Vegetarisk LCHF-paj

Vegetarisk LCHF

Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt trist och intetsägande mat.

Har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.

Så för mig är det blandkost som gäller, särskilt sen jag började äta LCHF har det ju blivit en riktig njutning.

Jag har flera vegetarianer i den närmaste Familjen, så jag har fått lära mig en hel del om goda, vegetariska rätter genom åren.

När jag jobbade på restaurang lagade jag också mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra Kockar inte alls gillade.

Inför Restaurang priMaten har vi pratat en hel del om vikten av att servera goda, näringsrika gröna rätter, så att alla ska kunna få riktigt bra mat.

Den här pajen är ett exempel på den mat som kommer att finnas att äta på priMaten, med början i april.

Getosten till fyllningen är riktigt god och smakrik, marinerad i kallpressad rapsolja. Den kommer från Bränna Getgård i Valsjöbyn.

Det glutenfria pajskalet fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk Honung eller Sukrin.

Tills jag kommer i gång med matlagningen nere i Turkiet, kan Du besöka nystartade Kostrådgivarna.se.

Klicka på Veckans matkasse under bannern, så kommer Du till min veckomeny med inköpslista och recept för 4 personer.

Där finns också mycket matnyttiga tips och kostråd från oss olika medarbetare att ta del av.

En sida för alla som tycker om och mår gott av naturlig mat med lite kolhydrater.

Pajskal på Mandelmjöl

3 dl Mandelmjöl

50 gr kylskåpskallt Smör

1 msk Fiberhusk

1 krm Havssalt

1 Ekologiskt Ägg

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in. Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Äggstanning

5 Ekologiska Ägg

3 dl Crème Fraiche

2 dl Keso

Havssalt och nymald Vitpeppar

Riven Muskotnöt

Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Lägg ½ liter Bladspenat över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Täck pajen med tärnad Getost, små, kärnfria Kalamataoliver och halverade Cocktailtomater.

Grädda i 30-40 min på 175°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp. Då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm på 150° i ca en halvtimme eller i microugn några minuter.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/01/09/vegetarisk-lchf-paj/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej! Ska få gäster med lite olika ”matkrav” och har hittade ditt recept på Vegetarisk LCHF-paj. Går det att byta mandelmjölet till majsmjöl?

    • Hej. Du får prova dig fram, jag använder inte majsmjöl pga hög kolhydrathalt och det har helt andra bakegenskaper än mandelmjöl. Du kanske kan utgå från den här pajen med kikärtor istället, och tillsätta lite majsmjöl istället för mandelmjölet 🙂

  2. […] vegetarisk lchf-paj […]

  3. Hej Birgitta!

    Bakar din paj med sesam i skalet och ramslök istället för spenat. Det växer sâ fint i skogarna här nere hos i mej i södra Tyskland. Lukten när man gâr i skogen är fantastisk!

    Kram/
    Petra

    • Hej Petra. Tack för tipsen. Vad härligt du beskriver den goda ramslöken ❤

  4. […] göra om det här till en vanlig paj genom att lägga till ett pajskal. Här är en länk till ett lowcarb glutenfitt skal. Den tillhörande pajen verkar inte dum den […]

  5. […] vegetarisk lchf-paj […]

  6. […] Ostpaj på Mandelbotten […]

  7. Jag har under lång tid med glädje följt din blogg och dina fina reportage från dina semesterorter och från Sverige. Bilderna och recepten har varit jättefina! Idag har jag fått veckans Året runt med ett trevligt reportage om dig på sidorna om kvinnohälsa.Som jag kan bedöma är reporteget seriöst och inget kvällstidningsdito.F ö finns mycket om GI och LCHF i dagens nummer och det är bra! Ha det bra i Turkiet, ser fram emot dina fortsatta rapporter därifrån.

    • Hej Maja Gräddnos och Välkommen hit. Vad glad jag blir av allt ditt beröm. Kul också att reportaget var bra, det var verkligen en insatt reporter jag pratade med. Kul att de även skriver mer om LCHF. Blir spännande att läsa när jag kommer hem. Snart kommer jag igång med rapporterandet härifrån Alanya, när jag semestrat klart 😉

  8. Ser verkligen kanongott ut. Måste testa, men utan fiberhusk. Mår illa av den. Vet du något som jag kan ersätta fiberhusk med – den förekommer ju ganska ofta i LCHF-recept. Tack för alla goda idéer.

    • Hej Ulla och Välkommen till mitt kök. Roligt att höra att du hittar goda matidéer härinne.
      Du kan prova att använda Pofiber istället, ta då dubbelt så mycket som Fiberhusk. Konsistensen kan nog bli lite annorlunda, men det binder också bra. Annars är hela Psylliumfrön som får svälla en stund också bra bindemedel, de ger inte samma smak som de malda. Lycka till 🙂

      • Tack, ska prova.

      • Varsågod. Hör gärna av dig igen om hur det gick 🙂

  9. Mmmmmmmmmums!!!!!!! 😀
    Nu blev jag nästan hungrig igen trots att jag har magen full med hemmagjord Saag Paneer!! 😛

  10. Ååh så gott!
    Jag älskar också grönt, som du kanske redan vet…

    Har någon bra ide på alternativ till mandel/nötter i pajskalet?
    I en allergifamilj som vår får de inte komma in i köket är jag rädd.

    • Tack, Fjällmor. Ja, vi tillhör ju båda den växande skaran inom LCHF, som inte kan tänka oss mat utan grönsaker till 😉 Har du provat att mixa solrosfrön eller pumpakärnor till mjöl? Skulle tro att det blir riktigt bra till den här pajen. Lycka till. Kram från Turkiet 🙂

  11. Hej Birgitta! Så vackert det blev med bladspenaten i äggstanningen. Ser också jättegott ut. Hoppas du har det bra!
    Hälsningar
    Klara

    • Hej Klara. Tack, tycker också den blev väldigt fin. God blev den dessutom, pajskal på mandelmjöl är verkligen gott. Vi har det skönt här nere, trots lite dåligt väder. Har läst din kokbok, den är så fin tycker vi båda. Ha det bra hemma i vintern 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: