Pepparkakshjärtan på nytt sätt
Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.
Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.
Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.
Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.
Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.
Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.
Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.
Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk 😉
Pepparkakor med frön och kokos
2 dl vatten
50 g smör
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk fiberhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk honung
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer. Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.
Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.
Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver ❤
Hej Birgitta!
Jag måste bara passa på att tacka dig för det här receptet. Jag gör de här ”pepparkakorna” sedan flera år tillbaka och det är ett fantastiskt receptet. De smakar underbart och är så lätta att blanda ihop och kavla ut (jag lägger plastfolie ovanpå när jag kavlar). En dubbel sats, tunt utkavlade på tre plåtar, åker in i ugnen nu. Tack! 💖🎄🙏
Hej Malin, så glad att du tycker om mina fröpepparkakor. God Jul ❤
God Jul önskar jag dig också! 💖🎄
Hej! Tänkte testa att göra dessa, men undrar om det är nödvändigt att ha just blå vallmofrön lr går det lika bra med vita lr svarta? Dum fråga kanske men…
Du kan använda vilka du vill, jag hade köpt blå. Hoppas du tycker om dem 🙂
Sååå goda! Gjorde dubbel sats 😊😊
Tack, ja, de här blev verklgen bra 🙂
[…] tunna frökex med pepparkakssmak (som du kanske har märkt är Birgitta Höglunds blogg en av mina favoriter, […]
Ger kokosflingorna mycket smak? Kan man ersätta dem med något annat? (Tänkte baka dessa till en vän som jag vet inte tycker om smaken av kokos). Kan man ersätta vallmofröna med något annat (psylliumfrön kanske?) om man inte hittar dem i butik?
Nej, de gav inte mycket smak alls. Prova annars med mer sesamfrön. Psylliumfrön bildar ett gelé så då kan degen bli helt annorlunda, men prova dig fram till det du vill ha 🙂
Mandel är gott ihop med pepparkakskryddor eller bara kanel om man vill variera sig.
Gott är det 🙂
Ser och låter fantastiskt gott!!!
Tack, förvånad själv att de blev så goda 😉 Vi sa när vi smakade dem att de här är ju mycket godare än ”vanliga” pepparkakor.