Medverkan i Radio Krokom/Åredalen, med prat om LCHF och Fröknäckebröd

Debut för mina LCHF-recept i etermediet

Idag har jag medverkat i radion för första gången på många år.

Förra gången var det Radio Jämtland som kom och gjorde en intervju ute på Verkö Slott.

Det blev en ren skräckupplevelse, med en reporter och mikrofon uppträngd i nivå med näsan…

Idag blev det en helt annan känsla, blev uppringd av trevliga Radiorösten och Bokförläggaren Sara Swedenmark.

Ovan som jag är vid att prata om min mat, blev det kanske lite väl svamligt, men fick nog med en hel del positivt om LCHF ändå på mina 10 minuter av radiotid.

Men visst tycker jag betydligt bättre om att skriva om mat, än att prata om den.

Här kan Du lyssna på intervjun i Radio Krokom/Åredalen och Förmidda Onsdag.

Nedan följer receptet på det Fröknäckebröd, som jag nämner i programmet.

Fick en förfrågan igår av en Facebookvän, om jag kunde omvandla ett vanligt recept på fröbröd med maizena, vetemjöl och rapsolja, till ett mer LCHF-anpassat.

Testade i morse, för att få ett gott bröd till Midsommarsillen. Här är resultatet, mycket gott blev det.

Uppdatering:

Det här brödet finns nu även att köpa under namnet Spröda frökex i butiker som säljer Huså Bröds produkter, klicka på länken så ser du var de finns.

De går också att beställa här på nätet från Winthers Skafferi.

Fröknäckebröd

1 dl Solroskärnor

1 dl Sesamfrön

 ½dl hela Linfrön

2 msk Pofiber

1 msk Fiberhusk

 ½ dl Kokosfett utan smak

2½ dl kokande Vatten

½-1 tsk Havssalt

Lite flingsalt att strö över

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.  Koka upp vatten, lägg i kokosfettet och koka upp på nytt.

Häll därefter vätskan över fröblandingen, rör om ordentligt. Smaka av om smeten är lagom salt.

Häll genast upp på en plåt med bakplåtspapper 30×33 cm, sprid ut till en tunn kaka med bakskrapa. Strö över lite flingsalt.

Grädda på 150° i 45 minuter. Ta ut och markera fyrkanter med degskrapan.

Stäng av ugnen, sätt in brödet att torka i en halvtimme.

Bryt i bitar och njut av ett nyttigt och gott knäckebröd, med minimalt med kolhydrater.

För ett få ett bröd lite likt Finn Crisp, smaksätt smeten med 1-2 tsk Brödkryddor eller stött Anis, Fänkål och Kummin.

Smulad, torkad Timjan, Oregano, Nässlor eller nån annan ört, kan också vara gott på.

Uppdatering 111117

Laila Danielsson, som skickade mig originalreceptet på fröknäcket, som jag sen omvandlade till ett LCHF-vänligt bröd, kontaktade mig med lite förslag på ändringar i receptet.

Om smeten får stå och svälla en stund, blir den lite feta känslan av kokosfettet mindre märkbar.

Brödet blir också sprödare om man låter det torka i 50º i ett par timmar efter baket.

Det här upptäckte jag själv i höstas, när jag provbakade uppe på Huså Bröd, men har tyvärr i hastigheten glömt att föra in det i receptet.

Tack, Laila, både för originalrecept och förslag till ändringar.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/06/22/medverkan-i-radio-krokomaredalen-med-prat-om-lchf-och-froknackebrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

107 kommentarerLämna en kommentar

  1. Herregud, jag har testat många olika fröknäckebröd … och nu har jag ett resultat … detta var det absolut godaste och sprödaste. Jag gillar inte kokosolja så jag ersatte detta med 1/2 dl smält smör.
    På tal om radiointervjun är det xtra toppen att lyssna på dig här nere i Skåne (Malmö).


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 4 903 andra följare