Grönsakssoppa med Renkorv och Pepparrotscrème

Vardagsmat

Så var det då dags igen för lite vanlig, enkel Husmanskost efter senaste dagarnas utsvävningar på gourmetfronten.

Visst kan det vara alldeles fantastiskt gott med en lyxig middag ibland, men det som håller i längden är vanlig vardagsmat.

En värmande soppa blev det efter en tur till stan i vårslasket. Efter en sådan utflykt är det fint att ta till något riktigt lättlagat, då är soppa perfekt.

Jag hade kvar lite buljong sen förra veckans Soppgryta, så den fick bli stommen i min korvsoppa.

Resultatet blev en riktigt god, snabblagad soppa på en spik.

En Renkorv från Trångsviken och gröna bönor fanns i frysen och lite annat grönt i kylen.

Vanlig Ekologisk buljong på pulver hade också gått bra, men det blir betydligt mer näring om man har egenkokt buljong.

Korvsoppa

75 gr Korv med hög kötthalt

1 dl Haricot Vert’s i bitar

2 msk strimlad Purjolök

½ Morot i små tärningar

2 msk Smör

2 dl Buljong

Havssalt och nymald Vitpeppar

1 msk hackad Persilja

Pepparrotscrème

½ dl Crème Fraiche

1 tsk finriven Pepparrot

Lite Havssalt

Skär korven i tunna skivor. Fräs morot, bönor och purjo i smöret ett par minuter utan att få färg. Krydda med salt och peppar.

Tillsätt korven och låt fräsa en liten stund. Häll på buljongen, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Blanda under tiden den rivna pepparroten med crème fraiche, smaka av med lite salt.

Ös upp soppan i djup tallrik. Strö över den hackade persiljan och lägg i en klick pepparrotscrème.

Ska koka en fläsklägg med ben senare i veckan, så får jag mer material till kommande soppor.

Ser på sökmotorstatistiken att intresset för Svensk Husmanskost är stort bland läsarna.

Här nedan kommer tips på några av mina recept sen tidigare, på lättlagad vardagsmat à la Lågkolhydratkost.

Rimmad Fläsklägg i ugn med Timjan

Ugnsstekt Sill med Purjolokssås, Majrova och Lingonsylt

Syrlig Vitkål till Korv och Fläsk

Isterband med Gräslöksstuvade Morötter

Laxpudding på Blomkål med skirat Smör

Korv Stroganoff

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/03/23/gronsakssoppa-med-renkorv-och-pepparrotscreme/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för länkningen ovan 😉
    Tänk att det ska vara så svårt. Ikväll blev det köpesmörgåstårta! Jag som nästan aldrig köper färdiga produkter föll som en fura när jag såg den stå där! Sambon (han den där som ville vi skulle prova lite lchf några dagar) skrek ”köp den!”. Kan du begripa? Vad heter det; När anden är villig och köttet svagt? Eller tvärtom.
    I morgon blir det blomkålssoppa med lchf-frallor från den där länken jag la i en annan kommentar här.
    Varannandagsdiet verkar det som.
    Tänkte även baka dina de där bröden med mandelmjöl. Såna kan man väl knapra flera på när man är ”lite sugen”? Har man massor med smör och ost på så blir ju kolhydratinnehållet procentuellt sett ganska litet 😉
    Ojoj. Det blev visst en hel roman!

    • Har läst länken du anvisade. Anna ger mig problem! Det låter alldeles för klokt och förståndigt det hon säger!
      Lägger länken till minnes och kommer nog att läsa inlägget några gånger.

      Tack Birgitta!

      • Det är det som är så bra med Anna. Hon har så himla vettiga tankar kring det här med mat. Hon har öppnat ögonen väldigt mycket på mig med sina förståndiga uttalanden.

        För L har det varit Martin Ingvar och hans tankar kring belöningscentrat som hjälpt mest. Han som var väldigt sockerberoende förr och levde på mackor och restaurangmat, står nu hemma vid sin spis i Stockholm och lagar riktig mat på bra råvaror. Med lite smsvägledning ibland 🙂 Han är sällan sugen på nåt sött emellan den riktiga maten. Magen har minskat betänkligt sista halvåret. Hans tidigare problem med ryggen har blivit mycket bättre, för han har tom börjat träna lite sjukgymnastik från mitt program. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta, men det går 😉

    • Varsågod, bra om vi kan hjälpa varann i nöden 😉 När man lägger om kostvanor på det här sättet, kan det bli rätt mycket tankar på mat. Då är det inte så konstigt att suget sätter in med extra kraft.
      Titta på den lilla videon inne hos Martin Ingvar, ”Från noll koll till Hjärnkoll”, den förklarar på ett enkelt sätt hur lätt det är att vi ger efter för suget;
      http://www.hjarnkoll.com/
      Från början är det ju perfekt att äta såna här mandelbröd med massor av pålägg, de mättar ordentligt. Efter ett tag räcker det med en nån gång ibland. Jag som var en stor mackoman förr, är nästan aldrig sugen på bröd. Tar en ostrulle med smör på och lite nötter till kaffet istället.

  2. Fresterska!
    Jag skulle haft lchf light-vecka i 4 dagar men det blir till och med stapplande på lightversionen. Allt jag kommer på att jag vill ha är späckat med kolhydrater 😉

    Nåja, bättre att börja så smått än att helt låta bli.

    Du delade med dig av en massa länkar för ett tag sedan men jag glömmer fortare än jag hinner memorera. *suck*

    Jag går omkring på dagarna och är sugen på något att äta (för att inte tala om på kvällen) men inser att det inte finns hemma. Allt är bara kolhydrater. Ska köpa en påse morötter. Fast det får man väl inte heller äta sig mätt på! Ojoj!

    ”nya tag”

    • Du får titta runt lite så hittar du säkert nåt som kan fungera till din lightvariant 🙂
      Här får du en ny länk till duktiga Anna Hallén, där står en hel del bra tips för att komma igång med LCHF.
      http://www.annahallen.se/vand_pa_tanken
      Det kan vara lite bökigt från början när man inte är van att hitta på mat med lite kolhydrater, men sen går det som en dans. Lycka till 😉

  3. Go möran Birgitta!
    Tack o tack goa du för alla tips som radas upp här på goa måltider!!
    Jag är så alldeles tom i huvve kring vad jag skall hitta på att laga till nu om dagarna. Då är det finurligt fint att ha din sida att dyka in på, du inspirerar så sannerligen ♥

    Konstigt nog är jag sällan riktigt hungrig nu om dagarna. Det sägs att man ska bli så hungrig av att träna men för mig verkar det vara helt omvänt. Jag blir mätt istället. Ganska tråkigt för Gubben min Tobbe, som blir jättehungrig av att träna. Konstigt att det ska vara så olika.

    Nu har jag jobbat färdigt ett nattpass och haft en fin träningstimme efter det. Snart dags för sängen 🙂

    Jag var så lat så jag slängde in ett fruset rådjurslår i ugnen på låg värme, tänkte det skulle bli början till en tjälknöl medans jag sover några timmar 🙂

    Ha en underbar dag och tack för att du finns min goa bloggvän ♥

    Värmlandskram!

    • Trevligt att du tittade in innan kudden 😉 Idétorka drabbas vi nog av allihop ibland, då är det bra att ha bloggvänner. Du ger så många bra tips om vilt och allt gott man kan göra av dem.
      Portionerna har blivit betydligt mindre för mig, sen jag började med LCHF, sällan jag bli riktigt hungrig mellan målen. Men äter gör jag på mina bestämda tider ändå, Fibromyalgin mår mycket bättre av det.
      Vad gott med Tjälknöl, det har jag faktiskt inte haft härinne. Tack för den inspirationen, du ser vad bra vi kan tipsa varann.
      Sov gött, kära bloggvän 🙂

      • Nog borde jag med äta till fasta tider fastän jag inte är hungrig, jag får försöka ta tag i den biten. Annars är jag en sån människa som helt kan glömma att äta om jag är upptagen med något roligt.

        Tjälknöl är riktigt gött, jag gillar att ha någon krämig knöl/rotsakslåda bredvid. Min utmaning till dig får bli att komma med goda tips om tillbehör till tjälknölen 😉

        Här blåser friska vindar här idag och jag vaknade av vinden som visslade i fönstertejpen. Tejpen har lossnat på sina ställen och vibrerar med ett kusligt spöklikt ljud 🙂

      • Våra kroppar mår faktiskt riktigt bra om den får mat på bestämda tider. Hungerskänslorna kan trubbas av, men musklerna behöver ju ändå sin näring. Jag brukar se det som att tanka en bil. Man måste ju fylla på bränsle då och då för att kunna fortsätta köra 😉
        Får ta fram en älgstek snart och göra en tjälknöl. Och nåt gott, krämigt till.
        Så länge kan du njuta av den här, den gjorde jag till långlagat rådjur;
        https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/26/gratang-med-palsternacka-och-pepparrot/

        Eller den här gratängen på rättika, från bloggvännen Lena på Alma Mater;
        http://almamater.bloggplatsen.se/2011/03/23/4924536-rattikagratang-fick-det-bli-nar-jag-skulle-kora-en-lchf-middag-utan-potatis/

        Som du ser här ovan så är hon nybörjare på LCHF, men en hejare sen tidigare på att laga god mat. Titta in där så hon får lite peppning 🙂

    • Ah palsternacka och pepparrot, vilken höjdare!! Pepparrot får det bli, de ä såå gött!

      Ska kika in hos Alma 😉

      • Den kombinationen blev riktigt läcker. Älskar pepparrot 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: