Lättfixad majonnäs med stavmixer

Min godaste majonnäs

Jag gör rätt mycket majonnäs här hemma, så mycket godare än de man köper på burk.

Med stavmixer går det väldigt snabbt och enkelt att mixa ihop denna underbart krämiga majonnäs, som passar till så mycket gott.

Kom bara ihåg att ingredienserna ska ha samma temperatur, annars finns det risk att den skär sig, även om det minimeras när man använder mixer.

Jag har alltid äggen i rumstemperatur och oljan med, då kan jag få till den här satsen på bara några minuter.

Jag använder neutral rapsolja, inte kallpressad för den är för stark tycker jag.

Nu de senaste gångerna har jag hittat en blandning av rapsolja och olivolja från Zeta som är riktigt god.

Den färdiga majonnäsen förvarar jag i kylen, där den tjocknar så den går att spritsa om man vill göra frukostäggen riktigt fina.

Den håller i minst en vecka, men den brukar inte räcka så länge…

Här hittar du recept på ett stekpannebröd gjort på äggvitorna, också det väldigt lätt att göra.

Lättlagad majonnäs

3 äggulor

2 ½ dl mild raps/olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 msk senap

½-1 tsk salt

Lite peppar

Blanda gulor, senap, vinäger, salt och peppar med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan droppvis först och sen i en smal stråle och mixa ordentligt.

Arbeta upp och ner i bunken med mixerstaven, så allt blir ordentligt blandat.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i en större mängd olja åt gången.

Smaka av om det behövs mer vinäger, senap eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.

Här nedan ser du min bild på olika sorters majonnäs från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Bilden högst upp i inlägget på majonnäs och aioli kommer från Birgitta Höglunds bästa grilltips,

Det är Mikael Eriksson som tagit både den och bilden längst ner från slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

För naturligtvis finns det recept på majonnäs i de flesta av mina åtta kokböcker.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2020/08/29/lattfixad-majonnas-med-stavmixer/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.