Rimmad fågel
Jag har under åren här nere i Turkiet, testat att rimma kött på lite olika sätt.
Avsaknaden av skinka gjorde att jag började pröva att göra något liknande av kalkonbröst .
Med en traditionell rimsaltning, med salt och socker, kan ett kalkonbröst bli väldigt lik en julskinka.
Jag brukar göra kalkonskinka i december när vi är här, med hemgjord rödbetssallad till. Återkommer med det receptet när vi närmar oss advent.
Provade nu i helgen att göra en liknande variant på kycklingbröst. Hoppade nu över sockret och kryddade bara med salt och paprikapulver.
Här är ett recept på den rimmade kyckling jag gjorde i fjol, med honung och soya i marinaden.
Stekt får kycklingköttet en struktur lite som kassler. Paprikan ger en riktigt läcker färg och sötma till köttet.
Paprikakyckling
2 Kycklingbröst med skinn
1 msk Havssalt
1 tsk Paprikapulver
Strö salt och paprika jämnt över kycklingen. Lägg i en påse i kylen i 1-2 dygn. Vänd några gånger under tiden.
Stek kycklingen 10 minuter i rejält med smör, vänd flera gånger så inte paprikan bränns.
Stäng av värmen och låt brösten ligga kvar för att värmen ska fördelas i köttet. Skär sen upp fågeln och servera med wokade grönsaker.
Jag köpte gammaldags, vilda Alanyabananer på marknaden, en sort som fortfarande växer häromkring. De är stora, platta och lite fyrkantiga.
De har en mer intensiv smak än de odlade, moderna små bananerna. Det här är det som liknar mest den typ av bananer som våra förfäder åt.
Grönsakswok
Blomkål i små buketter
Några skivade Champignoner
Fint strimlad Morot
Strimlad grön Paprika
Havssalt och Curry
3 msk Smör
Hetta upp smöret och stek grönsakerna några minuter, krydda med curry och salt.
Jag steker dem halvmjuka, då kommer smaker och vitaminer fram mer.
Såsen till gjorde jag av Majonnäs, Yoghurt, Grädde, riven Vitlök och Havssalt.
Vilda bananer låter spännande!
De absolut godaste bananer jag smakat 🙂
Rimmad kyckling måste bara provas. Låter riktigt gott.
Må så gott.
Elin U
God både kall och varm, riktig sommarmat egentligen. Recepten nu blir ju åt det hållet, i värmen vi har här är det skönt att laga nåt snabbt och enkelt 🙂
Jäss, Birgitta!
Har också skickat intresseanmälan. Och ska starta hennes brevkurs nästa vecka.
Vore härligt att få träffas irl.
Vi skulle nog ha en hel del intressant att prata om över frukosten 😉