Rödbetssallad och hemgjord Majonnäs

Majonnäs med stavmixer

Majonnäs är riktigt lätt att göra själv, om Du använder stavmixer. Hade aldrig testat det själv förr, men fick tips av en läsare att det var enkelt.

Så jag tog mitt gamla hederliga restaurangrecept, minskade ner det rätt rejält och satte igång. Fort och lätt gick det och majonnäsen blev lika tjock som den köpta. Men så mycket godare.

Se till att ägg och olja är rumstempererade, så går majonnäsen  lätt ihop.

Vill Du ha ett recept på en majonnäs gjord på traditionellt vis eller om Du vill göra en större sats, så klicka här.

Hemlagad Majonnäs

2 Ekologiska Äggulor

1½ tsk osötad Senap, jag tog Druvans Brännvinssenap

½-1 krm Havssalt

Lite nymald Vitpeppar

1 tsk Vit Balsamvinäger

Några droppar Worcestersauce

2 dl Zeta’s Rapsolja, inte kallpressad, den är för stark

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan Du hälla i större mängd åt gången. Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt. Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.

Rödbetssallad

½ burk Felix Ekologiska Rödbetor

1 Juläpple

8 skivor inlagd Gurka

1 dl Majonnäs

½ dl Crème Fraiche

1 tsk  Senap

Havssalt och nymald Vitpeppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om Du vill ha den lösare.

Dan före Dopparedan

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/23/rodbetssallad-och-hemgjord-majonnas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

52 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej! Miljoner tack för otroligt fina recept och massor med tips!

  2. […] Birgitta Höglunds rödbetssallad […]

  3. […] 1 msk Majonnäs […]

  4. […] ½ dl Majonnäs […]

  5. […] Rödbetssallad […]

  6. Ja kanske det,eller kan inte du som är så duktig arrangera en matlagningsresa, har alltid velat åka på det……vi kan ju röra på oss när vi inte lagar mat. 🙂 Kanske till Italien.
    Ha det gott!

    • Kanske vore nåt för framtiden, får se om nån researrangör vill hitta på nåt sånt 😉

  7. Hej Birgitta, tack för senast, och den goa avskedskramen på Gran Canaria!
    Är inne på din sida för att se recept på majonäs och såg då din rödbetssallad.
    Jag har en jättegod som jag vill delge dig, den är typisk för Västergötland och min mor tyckte att det blev ingen jul utan den. Blir en stor sats men den kan man spara flera dagar.
    En burk rödbetor tärnade
    En burk konserverade ärtor (inte frysta)
    3 äpplen tärnade
    3 dl vispad grädde (ganska hårt vispade)
    2 dl majonäs (helst 3 dl)
    Testa den! Frisk o go.
    Lena Marie

    • Hej LenaMarie och Välkommen till mitt kök 🙂 Tack själv, det var verkligen kul att träffas på resan.
      Tack också för ditt goda rödbetssalladrecept.
      Lite grann som min Mamma’s Mimosasallad, den är det också ärter och äpple i. Plus konserverade morötter, ananas och päron. Såsen är densamma, hon har dessutom lite senap och smörgåsgurka i den.
      Ha det bra, vi kanske ses på Gran Canaria nästa år igen?

  8. Hej Birgitta
    Följer din blogg. Ibland dyker det upp guldkorn som denna majonnäs, tack för det! Svårt med majonnäs! Vill gärna ha kallpressad olja i och den är för skarp i smaken tycker jag. Brukar göra Aioli med olivolja, men det är en annan sak. Vad använder fabrikanterna för olja? Inte har de kallpressad! Gäller även den ekologiska. Dessutom har de socker i!!! Så läste jag ditt recept på Zeta’s Rapsolja (är den det bästa raffinerade alternativet?)och det blev ju jättebra. Även om den är raffinerad! Gäller även gravlaxsås, skall testa med denna olja till den också. Så det får gå!

    • Hej Monica och Välkommen till mitt kök. Roligt att du gillar min blogg, försöker dela med mig av mina mångåriga matkunskaper på ett enkelt sätt.
      Jag har testat några olika oljor och tycker bäst om Zeta, inte för att den skulle vara nyttigare utan för dess neutrala smak. Kallpressad blir som du skriver för stark i smaken. Man äter ju inga mängder av majonnäs, så då kanske det inte spelar så stor roll om man får i sig en sämre olja än de kallpressade ibland 🙂

  9. God Jul och skön fortsättning !

    MvH/Einar 🙂

    • Tack detsamma, Einar 🙂

  10. God Jul Birgitta

    /Fjällmor

    • Tack detsamma, Fjällmor. Njut av allt det vita 🙂

  11. En riktigt riktigt God JUl till dig Birgitta!

    • Tack Karin. Den har varit härlig. Hoppas din var detsamma. Vit och fin har den ju varit här i Jämtland 🙂

  12. En riktigt God Jul til ldig och din familj oockså.

    Hälsningar
    Nadja

    PS! Rödbetssalladen ser supergod ut!

    • Hej Nadja. Julen blev riktigt god. Hoppas din blev det med 🙂

  13. God Jul till dig också!
    Av vad man ser här på bloggen så kommer ni ha ett kanon gott julbord!

    • Hej Mor-Mia. Ja, vi är en riktigt matglad Familj, så det blir nog en hel del gott från de andra också 🙂
      Ha en skön Julhelg.

  14. Hej min vän !!

    Tack för kommentaren på min blogg, det är så kul att få en hälsning.
    Men, så många härliga recept du bjuder på, mums !
    Chokladbiskvierna…. skall överraska min man någon dag, det är det bästa han vet !
    Många julkramar från mig.
    Åsa

    • Hej Åsa. Då blir han nog glad, det här är de godaste biskvier jag smakat.
      Det är kul att titta in hos dig, det är så fyllt av vackra ting. Ha en skön Jul 🙂

  15. Hej Birgitta, skulle gå in och önska dig god jul när jag ser att du har gjort egen rödbetssallad. Lustigt! Igår på affären köpte jag rödbetor som jag undermedvetet skulle göra just rödbetssallad av 🙂 På kvällen kokade jag och insåg sedan att jag ju måste lägga in de först! Som tur var hade jag alla ingredienser hemma. Så nu står det en burk i kylen som ikväll ska bli en mumsig sallad 🙂

    en riktigt GOD JUL till dig!
    Kram Sanna

    • Hej Sanna. Det är bland det bästa på julbordet. Jag skulle koka rödbetor själv, men de hade inga på mitt lilla Konsum, så det fick bli en fuskvariant. Men de här var riktigt goda för att vara köpta, kan rekommenderas.
      God Jul 🙂

  16. En riktigt god jul till dig också!
    Jag provade att göra egen majonäs för ett par år sedan och blev överaskad av både enkelheten och smaken. Och det är smidigt när man är tokig i majonäs som jag är. Kram på dig!

    • Visst är det enkelt. Särskilt nu när jag testat mixervarianten. Du får prova den här, den smakar suveränt om jag får säga det själv 😉
      God Jul.

  17. God Jul, Birgitta!!

    • God Jul, Tant Grön 🙂

  18. Hej Birgitta!
    Jag ville bara tacka dig för alla suveräna recept och önska dig en riktigt fridfull jul!
    H. Lena

    • Hej Lena, tack själv. Kul att jag kan bidra med lite ideér. I morgon tittar jag och Mamma på tv från Åbo när Julfriden utlyses. Det gör vi varje år, det är vackert.
      Önskar dig en likaledes fridfull Jul 🙂

  19. Hej Birgitta!
    Har följt din blogg ett tag nu och vill bara tacka för alla härliga recept du delar med dig av. Och bilderna! Blir så glad av de söta tomtarna varje dag:)Kom i kontakt med LCHF på nätet för ca 2 år sen efter att ha testat GI några månader. Har inga större problem med vikten (5-6 kg för mycket kanske) och har aldrig varit nån godisråtta heller, men har alltid älskat bröd och jag börjar förstå att det fungerar som mitt godis. Jag har inte haft några problem att utesluta andra kolhydrater, men brödet är svårt. Särskilt som jag bakar själv av surdeg och det blir ju såå gott!!! Men jag känner att jag inte mår bra av det egentligen för magen blir som en ballong och jag blir tung och trött i hela kroppen. Förut har jag inte tänkt på det för det har varit ”normalt”, men den senaste tiden har jag lagt märke till hur kroppen reagerar på det jag äter. Härlig insikt!:) Oj, vad långt det här blev!;) Önskar dig en riktigt God Jul!

    • Hej Gunilla och välkommen in i mitt julkök, så här i sista minutrarna före Jul 🙂
      Tack för dina vänliga ord. Jag blir också så glad av tomtarna, så det är kul att dela de bilderna.

      Det låter som du har ungefär samma typ av reaktion som jag på bröd. Är inte heller överviktig, inte godissugen men har ätit mycket bröd och pasta i mina dar..
      I våras slutade jag helt med annat bröd än surdegsvarianten, men sen 2 månader har jag slutat med det också, mår så mycket bättre utan. Det är precis som du skriver. Känslan av att bli trött, få ont överallt och få svullen mage som jag upplevt. Nu sen jag slutade med gluten så slipper jag det 🙂 Testa några veckor och se om du mår bättre, det är värt det jag lovar. Det är inte så ”normalt” som jag trodde också, att må så där.

      Ha nu en God Jul och njut av allt det goda 😉

      • Tack för ditt svar:). Ska absolut testa striktare LCHF-kost efter helgerna. Förhoppningsvis kan jag bli av med de där extrakilona och få lite mer energi i största allmänhet. Om man får tro Monique i Karlstad och Anna J.D i Göteborg så finns det risk(/chans) att man blir rena Duracellkaninen av den här kosten;-! Det vore ju underbart! Men nu i jul ska jag bara lata mig och njuta… Ha det gott!

        Förresten… var hittar man de söta silies-symbolerna?

      • Hej Nilla. Hoppas Julen blev fin. Jag har bara umgåtts med Familjen, inte varit i närheten av en dator 🙂
        Smiliesarna dyker upp av sig själv när jag skriver kolon och citationstecken.
        Så fint är det i WordPress 😉 Ha det bra i mellandagarna. Tjejerna du skriver om verkar otroligt pigga, jag har inte blivit riktigt som en duracellkanin, men klart mycket bättre än sköldpaddan jag var innan 🙂

      • Jag menar förstås smiliesarna:)

      • Förstod det efter några sekunder 😉

  20. Ville bara titta in och önska dig en God Jul. Jag ska ut och göra sista inköpen och sen blir det matlagning för hela slanten resten av dagen 🙂

    • Vad snällt att du kom förbi, mitt i julrushen. Ha en fin dag och sätt dig ner och njut av alla vackra julsaker, då och då 🙂
      En riktigt God Jul önskar Birgitta

  21. Glædelig jul fra Danmark 😀
    – det lyder spændende med den rødbedesalat den tror jeg at vi skal prøve på vores julebord.

    Mhs til olie – så bryder jeg mig ikke om rapsolie… jeg synes at den smager lidt fisket/ harsk efter en dags tid.

    så jeg bruder 1/3 macadamia olie, , 1/3 oliven olie og 1/3 vindrueolie.

    Hvis jeg ikke har råd til macadamiaolien bruger jeg nogen gange ren vindruekerneolie da den er mild i smag – men desværre ikke sund.

    • Tack för tips på olika oljor. Har inte testat varken macadamia eller druvkärn, får göra det.
      Ha en riktigt fin Jul, Henriette 🙂

  22. Sv:

    Hejsan Birgitta 🙂

    Ja jo upp och ner ska man i och för sig räkna med men aldrig blir det lättare att acceptera det 🙂 Jag tycker jag försöker ha såser och sånt till maten men troligtvis misslyckas jag nog lite, är nog fortfarande lite feg när det kommer till fettet 🙂 Men jag ska absolut ta ditt råd och försöka göra det lite mer fettigt, nu startar en ny vecka med julafton och grejor och självklart ska det gå perfekt 😉

    Ha en rikigt god jul och tack för att du kommer med råd 🙂

    Julkramar /LCHFtjejen

    • Hej LCHFtjejen. Visst kan det vara lite knepigt att lära om, att äta mer fett än tidigare.
      Men när man drar ner mycket på kolhydrater i kosten, så måste man ju öka på med något annat. Och för mycket protein mår varken kropp eller plånbok bra av.
      Så då återstår ju? Jo just det, fett. Det mättar bra och du går ner i vikt om du är överviktig. Det är kombinationen fett och kolhydrater som ställer till det för många. Jag vet, jag var mycket förtjust i bullar och spaghetti förr 😉
      Jag tycker det är roligt att dela med mig av mina erfarenheter både vad gäller matlagning och hur bra jag mår av min mat 🙂
      Lycka till och God Jul.

  23. Härligt med rödbetssallad. Har aldrig gjort själv faktiskt, det är alltid mammas vi äter på jul.
    God Jul på dig!

    • Visst är det alltid godast med mammas mat 🙂 God Jul.

  24. Vilka goda röror..måste prova göra egen majonnäs igen..jag kommer inte åt den där ättikssmaken som jag vill ha..får prova mig fram. =)

    Tänkte jag skulle höra med dig också..behöver alla råd jag kan få. Vi har försökt bli gravida i över 6 års tid utan nån större framgång men är nu gravid..äntligen!! =)) Vilken julklapp. Vet bara inte hur jag ska fortsätta äta så den lille oxå mår bra. Kan jag fortsätta äta min kost och bara lägga till ett stort glas mjölk då och då och rotsaker. Jag vet ju inte hur mycket kolhydrater jag behöver få i mig och att fråga MVC är väl som att fråga livsmedelverket..känner mig lite kluven. Familjen vet inget än och jag lär väl skriva det i bloggen så småningom så mina läsare förstår varför jag plötsligt äter mer kolhydrater.

    Önskar dig en underbar jul!
    Kram Linda

    • Hej Linda. Barnlös som jag är, så är jag nog inte rätt person att komma med råd om vad du ska äta under graviditeten 😉
      Men fråga Anna Hallén, du hittar länk i min blogglista, hon är duktig på det här. Hon är kostrådgivare, så hon vet säkert vad som är bäst för dig nu
      Din egen fundering om att lägga till extra kolhydrater tycker jag låter bra, för nu äter du ju för två. Ät bär om du vill ha lite extra nyttigheter till dig och barnet, är väl det råd jag kan ge utan att säga för mycket. Det åt ju våra förfäder och se hur bra det har gått för oss 🙂
      Ha en fin Jul och lycka till.

      • Tack Birgitta.
        Jag har frågat Anna Hallén och hon rekommenderade samma sak med bären.
        Kram Linda

      • Vad bra 🙂 Du kan ju skriva ett inlägg och fråga hos Kostdoktorn. Han är väldigt kunnig och då har du ju läkares ord också. Ha en lugn och skön dag utan stress 🙂

  25. Tack för tipset om oljan till majonnäsen. Då skall jag köpa annan olja idag..

    Rödbetssalladen ser underbar ut, jag gillar den härliga färgen 🙂

    • Varsågod. Jag har testat olika sorter, men just till jul är det bäst med en mild. Då vill vi ju ha de traditionella smakerna.
      Den är alldeles nygjord på bilden, rödbetssalladen. Då har den en läcker rosa färg 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.