Lingoncumberland

Cumberlandsås på Lingon

Cumberlandsauce är en gammal traditionsrik sås som avnjuts i England, särskilt vid Jul. Till feta patéer smakar den syrliga såsen väldigt gott.

Till min Jämtländska Tapastallrik skulle den också passa mycket bra.

Under mina restaurangår gjorde jag mängder med olika patéer och en hel del Cumberland.

Jag hittade på en egen variant, då jag tyckte att den vanliga med svart vinbärsgelé var för söt. Jag bytte ut hälften av gelén mot lingon, för en lite syrligare sås.

Jag fick mycket beröm för min Lingoncumberland genom åren, den fanns med på många olika restauranger.

Nu har jag gjort en ny omarbetning, som passar bättre till en lågkolhydratkost. Den här gången blev det med bara lingon och sötning med Björksocker, Xylitol.

Det blev riktigt gott, det här sötningsmedlet är utan bismak, till skillnad mot många andra.

Här kan Du läsa ett väldigt intressant utdrag ur en Dietkokbok från 1925, om Sockerdiet. Den finns som pdf på Lars-Erik Litsfeldt’s hemsida.

På den tiden rekommenderades kolhydratsnål och fet mat till patienter med Diabetes. Vilken skillnad mot dagens kostråd för Diabetiker.

Idag bjuder jag till sist på några bilder från ett vinterfagert Jämtland. Tog en tur och hälsade på Mamma, som bor i den vackra byn Nälden.

Det blir en skarp kontrast mot de senaste månadernas Alanyabilder. Båda platserna har sin speciella tjusning.

Lingoncumberland

4 dl Lingon

1 Ekologisk Apelsin

½ dl Björksocker

1 tsk Coleman’s Senapspulver

½ tsk mald Ingefära

½ tsk vit Balsamvinäger

1 knivsudd Cayenne

Några droppar Worcestersauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl. Servera till Paté, Pastej, Rostbiff eller Skinka.

Vill Du ha tips på en till läcker sås till Julbordet, titta då in Här.

Ett Patérecept som blev riktigt god till min Cumberland, får Du i nästa inlägg.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/15/lingoncumberland/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ja, det känns som att det tack-och-lov är på gång!!

  2. Himla tjusiga bilder!! 😀
    Tack också för länken till Lars-Erik Litsfeldt!! Ska kolla lite noggrannare på boken när jag har bättre med tid!!

    • Tack till dig med, Anneli. Ja, det var verkligen en intressant sida, att se hur diabetikerna rekommenderades att äta på 20-talet.
      Tänk vilken skillnad mot nu, när de blir rådda att äta som alla andra, med bröd, potatis, pasta, kakor och annat som höjer blodsockret blixtsnabbt.
      Skrämmande utveckling.

      • Ja, skrämmande är bara förnamnet….!! Men allt för pengar!! De stackars ”fattiga” läkemedelsbolagen behöver ju tjäna mer och mer och mer…!! Nä, fy f*n!!
        Kunde inte diabetikerna åtminstone få välja själva: Klara sig utan eller med mindre medicin och äta typ LCHF eller leva som vanligt men bli beroende av medicin med biverkningar….! Men nä visst nej… det går ju inte!! Vi måste ju tänka på de stackars läkemedelsfabrikanterna!!! Aaaaaarrrrrrggggghhhhhhh!!!!!!

      • Ja det är en cynisk värld vi lever i. Men förr eller senare måste det gå upp för folk att de blivit förda bakom ljuset.

  3. Såå underbart vackra vinterbilder Birgitta, jag har faktiskt varit i Nälden och Krokom en gång för länge sedan men det var inte under vintertid.

    Jag säger Tack så mycket!
    Nu skall jag steka Lax och gräddstuva spenat. / Kia

    • Tack, Kia. Visst är det vackra byar. Särskilt Nälden då, eftersom jag har en stor del av min Familj där.
      Smaklig måltid 🙂

  4. Fantastiska vinterbilder, Birgitta.
    Har avnjutit en herlig lunch på varmrökt öring efter
    gårdagens recept från dig. Snabbt att göra och
    mycket gott.

    Må så gott.
    Elin U

  5. Tack Birgitta för fantastiskt vackra vinterbilder från Jämtland. Så fint, så fint…

    Soliga hälsningar!

    • Tack för ditt fina beröm, Blindstyret. Ska titta förbi och se på dina vackra bilder från sydligare breddgrader 🙂

  6. Ja!

    Åh vilken bra idé!

    och mer pate´… vi är galna i det härhemma.

    Kram!

    (från en fjälla med flyttplaner)

    • Hej Fjällmor. Ja, det här receptet passar nog dig, som tar vara på allt naturen ger. Men ska ni flytta från er fina Fjällby? Kommer genast in och tittar vart 🙂

      Vad bra att det bara var bloggflyttplaner, jag blev lite orolig där att du skulle överge ditt vackra Fjäll. Lägger in din adress här med, så fler kan titta förbi och se hur vackert du bor 😉
      Permanent ligger din blogg och hemsideslänk annars i marginalen .
      Länken till den fina fotosida som din Fjällfar har finns också där, ett måste att titta in på, för er som gillar naturfotografi. Hör av dig om det blir en uppdatering av sidan, så kan jag ändra.
      http://web.mac.com/fjallmor/Webbplats/Blogg/Blogg.html


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: