)

    En variant om man vill ha ostkakan slät kan ju vara att mixa keson. Går ju ganska smidigt med mixerstaven.

    • Hej Angelica och Välkommen hit. Du får testa den här när köket är klart då. Tack för tipset om konserveringsmedlet, det visste jag inte om. Mixa de hårda kornen i Arla’s låter också bra 🙂

  9. Låter lockande gott. Ostkaka är inte ofta vi lagar i familjen. kanke nån gång att det blir en Frödinge ostkaka men jag kan tänka mig att en hembakad är så mycket godare.
    Trevlig helg!

    • Du har helt rätt Loula, hemlagad är så väldigt mycket godare. Den köpta smakar mest bittermandelolja. Prova den här, den är riktigt lättlagad. Trevlig helg till dig med 🙂

  10. Jag gjorde den här ostkakan igår, och den var underbar! Tack för receptet. Jag gjorde dubbel sats, men då jag inte hade nån keso bytte jag ut den mot en 200 grams ask cream cheese (Coops märke), och det gick finfint. 🙂

    • Vad kul att höra att du tyckte om den, Gröna Anna. Bra att du delar med dig av tips om annan ost, man ska aldrig stirra sig blind på ett recept. Man tager vad man haver 😉

  11. Men snälla du!! Vilket underbart recept, måste tillagas ikväll tror jag!

    • Du är snäll du med som kommer med så fint beröm 😉

  12. Som vanligt fantastiskt!
    När kommer din kokbok? Den ser jag fram emot!

    • Hej Anna och Välkommen till mitt kök. Ja du, jag väntar bara på att nåt förlag ska höra av sig 😉
      Roligt att du gillar mina recept, ska väl kanske ta kontakt med nåt förlag själv så småningom och se om de är intresserade. Förr eller senare blir det nog av 🙂

  13. Mamma hade också gjort ostkaka när jag hälsade på senast. Älskar ostkaka!

    • Riktigt trendig mat 🙂

  14. Jo 😉

    Ostkaka är en riktig hit här hemma.

    Fusk varianten är barnas favorit. Om det är svårt att få tag i keso går det bra med philadelphia har vi märkt. Jag har också vanilj och kardemumma i. Det doftar så fantastiskt…

    Hmm, jag tror nog det blir ostkaka till lunch idag

    😀

    • Visst är det bra med lite fusk ibland 😉 Tack för tipset om Phildelphian. Det är ju samma sak som keso och kesella, men med mer smak.

  15. Det här receptet tar jag till mig direkt. Gillar också ägg i alla former 🙂

    • Kul att du gillar det. Ägg är verkligen suveränt i mat 🙂

  16. Ojojoj, helt suveränt gott!

    Och tack igen för positiva ord. OSm inledning t.o.m. var inte illa. Äggakaka är något jag ätit och tyckt varit väldigt gott också. Det är ju i princip ostkaka fast proportionerna mellan ost och ägg är annorlunda.

    • Hej Nicklas. Dina äggskriverier är värda att spridas till så många som möjligt. Så de bland mycket annat kan se att rädslan för kolesterolet är starkt överdriven. Tyvärr sitter den tron som skriven i sten hos många fortfarande.
      Äggakaka är riktigt gott, har ett recept inne på det sen i somras.

      Skånsk Äggakaka på Dala-vis


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.