Brödexperimenten fortsätter
I vinter har jag testat att baka lite olika sorters glutenfria bröd, som passar oss som äter lågkolhydratkost.
De passar förstås också alla som tycker om ett gott bröd bakat på naturliga ingredienser och alla som har celiaki/glutenintolerans.
En del recept anpassade mer efter Paleo med lite sötma från frukt, andra mer strikt LCHF, men alla har förstås varit helt glutenfria.
Det är en viktig sak när man pratar LCHF/Paleo-bröd, att de förutom att innehålla en låg halt kolhydrater, även bör vara glutenfria.
Eftersom både LCHF och Paleo i grunden är helt utan spannmål, så blir det förvirrande när det bakas och säljs glutenhaltigt bröd i butik och skrivs recept på LCHF-bröd med kruskakli på olika håll.
Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, hamnade i blåsväder tidigare i veckan när han kallade CarbZones sortiment för bluffprodukter.
Jag var i kontakt med CarbZone häromåret, just med anledning av att de hade gluten i sina produkter, som på den tiden hade stämpeln LCHF på förpackningarna.
Skickade dem recept på pajbottnar med mandelmjöl, men de svarade att det var för dyrt att baka med sådana ingredienser.
Jag tog en titt på innehållet i en av deras pajer sedan jag blivit tipsad att de nu bakar dem på mandelmjöl.
Första delen i ingredienslistan lät ju lovande, men sen ser det inte lika bra ut:
”Ägg, getost (14%), zucchini, vatten, ekologiskt mandelmjöl, crème fraiche, smör, valnötter (3%), majsstärkelse, betfiber,vetegluten, salt, vetefiber, timjan, kryddor, naturliga aromer, citronjuicekoncentrat.”
Här hittar du min motsvarighet till deras ostpaj, garanterat utan gluten.
Så över till dagens brödrecept. Jag ville ha ett bröd med en högre innehåll av protein, så nu har jag testat att göra ett formbröd med hög halt av ägg och riven ost.
Är inte så förtjust i oopsies, kesobröd och andra liknande LCHF-bröd, de smakar mest stekta ägg. Det här brödet fick lite mer struktur.
Jag använde en typ av hårdost/gräddost på getmjölk som finns här i Turkiet, det blev riktigt god smak av den.
Men du kan förstås använda vanlig gräddost eller någon lagrad ost, typ Prästost eller Västerbotten.
Jag gjorde det här brödet fritt från mandel/nötmjöl, då jag fått efterlysning från allergiker på såna recept.
Efter receptet följer några bildlänkar till mina övriga recept på fröbröd utan mandel och nötter.
Jag vill också dela ett mycket viktigt inlägg som du kan läsa på Ann Fernholms blogg Ett sötare blod.
Ju fler vi är som delar detta inlägg på bloggar, Facebook och Twitter, desto bättre för folkhälsan. Läs Anns viktiga synpunkter och dela den gärna vidare.
Proteinbröd – Äggbröd
8 ägg
3 dl riven ost
100 g smör
2 dl vatten
1½ dl pofiber
½ dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk linfrön
2 msk vallmofrön
2 msk sesamfrön
ca 1-1½ tsk salt
Smaksättningsförslag:
2 msk svartkummin
2 msk torkad timjan eller oregano
1-2 msk kanel eller kardemumma
1-2 msk stött brödkummin
1-2 msk stött anis eller fänkål
Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten. Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.
Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.
Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme. Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.
Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl/kokosnötmjöl.
Rosta gärna skivorna eller smörstek dem i en stekpanna, brödet får mer smak då än om man äter det kylskåpskallt.
Njut med rejält med smör eller gärna den här avocadoröran.
Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.
Här gjorde jag en näringsberäkning på brödet hos Kostbevakningen.se. Har ingen våg så fröna är uppskattad vikt.
Ingrediens | Energi | Protein | Fett | Kolhydr. | Fibrer | Alkohol | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
8 st ägg | 659 kcal | 59 g | 47 g | 2 g | 0 g | 0 g | |
50 g gräddost | 211 kcal | 10 g | 19 g | 1 g | 0 g | 0 g | |
100 g smör | 720 kcal | 1 g | 81 g | 1 g | 0 g | 0 g | |
10 g pofiber | 21 kcal | 1 g | 0 g | 1 g | 7 g | 0 g | |
30 g pumpakärnor | 183 kcal | 9 g | 15 g | 3 g | 2 g | 0 g | |
5 g linfrö | 25 kcal | 1 g | 2 g | 0 g | 1 g | 0 g | |
5 g valmofrön | 30 kcal | 1 g | 2 g | 1 g | 1 g | 0 g | |
5 g sesamfrö | 29 kcal | 1 g | 3 g | 1 g | 1 g | 0 g | |
Totalt | 1879 kcal | 332 kcal | 1486 kcal | 39 kcal | 22 kcal | 0 kcal | |
i gram | 82 g | 168 g | 10 g | 12 g | 0 g | ||
i E% | 18% | 79% | 2% | 1% | 0% |
Hej! Läser om ditt proteinbröd med många ägg i, går det att frysa, är ensamhushåll kan i te äta upp det så snabbt 🙂
Det går väldigt bra att frysa, Tina gärna skivorna i brödrost eller ugn 🙂
Detta får jag prova! Jag försöker desperat att hitta ett bröd som mina barn kan äta…kanske tom med mannen! Men kan jag göra den mer ”ren” utan frön osv? Själv kör jag micro bröd! 😉
Titta i kategorin glutenfritt bröd i högermarginalen, där hittar du massor av illa tips, med och utan frön. Microbröd blir ju så svampigt, mina bröd är mer lik vanliga 🙂
Goda tips ska det förstås vara 😉 Testa mitt valnötsbröd, det brukar alla gilla 🙂
Tack, ska prova formfranskan till familjen, till mig valnöts brödet! 😉
Bra jobbat 🙂
Undrar varför det inte finns bakpulver i denna limpa, bakar den nu..
För att jag sällan använder bakpulver, bröden blir bra ändå av de vispade äggen.
LCHF-bröd fungerar annorlunda än ”vanligt” bröd med mjöl, men vill du ha bakpulver i ditt bröd så kan du ju använda det 🙂
Tack för svar Birgitta..
Brödet står nu i ugnen och det doftar så gott i köket😊😊
Hoppas du tycker om det 🙂
Thank you I will try, it looks good.
Pofibre is not available in the UK, although psyllium husk is.
What can we substitute for pofibre? Would coconut flour do, and how much please.
You can replace it with psyllium husk, take 1 dl of that. You can also try coconut flour, the same amount as pofibre.
[…] ett nytt bröd från Birgitta Höglunds fantastiska […]
Hej! Det ser jättegott ut! Men kan man plocka bort fiberhusken? Jag kan omöjligt med smaken av fiberhusk. En tesked och jag har den smaken i munnen i två dygn. Eller finns det andra recept på formbröd utan fiberhusk? Det jag saknar mest med att inte tåla guten (och fiberhusk) är att jag inte kan äta rostade mackor längre, med mycket smör och smältande ost. Mmm…
/Ktina
Hej. Använd mer av pofiber istället, ta 2½ dl till det här receptet. Så kan du göra i andra recept också 🙂
Lite svårt att baka här i Turkiet, vi har inte någon ugn! 😊
Men kommer att prova när jag kommer hem igen.
Ser fram emot ytterligare en solig dag och långpromenad .
/Anette
Vi har tur som har det, när vi är så länge. Många långsemestrare köper en liten bordsugn och har i sina hotell-lägenheter, de funkar riktigt bra. Njut av solen, det ska jag göra 🙂