Glutenfria Västerbottensmuffins

Utflyktsbröd

Häromsistens tog jag och Mamma en tur ner till stugan i Dalarna för att fira Midsommar.

Har haft fullt upp med andra matskriverier än bloggen, därför kommer det här inlägget lite sent.

Vi brukar alltid stanna och fika vid den gamla valvbron vid Åsanforsen, en mycket lugn och vacker rastplats i närheten av Åsarna.

Den här gången lyste solen som vanligt, så det blev ett trevligt stopp på den långa vägen.

Vi har nästan 35 mil till stugan, så det blir inte så många besök per år, tyvärr.

Bra mat är då förstås ett måste, så vi orkar sitta i bilen så länge. Den här gången hade jag gjort goda, glutenfria muffins med riven Västerbottensost.

Till det en burk av Abba’s goda Mästarmakrill i Tomatsås, den bästa burkmakrill jag smakat.

Sen att kolhydrathalten är låg, bara 2,5% gör den ännu bättre som lunch.

Kokt ägg och en Kesoröra med Majonnäs och Örter smakade gott till.

Muffinsen passade även fint som korvsmörgås, fylld med Forbondekorv från Björk’s i Färila.

Ostmuffins med korv blev ett gott mellanmål efter en lång skogspromenad en dag.

Till frukost fick de sällskap av en tallrik med rökt Lax, Ägg, Gräddost och Arbogapastej en morgon.

Så nu är mina muffins testade på alla möjliga sätt, både jag och Mamma kan rekommendera ett bak.

Vi fick även riktigt bra mat på hemvägen. Stannade och åt lunch på Fäbokrogen i Klövsjö, som ligger precis vid golfbanan.

Ingen kamera med till bords, men jag kan lova att deras grillade Kyckling med Aioli var en riktig njutning. Gör ett besök om Du har vägarna förbi i sommar.

Har inte blivit sponsrad av vare sig Abba, Västerbottensost, Björk’s eller Fäbokrogen.

Gör mer än gärna reklam för så här bra mat ändå.

Muffins med Västerbottensost och Kummin

2 Ekologiska Ägg

1 dl Crème Fraiche

25 gr smält Smör

½ dl Pumpakärnor

½ dl Solrosfrön

2 dl riven Västerbottensost

2 msk Fiberhusk

1 tsk stött Kummin

½ tsk Havssalt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar. Rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.

Grädda på 200° i 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Frys in och ta fram eftersom.

Värm dem då en stund i ugnen, så blir muffinsen som nybakta.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/07/05/glutenfria-vasterbottensmuffins/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

  1. Många fina recept 🙂
    Hit kommer jag återvända för mer inspistion!

    Hur många kolhydrater blir det totalt i detta recept?

    Mvh. Lina

    • Hej Lina och välkommen hit 🙂 Jag räknar mycket sällan på kolhydrathalten i mina recept, men du kan enkelt göra det själv genom att bara lägga in ingredienser och mängd på http://kostbevakningen.se/
      Skriv gärna en kommentar sen här hur mycket det blev, om nån annan är intresserad 🙂

  2. […] Västerbottensmuffins […]

  3. […] Västerbottensmuffins […]

  4. […]  Glutenfria Västerbottensmuffins […]

  5. […] oj, oj, vilken smaskig fredagstallrik! Jag serverade Birgitta Höglunds västerbottensmuffinsar med rökt lax, räkor, finhackad rödlök, creme fraiche och dill. Det här hade man lätt kunnat […]

  6. […] Fredag Matmuffins med rökt lax från Birgitta Höglund […]

  7. […] lite timjan att hålla skogens guld sällskap. Hade inte äggen varit slut så hade jag serverat västerbottensmuffins till. Nu fick vi nöja oss med en en rulle ost och skinka, och det blev riktigt gott det […]

  8. […] sällskap i soffan hade vi favorit-Birgittas ostmuffins, som var precis så goda som hon lovat på sin blogg. Jag struntade i att tillsätta kummin och […]

  9. Förlåt mig Birgitta, för nu uttryckte jag mig väldigt förvirrat. Saltproblematiken handlade inte om dina Västerbottenmuffins, dem har jag inte hunnit prova ännu, utan om Bovetefrallorna. Där står i receptet 1 1/2 tsk havssalt, och det blev alldeles på tok för mycket när jag gjorde dem. Det var därför jag ville dubbelkolla.

    • Då förstår jag 🙂 Har märkt att jag blivit känsligare för salt också sen jag började med LCHF, men tyckte nog att de blev rätt lagom. Tror som sagt att det kan vara skillnad på olika sorters havssalt, det märks en tydlig smakskillnad mellan olika sorter, tycker jag.
      För att inte tala om när jag nån gång provsmakar det vanliga bordssaltet med jod. Vad bittert och ettersalt det smakar i jämförelse. Bättre lycka nästa gång och kom ihåg, smaka av till din egen saltsmak 🙂

  10. Gud vad goda muffinsarna ser ut måste testas inom kort.

  11. Oj oj oj va gott det låter!! Det måste ju bara testas!! 😀

  12. Det låter mäkta gott. Och praktiskt. Smidigt med just utflyktsmat, det är ofta där man märker hur fast i vanor man är – en macka känns så smidig!
    Annars gör jag gärna dina bovetefrallor. Även om jag inte för mitt liv fattar hur du fick dem att se så puffiga och fina ut. Mina blir platta, skrynkliga små rackare, men smaken är det ingen fel på som tur är. 😉

    • Just när man är ute i naturen eller på resa, så är det ju himla praktiskt att ha nåt att hålla pålägget med 😉 Sen är ju såna här smörgåsar väldigt mättande, det kan ju jämföras med att äta en omelette.
      Trist att dina bullar blev platta, kanske beror på vispningen, eller tiden smeten får svälla? Hoppas du får till dem, tyckte själv de blev riktigt fina 🙂

      • En annan sak… När du skriver ”havssalt”, menar du då i flingform? Använder själv finmalet havssalt och råkade ut för att de här frallorna blev väldigt salta. Fel salt eller fel i receptet?

      • Jag menar vanligt havssalt som jag köper på hälsokost, flingsalt använder jag bara som bordskrydda. Använde färdigriven Västerbottensost på påse, kanske kan det vara där det skiljer i saltmängd? Eller så är de olika sorterna salt lite olika salta. Bäst är att alltid smaka sig fram 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.