Chokladmousse x 2

Chokladmousse LCHF och Paleo

Idag som lördagsgodis får du mina två godaste recept på chokladmousse. Den ena med grädde, den andra mjölkfri. På det sättet så finns en mousse som passar för alla.

Just choklad är något jag kan bli sugen på ibland, men då ska det vara en med så lite socker som möjligt.

Smaken förändras mycket när man som jag ätit LCHF i över 5½ år, så nu föredrar jag choklad med 80-85% kakaohalt.

Många tänker inte på att även den mörka chokladen innehåller rätt mycket vanligt socker. Ju högre procent av kakao, desto mindre plats för tillsatt socker.

Vill du inte använda whisky i chokladmoussen som jag gjorde här, så blir den minst lika god utan.

Här kan du läsa om chokladens hälsosamma sida på mycket intressanta och lärorika bloggen Träningslära.

Mörk chokladmousse med whisky

50 gr  Mörk choklad 70-90%

1 äggula

1½ dl grädde

1½ msk whisky

Några korn salt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro.  Eller i vattenbad, här kan du läsa hur det går till. Blanda ner äggulan i den inte alltför varma chokladen.

Rör i whisky och några saltkorn och blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Jag misslyckades så min blev inte helt slät den här gången, men det blev faktiskt bara extra gott med de whiskysmakande chokladknölarna i.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna några timmar.

Chokladcrème Paleo/LCHF

Chokladmousse Paleo 2-3 port

1 dl kokosmjölk

2 msk cashewnötsmör

2 msk kakao

Lite havssalt

Cacaonibs till garnering

Blanda alla ingredienser väl. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du anser vara gott.

Häll upp i små glas eller koppar, kyl en stund och garnera med cacaonibs/krossade kakaobönor. Hallon är också gott till moussen.

 

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/09/20/chokladmousse-x-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. Din chokladmousse med cognac blev säkert lika god som grundreceptet med whisky … jag hade ju inte någon lång john hemma. Ljuvligt blev det i alla fall ♥

  2. Slurp!! Båda sorterna låter supersmaskiga!

  3. Var finns det cashewnötsmör att köpa?
    Camillapa69: det finns små flaskor med matlagningsvin i vanliga mataffärer. Både vitt och rött.

    • Det finns på hälsokostbutiker och i lite större matvaruaffärer 🙂

  4. Portvin passar mycket bra i matlagning, suveränt till exempel i en svampsås 🙂

    • Har du möjligtvis ett recept på en sådan svampsås? ☺️

  5. jag väger för lite pga lågkolhydratskost, fick omställningsbesvär med huvudvärk och hjärtklappning i ca 1 vecka. Har IBS, laktoskänslig så äntligen mår min mage bra men har blivit för smal. 165 cm vikt 45 kg….
    Kan inte köpa X-tra small för då blir byxorna för korta, mina tights Small är för stora sitter inte längs benen utan hänger lite överallt. Min sambo däremot mår jättebra av denna kost och försöker baka med mandelmjöl, läst 5 böcker om LCHF bl.a. så han har övertalat mig i 2 år.
    Tar tid för mig med en traumatisk hjärnskada att förstå saker.
    Men jag behöver rätt mat att gå upp i vikt, tyvärr kan jag inte träna muskler för min muskelsvaga sida men går på badgumpa, yoga och rider.
    Hoppas du läser detta och kan ge mig lite tips, är ingen (frukostmänniska) det är väl där felet börjar…
    Mvh Jane Blomgren

  6. Låter jättegott, ska absolut prova! 🙂 eftersom vi inte dricker hemma, så tänkte jag : tänk vad bra om det fanns miniflaskor att köpa, för att använda i matlagning!
    Googlade och såg att det fanns på systemet! Även portvin. Vet inte om man kan använda det som vin i matlagning, eller om det finns små flaskor vin att köpa?! 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.