Picknick under Pinjeträd

Busstur till Tepe

Hösten medför en otroligt klar och hög luft här i Alanya. Bästa stället att njuta av den vackra utsikten en sån dag, är i byn Tepe, som ligger några kilometer ovanför staden.

Tepe ligger på 450 meters höjd över havet. En liten by med ett par restauranger, en moské men ingen butik. Byinvånarna får ta sig en bit neröver för att handla.

Grönsaker och frukt har de i överflöd i sina trädgårdar, det är väldigt bra växtförhållanden häruppe på berget.

Till för några år sen tog vi bussen upp och åt på Mountana, som har riktigt bra mat och Alanya’s bästa utsikt.

Men sen jag började klara att gå mer, har en pinjelund längre upp på berget, blivit vårt favoritmatställe.

Det krävs en hel del jobb för att ta sig dit, först uppför den slingrande vägen och sen på en smal stig bland stenar och järnek.

Inget för höjdrädda och handikappade direkt. Jag är så stolt att jag klarar den här utflykten idag, tack vare idog träning i många år.

Belöningen när vi kommer fram är en total fridkänsla, bara fåglarna och vinden hörs. Vilken kontrast mot Alanya, som aldrig vilar.

En utsikt som är oslagbar, vild cyklamen och ljung som blommar, mängder av buskar av olika slag växer överallt.

Där under ett stort pinjeträd intar vi vår medhavda matsäck. Den här dagen kall Rimmad Kyckling med Äggsallad.

Stekt Paprika och Aubergine som fått dra åt sig lite Äppelcidervinäger och kallpressad Olivolja, gröna, stora Oliver, minimal Melon, Bladpersilja och stekt Äpple gav alla smaker man kan vilja ha på en tallrik.

Långt ifrån GI-Noll eller vLCHF? Javisst, men vilken skillnad i njutning, mot att bara leva på  ägg, kött och smör, som en del förspråkar.

Motionen är också en viktig del i vår kostfilosofi. Då kan man lägga till lite godsaker som grönsaker, frukt och nötter, utan att behöva vara rädd för att lägga på sig extrakilon.

Ett glas kallt Kaffe med Grädde och Ekologiskt Vaniljpulver till några Hasselnötter, blev en liten njutning efter maten. Den extra energin behövdes för den långa vandringen ner till bussen.

Här kan Du läsa om förra årets Picknick i bergen. Hade då turen att få se några damer förbereda maten till en stor fest utomhus.

Äggsallad

2 hårdkokta Ekologiska Ägg

2 msk strimlad Purjolök

2 skivade Rädisor

1 msk finhackad Bladpersilja

1 tsk pressad Citron

1 msk kallpressad Olivolja

Flingsalt

Skär äggen i bitar och blanda försiktigt med det övriga. Låt dra en stund så smakerna kommer fram.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/11/06/picknick-under-pinjetrad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Rimmad kyckling med äggsallad […]

  2. Det ser helt underbart ut att vara där ni är just nu, njut! Här hemma hos oss har vi precis haft en natt med minusgrader, brrrrrr.

    • Vi njuter, jag lovar. Hoppas ni får lite bättre dagar därhemma också 🙂

  3. Tack Birgitta, jag följer er gärna på turen i och runt Alanya. Duka även gärna fram en tallrik extra emellanåt och tänk då på mig.
    Läget från er lägenhet verkar vara rena drömmen,och vad beträffar prisläget så blir det inte precis sämre även om det blivit dyrare med åren.Är lägenheten er eller hyr ni?
    Hursom helst så vill jag gå på hamam också,gärna det i den äldre delen av stan, jag kommer ej ihåg vad det heter,det finns dock säkert kvar.

    Ha det så skönt och trevlig helg! / Kia

    • Hej igen. Roligt att få middagsgäster, dukar gärna åt dig med 🙂
      Vi hyr på hotell, billigt och enkelt jämfört med att äga egen lägenhet här nere. Och så kan vi ju resa mer vart vi vill då, med eget blir man ju låst till en viss ort.
      Tror jag vet vilket hamam du menar, minns inte namnet heller nu, det ligger på Damlatasgatan. Vi bodde på Villa Sonata i Gamla stan för några år sen, mycket trivsamt.
      Ha det bra du med 🙂

  4. Är det verkligen du eller något uppfiskat ur påsen med ”salta pinnar”? Smalt, brunt och en aningens sött! Saltaste bruden i Turkiet?
    Insidan lär ju vara nyttigt vitaminrik 😀

    • Smickrare där 😉 Mat med mycket vitaminer och annat gott byggde denna kropp, som för några år sen var långt ifrån smal. Rejält salt var jag av svett vid fototillfället, det var en dryg backe upp. Det söta kommer nog från de väldoftande ljungblommorna som fanns överallt runtom mig 🙂

      • Jag fick Mimosa för ett tag sedan (tackar så mycket) men nu får du nog skicka en bukett ljung att förgylla vasen med!
        *sticker ner näsan och drar in doften*

      • Eftersom du har en så varm och humoristisk penna, Lena, så kommer här ett helt fång 😉

  5. Jag säger, Tack för maten! Dina tallrikar ser verkligen läckra ut, oavsett om det är maten eller porslinet.
    Men Alanya… jag säger bara det, så jag saknar henne.Från 91 tom 97 var jag där nere 10 ggr på mina semestrar, och då var staden fortfarande en liten småstad men plåtskjul på stränderna. Jag såg förändringen under åren som gick och speciellt efter det att det blev inne för ungdomen att åka dit.Det var inte så stimmigt tidigare även om det var håll i gång då också.

    Jag tänkte då ofta att jag skulle vilja bo där ,men så blev det ej.
    Är det från er lägenhet det lyser i fönstren på den östra sidan.I så fall har ni den utsikten, med havet i magen och bergen i ryggen, jag älskar det och saknar det.
    Så roligt att du tar så mycket fina bilder från Alanya, nu från Tepe .Jag var också mycket i bergen och vid floden Dimcay medan den fortfarande var helt vild och ej uppdämd.
    Visst är turkarna varma och gästvänliga mot oss svenskar, de är de mot alla men en del måste de fjäska för pga att de är mer spendersamma än vi svenskaer. Men vi gick hem hos dem.

    Jag önskar en en härlig vistelse och ser fram emot flerunderbara bilder. / Kia

    • Hej Kia och Välkommen hit. Tack för din varma och fina betraktelse över ett svunnet Alanya. Det har verkligen ändrats mycket, även på 2000-talet, så det måste vara en stor skillnad mot förr.
      Vi har en balkong längst upp i hörnet på ett högt hus, med soluppgång över högsta berget och solnedgång rakt över klippan. Det är fantastiskt att få ha det så här, jämförde det med ett liv på Franska Rivieran häomdagen. Fast med ett prisläge som passar Svenska pensionärer bättre.
      Välkommen att fortsätta följa med på vår resa under hösten 🙂

  6. Nej, jag är iinte avundsjuk, inte heller!!!suck.

    Du må tro jag hängde iallafall med en bit på turen!
    Herlig var den eller hur?
    Tack för att jag fick följa med via berättelsen och
    de vackra bilderna.

    Jag lever inte för att äta. Jag lever för att jag
    äter mat som är vacker och rätt för mig och tillåter
    mig njuta i fulla mått.Borta är alla dåliga kollisar
    in med alle nyttiga.

    Må bäst
    Elin U

    • Det var så kul att ha dig och alla andra med på turen. Blir ännu roligare att fotografera, när jag vet att så många tycker om det jag ser.
      Vilken bra definition du har på maten och dess betydelse, Tack Elin 🙂

  7. Åh så fint du skriver, och bilderna … och så maten, förstås.
    Jag måste tillstå att jag är rejält avundsjuk på dina dagar i Alanya. Jag vill också!
    Är så glad att jag har hittat till din sida, du är verkligen en stor inspirationskälla för mig.

    • Tack för dina fina ord, Janicke. Det känns så bra att jag kan inspirera, både med maten och kanske till kommande resor 🙂

  8. Underbara bilder Birgitta! Du ser ut att vara i god form.

    • Tack Markus och Välkommen till mitt kök. Ja, de senaste åren med bra mat och motion har verkligen gjort susen 😉

  9. Hvor ser der dejligt ud :)- det må være dejligt at tage ned i solen hver efterår-og slippe for November måneds gråvejr og regn her i Norden.

    Jeg synes at det er ærgeligt at der så meget diskussion frem og tilbage på hvor mange kulhydrater man må spise for at kalde sig LCHF
    -jo vist er der mennesker der har brug for MEGET lave kulhydrat niv…
    men os andre må finde det niv der er optimalt for den enkelte
    -vi er ikke ens og har ikke brug for ens niv.

    Lige præcis derfor kan jeg rigtig godt lide din mad- det er nydelses mad der sætter kvaliteten og smagen i centrum og ikke kun ser mad som energi som KUN skal være low carb.

    Håber at du forstod mit danske ;)-og forsæt endelig med dejlige fotos og opskrifter.

    • Hej Henriette. Tack för din fina kommentar.
      Jag förstår dig väldigt bra. Vi har samma åsikt kring det här med mat, att den ska njutas, inte bara vara något vi måste ha för att kunna leva. Jag fick höra i somras i en kommentar hos Kostdoktorn, att jag lever för att äta, istället för att äta för att leva. Helt riktigt, mat är för mig en stor del i livskvaliteten.
      Ni i Danmark är ju också stora livsnjutare. Synd bara att många hos er, precis som hos oss och i övriga världen, njutit lite för mycket av det goda och blivit feta och sjuka på grund av det. Om man hittar sin balans, så kan man bli fri från många sjukdomstillstånd, men som du skriver, alla måste hitta sin egen nivå.
      Att lyssna bara på en auktoritet som säger precis hur du ska göra, kan aldrig vara riktigt bra. Bättre då att lyssna på flera och sen bilda sig en egen uppfattning när man lärt sig tillräckligt.
      Ha det så bra. Glada hälsningar från Alanya.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: