Gamla Nessebar och Restaurang Gloria Mar

Utflykter till Old Nessebar

Under resan till Sunny Beach besökte jag Gamla Nessebar flera gånger. Som motvikt mot det hektiska och fula i badorten, hade den gamla staden en oemotståndlig charm och mängder av blommor.

Första gången tog jag en promenad längs havet. Långt och svettigt, men härligt att gå på upptäcksfärd.

Enligt Apollo’s broschyr skulle det vara fem kilometer från Sunny Beach, ut till ön som Gamla Nessebar ligger på. Men det blev nog lite längre än så längs sanddynerna.

Som tur var, låg ett svart moln för solen, just den här morgonen. Annars hade det blivit väl varmt att gå den långa vägen.

När jag kom fram var jag rejält hungrig, hade bara druckit morgonkaffe med en ostrulle och en skiva grillat fläsk innan.

Hittade en fin restaurang i fiskehamnen, Gloria Mar. Klockan var 10 och de hade precis öppnat. De hade rökt lax på menyn, så jag bad att få en tallrik med bara lax och lite sallad.

Servitören tyckte nog det var en lite konstig frukostbeställning och blev ännu mer förvånad att jag inte ville ha bröd.

Som tur var, hade jag med hjälp av Google’s översättningssida, skrivit en lapp med orden gluten och intolerans på Bulgariska.

Den lappen hjälpte mig flera gånger, då förstod de direkt. När jag sa det på Engelska, visste de oftast inte vad det betyder.

Karaffer med en god kallpressad olivolja och en lika fin balsamvinäger fanns på borden. Svartpeppar från kvarn fullbordade min laxportion, det var den bästa lax jag ätit på länge.

Efter min omega-3-fyllda frukost, hade jag gott om energi att fortsätta utforska den gamla stadsdelen.

Gjorde sen en miss när jag skulle hem. Tog ett minitåg, som jag trodde skulle ta mig hela vägen tillbaks till Sunny Beach.

Tåget hade sin vändplats redan efter några kilometer, så det blev till att gå halva vägen hem också. Med en så bra frukost klarade jag den här långa turen utan problem.

Det blev sen flera besök till stan, en kväll tog jag och Mamma taxi. Vi avtalade ett pris på 200 kronor tur och retur.

Chauffören kom och hämtade oss på utsatt tid, så det fungerade riktigt bra. Betala behövde vi inte göra förrän vi kom tillbaks till hotellet.

Om Du ska åka taxi i Bulgarien, se till att förhandla om priset på taxiresan innan. Annars kan det bli betydligt dyrare.

Vi besökte Gloria Mar och fick den bästa middagen på hela resan. Jag åt saltad och örtkryddad, grillad Sea Bream.

Bad att få grönsaker istället för potatis till och fick suveränt goda grillade grönsaker. Olivolja och balsamvinäger gjorde dem ännu godare.

På Svenska heter fisken Guldsparid eller Guldbrax. Mycket gott, saftigt kött, med en hel del ben som är lätta att rensa bort.

Mamma fick det bästa Ankbröst med Apelsinsås hon nånsin smakat. Till maten drack vi rosévinet Tcherga. Ett riktigt smakrikt, fylligt rosévin med en fin syra, det smakade fräscht till fisken.

Priserna på den här restaurangen av hög klass, låg på samma nivå som de betydligt enklare i Sunny Beach. 17-18 Leva för varmrätterna, 75-80 kronor.

12 Leva eller 60 kronor, kostade en halv flaska rosévin. En mycket prisvärd middag. En restaurang jag vill rekommendera varmt om Du är i trakterna.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/05/gamla-nessebar-och-restaurang-gloria-mar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Fina bilder du tagit!
    Jag undrar hur det skulle gå att vara vegetarisk LCHF:are som jag är och vara på semester i t ex Bulgarien….! Förmodligen inte så bra, eller vad tror du??
    Det känns trist att vara så begränsad… men kött och fisk är inget alternativ för mig!!

    • Tack, Anneli 🙂 Nog tror jag att det skulle kunna gå bra, med en vegetarisk matresa till Bulgarien.
      Suveräna ostar, fina oliver och olja, mycket fräscha grönsaker av alla slag, även på restaurang. Ägg finns i mängd, härlig smetana, yoghurt, gott smör gick ju att hitta. Alla slags nötter och frön. En hel del Indiska restauranger med härliga linsgrytor, åt flera såna i Golden Sands för 6 år sen. Men ta med några förpackningar grädde i resväskan 😉

  2. Hej Birgitta, jag håller med, det är så spännande att få vara med i Fontanas folder, det trodde man aldrig när man började med matbloggningen. Vilka spännande resor du gör! Hur kommer det sig att du bor utomlands så pass länge? Det låter så underbart.

    Kram Nadja

    • Hej Nadja. Det går framåt för oss, ska bli himla roligt att se våra recept i broschyren 😉 Jag länkar till dig och de andra från mitt inlägg om den, som kommer in nästa vecka.
      Jag är sjukpensionerad kock, fick en ryggskada i jobbet för 10 år sen. Mår mycket bättre av att vistas i värmen på vintern, därför bor jag i Alanya på hösten och på Cypern och Kreta på våren. Lyckligt lottad, på det sättet 🙂

  3. Tack för den fina reseskildringen. När man reser runt i det gamla Östeuropa kan det vara knepigt att få specialkost, till och med bara vegetariskt. Man får pussla lite.

    • Tack själv 🙂 Har inte varit mycket i de länderna, men så är det på många andra håll också. Är det något man inte kan äta, så är det bra att ha koll på vad det heter på språket dit man kommer. Med översättningsverktygen blir det väldigt enkelt.

  4. hello birgitta
    my swede is poor but this is not sweden right but more Bulgaria : so Have fun there !! pIerre

    • Hi Pierre. Exact, it’s Bulgaria we are talking about this time. Use the Google translate tool, then You can read my blog in an almost understandable french 😉 Have a nice sunday in Paris.

  5. Tack för en underbar mat och kulturresa. Fantastiska bilder.

    Må gott.
    Elin U

    • Tack, snälla Elin 🙂 Roligt att du gillade min resa. Ha en skön söndag.

  6. Vilket resereportage Birgitta!

    Fantastiskt vackra bilder på Old Nessebar, och på god mat. 🙂
    Undrar om du jobbar undercover och egentligen är bulgarisk PR-kvinna? 😉

    Tack!/Ha det gott!

    • Tack för det, Sökaren. Nja, du såg ju vad jag tyckte om Sunny Beach, inte så bra PR för landet direkt… Men Nessebar var verkligen sevärt. Jag gillar platser med atmosfär, kultur och vackra blommor 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: