Gammaldags Soppgryta på Amerikafläsk och Vitkål

Mat från förr

Amerikanskt fläsk kanske inte så många har hört talas om nuförtiden, men förr var det väldigt vanlig mat. Särskilt bland skogsarbetarna här uppe i norr.

Fläsk med en hög fetthalt lades i en tunna mellan lager av grovsalt och salpeter och förvarades så utanför skogshuggarkojan under vinterns arbete.

Det stektes sen ofta i bitar i ister som sen blandades med vetemjöl och kornmjöl och fick steka till en Kolbulle.

Riktigt energität mat, som passade i det hårda jobbet som huggare eller vid kolmilan. Fläsket tillagades också ofta kokt med rotsaker.

Min Pappa var skogsarbetare, kolare och flottare på 30-50talet, så det här är mat med anor för mig.

Här kan Du se lite bilder från skogsbyn Husvallgölen i nordvästra Dalarna, där jag bodde under min uppväxt.

Dagens recept blir en gammaldags gryta på torrsaltat fläsk från Grannens i Hammerdal.

Det är en rätt som passar bättre in i vår livsstil idag, när vi inte rör oss så mycket. För oss som äter LCHF är det förstås mycket bra mat.

Vi har många små charkuterifabriker här i Jämtland, som för våra mattraditioner vidare.

Här kan Du läsa om Charkuteri i Jämtland och Härjedalen, en mycket intressant avhandling om våra förfäders matvanor.

Soppgryta med Fläsk och Vitkål

350 gr Torrsaltat Fläsk

½ litet Vitkålshuvud

1 stor Morot

10 cm Purjolök

1 Vitlöksklyfta

2 Lagerblad

10 Vitpepparkorn

1 tsk Kummin

1 msk Äppelcidervinäger

1 msk Ekologiskt Buljongpulver

Vatten

Skär vitkålen i klyftor och moroten i skivor. Skiva purjon grovt.

Lägg grönsakerna i en gryta med fläskbitarna. Hittar Du inte Amerikafläsk, så går det bra med rimmat.

Häll på vatten så det täcker. Tillsätt kryddor, vinäger och buljongpulver, låt grytan koka upp.

Lägg på lock och låt puttra på svag värme i 1½-2 timmar. Skär upp fläsket och servera i djup tallrik med grönsakerna och buljongen över.

En klick Senapssmör ger god smak till fläskköttet. Receptet på grytan räcker till 2-3 portioner, beroende på hungern.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/03/16/gammaldags-soppgryta-pa-amerikaflask-och-vitkal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] hade kvar lite buljong sen förra veckans Soppgryta, så den fick bli stommen i min […]

  2. Älskar den här typen av mat. En härlig rätt.

    • Tack, det här är bra exempel på vår riktigt fina mattradition här i Sverige 🙂

  3. Hej!
    Synd bara att de ”lokalproducerade” grisarna inte får gå ute, utan måste tillbringa hela sitt liv inomhus. Detta faktum förhindrar mig att köpa deras kött tyvärr. Däremot har jag beställt kött från utegrisar från Turbogrisen i Strömsund, men då måste man beställa hel el halv gris vilket blev lite för mycket för mitt hushåll, men det var väldigt gott kött.
    Hälsningar Maria

    • Hej Maria och Välkommen till mitt kök. Jag håller med, skulle också föredra att det kött jag köper bara kommer från djur som fått ha det bra i livet. Men jag tror och hoppas att slakterierna här uppe köper in kött från mindre gårdar. Där har djuren det åtminstone bättre än i de stora djurfabrikerna på kontinenten.
      Tyvärr kan jag inte heller köpa så mycket kött som en halv gris. Är ju borta stor del av vintern och när man bor själv så går det inte åt så mycket.
      Eller också får vi hitta nån att dela med 😉

  4. Hej Birgitta!
    Det här var mat i min smak det! 😀
    Tyvärr verkar det som att min mage numera protesterar mot något som vi tidigare åt och tyckte mycket om, nämligen nävgröt och fläsk.
    Det är nävgröten som ställer till det med en sjutusans magknip tyvärr. Det blir till att ta en mycket liten portion av nävgröten och njuta långsamt 😉

    Den här varianten med fläsket är ju snällare mot magen på alla sätt ♥

    Kram!

    • Hej Ellinor. Förstod att du skulle gilla det här 😉
      Har faktiskt inte testat nävgröt själv, trots mina rötter i Värmland genom Farfar. Nu är det för sent, skrädmjölet är nog inte så bra för min mage heller.

      Här är ett recept på en rätt som kanske funkar bättre för din mage också, med bovete som är glutenfritt. En lite rejälare pannkaka som vi åt med korv, fläsk och ägg i stugan i somras. Också ett bra exempel på skogsmat 🙂
      https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/18/glutenfri-pannkaka-med-zucchini-och-apple/


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: