Frökex med kardemumma och tankar om glutenfria fröbröd

Spröda frökex

Populära frökex

Frökex och fröknäcke har blivit väldigt populära, inte bara i LCHF/Paleokretsar. Det finns nu en mängd olika sorter i butikerna, så roligt att det börjat dyka upp gott bröd även för oss som inte tål gluten eller av annan anledning väljer att inte äta spannmål.

Tyvärr finns även en del sorter som ger sig ut för att vara anpassade för LCHF/Paleo, ibland med innehåll av råg, havre eller kruskakli från vete.

Många, även LCHF-förespråkare, tror att kruskakli är glutenfritt eftersom det är skaldelar från vetet. Men det kan följa med rester av vetekärnan vid skalningen, så det är inget jag rekommenderar att använda.

Så här skriver Svenska Celiakiförbundet på en fråga om just kruskakli på sin Facebooksida:

”Har fått ett recept på bröd där det inte fanns något mjöl i men något som heter kruskakli. Är det något en glutenintolerant kan äta? Någon som vet?

Svenska Celiakiförbundet: Hej. Kli som kommer från vete, korn och råg kan innehålla gluten. Kruskakli är en grov variant av vetekli, innehåller upp till 50% kostfiber och kommer från vetekornets skaldelar. Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna.”

Flera mjuka brödsorter, tortillas och pasta säljs av Carbzone med stämpeln LCHF, men de innehåller både vetemjöl och extra gluten.

Så håll koll på innehållsförteckningen om du inte vill komma hem med ett bröd eller någon annan vara du inte kan/vill äta.

Här på Alpha Plus kan du läsa en mycket bra lathund som beskriver alla varor som kan innehålla gluten.

Här skriver Annika Dahlqvist om en ny bakmix med lågkolhydratprofil som lanseras med hjälp av Fredrik Paulùns namn. Kex som innehåller havre, råg och spelt.

När jag började med LCHF för 5½ var rekommendationerna att man kan äta finncrisp eller flatbröd, bara för att de per skiva innehåller låg andel kolhydrater.

Men så gott som alla LCHF-förespråkare har idag gått över till att ta bort spannmål helt ur kosten.

Glutenintolerans ökar lavinartat och det är idag inte bara magbesvär som är vanliga, även symptom som eksem, huvudvärk, trötthet, fibromyalgi, benskörhet och depression kopplas till de problem som gluten orsakar i kroppen.

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Nedan följer en ny variant på mitt fröknäcke, som numera bakas av Huså Bröd. Receptet på regnbågsröran på kexen ovan kommer du till genom att klicka på bilden.

De här med kardemumma gjorde jag en vinter i Turkiet, där finns inte mycket att välja på i brödväg när man inte tål gluten.

Frökexen är den här gången gjorda mer som ett kaffebröd, med en liten sötma från honung eller om du föredrar det, från  sötningsmedel.

Kardemumman ger dem en riktigt härlig smak. Kanske nåt att testa till helgens fikastunder?

Kardemummakex utan gluten

Frökex med kardemumma

1½ dl sesamfrön

1 dl linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk honung eller björksocker/sukrin

1 tsk salt

½ dl smält smör

2½ dl kokande vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och ta från värmen. Tillsätt smör och honung eller valfri sötning.

Häll smörvattnet över fröblandningen, rör ihop alltsammans ordentligt. Häll ut det direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten. Min har måtten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen (jag har vanlig, inte varmluft) på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall eller en pizzaslicer.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Låt kallna på galler och förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller te.

I går kväll hittade jag mina 3 kokböcker på Skyhorse Publishing, nu börjar det kännas lite mer att det är på riktigt.  Tänk, mina böcker kommer att finnas i USA och England nästa år…

Fantastiskt roligt, särskilt som jag fått höra från flera förläggare här i Norden att det är väldigt ovanligt att skandinaviska författare ges ut i Amerika, särskilt med 3 böcker samtidigt.

Det här är stort, mycket stort för mig, särskilt eftersom det var jag själv som kontaktade Skyhorse och frågade om de ville översätta min böcker 🙂

Missa inte min tävling som pågår till den 5 oktober. Du kan vinna Långkok för LCHF och Paleo, läs mer Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

 

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/09/27/frokex-med-kardemumma-och-tankar-om-glutenfria-frobrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. Birgitta var det detta du menade ? Agneta

    • Ja precis, det är härinne jag vill ha frågor så fler kan ta del av svaren 🙂
      Jag får så många privata meddelanden på Facebook så jag kan inte svara på allt…

  2. Nu ska jag ut och försöka göra dessa! Hur är det med pofiber och fibermix? Har hittat recept på sådana bröd! Vill göra ett bröd som barnen gillar! 🙂 Har hittat ett focciatia bröd från under vårt tak som funkar, men ska prova utan mandelmjöl med endast kokosmjöl!
    Enligt fodmap för IBS, så är mandel inte optimalt!

    • Vad är fibermix?
      Kokosmjöl och mandelmjöl har helt olika bakegenskaper, kokosmjölet suger upp väldigt mycket vätska så brödet kan bli torrt om man tar för mycket.
      Du kan titta in på Mariann Anderssons blogg, hon bakar mycket med kokosmjöl och har skrivit flera bakböcker. Du hittar hennes blogg här;
      http://mariannslchf.se/

  3. Som nydebuterad diabetiker och även då LCHF are, behöver mat inspiration, har 3 vuxna barn och 2 barnbarn, varav 2 söner har diabetes.

    • Hej Lena. Kopierar den här kommentar till mitt tävlingsinlägg så är du med och tävlar 🙂

  4. Älskar verkligen dessa frökex. Har försökt övertala den lokala Ica-butiken att ta hem dessa. Blir emellanåt så otroligt irriterad över alla sorters kex och knäckebröd, ett jätteutbud varav INGET är ett nyttigt glutenfritt alternativ. Glutenfritt har de men det är den vanliga smörjan från finax gjord på majsmjöl och glutenfri vetestärkelse. (Det går inte ihop för mig förresten…) Tack för länken med lathunden. De hade med en rubrik som hette färdiga såser, antar att de räknar in det mesta i den men det stod inte någonting om tacosåser. Både Coops eget och ICAs innehåller gluten. Santa Maria gör det inte. Vill man köpa färdig och inte tål gluten får man välja den ”äkta” varan.
    Varmt grattis till dina framgångar, det är spännande att följa dig!

    • Tack ❤ Bra att du försöker påverka ICA-handlaren, det är när vi kunder tjatar som de börjar fatta att de behöver erbjuda alternativ.

      Tack för tipset om tacosåserna, skriv gärna till sidan som skrivit ihop lathunden så kan de göra ett tillägg 🙂

  5. Jag gör något liknande, men jag kryddar bara med salt och malda nejlikor. Det blir riktigt gott!


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s