Jämtländsk Äggkaka
En god, glutenfri kaka till kaffet eller som dessert. Tanken på en sån föddes häromdagen när jag hade gott om ägg. Pinfärska, ekologiska ägg fick jag hemlevererat från Strömsnäsgården i Stugun.
Jag köpte deras goda ägg på Gregoriemarknaden och nu har jag börjat handla direkt från deras glada hönsgård. Ägg med extra mycket smak och förstås mer näring, det är så stor skillnad mot från höns i bur.
Jag gjorde en Ostkaka på Keso för en tid sen, men nu ville jag ha en lite lyxigare variant. En skvätt keso fanns hemma och flagad mandel som jag rostade i stekpannan.
En bit cheddar fick ge lite kraftigare ostsmak och mer färg. Pofiber gjorde att det blev lite som en mjuk kaka i smak och konsistens.
Nymald kardemumma och Grekisk timjanhonung gav härliga aromer. Rårörd blåbärssylt passade bra till.
Andra gången blev det hjortron och grädde. Värmde kakan lite i ugnen innan serveringen.
Mandelostkaka
3 Ekologiska Ägg
1 dl riven Cheddar
1 dl Keso
1 dl flagad Mandel
50 gr Smör
2 msk Pofiber
1 krm nymald Kardemumma
ev 1 msk Honung
Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.
Rör ner smör och honung mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.
Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner Pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.
Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter. Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.
Ser veldig spennende ut,
jeg er alltid på utkikk etter lavkarbo-vennlige kaker og noe til kaffen. Skjønt, det blir nok helst til teen, siden jeg ikke liker kaffe da 🙂
Den går lika fint till thé, Melusine. Jag har provat 😉 Hoppas du tycker om den också.
Genialiskt! Jag älskade ju keso ostkakan, gjorde även en salt variant som ”bröd”. Jag ska definitivt laga den här när jag är ute på landet, underbart i trädgården eller under altantaket framför brasan om det regnar!
Vad kul att du gillar mina ostkakor. Tack för tipset om att göra det som bröd också, den här kommer att passa utmärkt som det. Mandeln gav mycket att tugga i 😉 Ha det så skönt på landet.
Så kul, Birgitta.
Tyvärr så täcker Sn Nyköping, Oxelösund,Trosa/Gnesta
medan vi har Länstidningen. Var inne på Webben, men
tyvärr var det bara i papperstidningen de hade omtalat
ditt förslag.Jag ska prova få tag i tidningen.
Det är ju ett utmärkt förslag du har.
Må bäst.
Elin U
Jaha, jag trodde den var för hela Sörmland.. Kanske det kommer in på nätet i morgon.
Roligt om jag kan göra ett litet avtryck hos er där nere 🙂
Här kan du se några av de bilder jag skickade in till SN efter min semester.
http://www.sn.se/lasarbilder/1.635094/1.721653?pageNr=4#photoWrapperAnchor
När jag kom till Sverige för många år sedan bjöds
jag på ostkaka. Tyckte inte särskillt mycket om den.
Har testat några gånger men nej. Cheddar älskar jag
så jo jag ska testa detta recept.
Må bäst, Birgitta.
Elin U
Hej Elin. Har just ätit en bit till en kopp kaffe, den är verkligen inte som en vanlig ostkaka. Så jag tror du också kommer gilla den.
Har du sett att jag är med i Sörmlands Nyheter idag? L smsade att det stod om mina tankar kring marknadsföringen av era Gårdsbutiker. Kul 🙂
Så spännande med cheddar i ostkakan! Låter som en kaka precis i min smak. Klart inspirerande! =)
Hej Sofia. Cheddarn satte verkligen sprätt på den annars lite tama smaken. Och mandeln gav riktigt gott tuggmotstånd. Du som är ostexpert får testa och komma med ett utlåtande 😉
Jag kommenterar inte gärna negativt men det här är nog första gången jag INTE blir sugen på något du tillagar:-) Jag avskyr nämligen ostkaka! Men bilden är ju bra som vanligt:-D
Alla kommentarer mottages tacksamt. Fast det är ju roligare när du gillar maten också 😉 Den här tror jag faktiskt du skulle kunna tycka om, blev långt från en vanlig ostkaka.