Julkakor med Mandel, Kokos och Saffran

Saffransbröd på mitt sätt

Idag blir det ett lättbakat recept på en glutenfri småkaka till Julens kakkalas.

Lussekatter och mjuk Saffranskaka, var förr favoriter hos mig i juletid. Så nu hittade jag på en liten saffranskaka med smak av lussekatt.

Jag köper ofta saffran på mina resor, då är det långa trådar i paket eller påsar. Priset på äkta saffran brukar vara mindre än hälften mot här hemma.

Jag finmaler trådarna i mortel med lite socker. Mängden i receptet motsvaras ungefär av en halv påse av vår vanliga saffran.

Ekologiska kokosflingor köper jag på Hälsokostaffären, de är större och saftigare än de vanliga.

De här kakorna blev lite mjuksega, med tydlig saffranssmak. De får bli ett återkommande inslag kommande jular, särskilt till Lucia.

Nu är det mycket fika med vänner och släktingar, så då känns det fint att ha en kaka som jag kan njuta av också.

Har varit och hämtat ut ett födelsedagspresentkort idag, en låda av min goda Vän Ruttan’s Chokladbiskvier.

De är ju sötare än det jag äter i vanliga fall, men till Jul är det viktigt med traditioner. Då håller jag inte lika hårt på lågkolhydratätandet, som under övriga året.

Tack så mycket för din goda present, Ruttan.

Mandelkakor med Kokos och Saffran

1 dl Ekologiska Mandlar

1½ dl Ekologiska Kokosflingor

1 tsk Fiberhusk

1 Ekologiskt Ägg

25 gr Smör

2 msk Björksocker

1 tsk Saffranstrådar

Hela mandlar till garnering

Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan.

Mal mandeln i mandelkvarn. Använder Du hellre färdigköpt mandelmjöl, så blev det 2 dl mjöl av 1 dl mandlar.

Rör ihop ägget med sockret, blanda ner kokos, fiberhusk och mald mandel. Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl.

Låt stå i kylen en halvtimme att svälla. Rulla små kulor, lägg på bakplåtspapper. Jag fick till 20 små kakor av den här satsen.

Tryck ner en mandel i varje kaka. Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

 

 

About these ads

29 kommentarer

  1. Ja ibland kan det vara bra att ha en present innestående :) Hoppas det smakar. Dina julkakor ser himla smaskiga ut. Måste nog ta och prova dom.
    Kram på dej min vän <3

    • Särskilt när det är såna här godsaker, då var det bra att de kom lagom till Jul. Du får utöka ditt julkakbak med de här, tror ni kommer att gilla dem. Kram tillbaks :)

  2. Dom såg juliga och fina ut dina saffranskakor :-)

    • Tack, Veronica, blev riktigt nöjd själv med resultatet. De smakar Jul :)

  3. Tack för det receptet!! Jag älskar smaken av saffran men avstår ju numera från lussebullar. Däremot brukar jag smaksätta ”äggmjölk” med saffran för att få njuta av smaken, med de här kakorna blir ju ett välkommet tillskott nu till jul!! :D

    • Äggmjölk med saffran låter gott, det får jag prova. Trodde inte på idén med äggmjölken, innan jag testade den i varm choklad till Anna’s bok. Det blev ju väldigt gott :)

      • Ja, till och med jag som avskyr smaken av ägg kan uppskatta denna dryck!! SPECIELLT med saffran i!! :D Jag tar en knivsudd per portion + lite stevia. Mums!! :D

      • Tack för receptet :) Stevia har jag inte testat än, blir när björksockerburken tar slut. Tycker du det smakar bra, ingen bismak som andra sötningsmedel? Har smakat blad från plantan, de var väldigt söta, men goda.

  4. Det finns flera olika sorters stevia på marknaden, men den jag har kallas vit stevia och finns att köpa från Biofood. (Det finns grön stevia också.) Det är ett pulver som är väldigt koncentrerat.
    Jag tycker inte stevia är gott, för det har en bismak – lite lakritsaktigt på nåt sätt. Men man kan trolla bort smaken i rätter som har en smaksättning som tar överhanden, t ex när jag gör äggmjölk med pepparkakssmak (supergott!!!) då vill jag ha lite sötma och brukar ta mer än till t ex äggmjölk med saffran, för pepparkakskryddorna döljer steviasmaken helt. Men sen tror jag att man vänjer sig också – om man bara vill!
    När jag gör LCHF-godis brukar jag ta både stevia och björksocker, och det funkar finfint!!
    Grön stevia har ännu mera smak förresten!

    Men jag har hört talas om stevia som inte smakar nåt, men har ingen aning om det verkligen finns eller att personen som sa det inte är så känslig för bismaker som jag är…!
    Stevia finns även i flytande form, och det senaste som jag såg på nån näthandel var stevia med nåt utfyllnadsmedel (vilket vet jag inte) så att man kunde dosera det ungefär som socker.

    • Tack för ett utförligt svar, Anneli. Det är bismaken som jag har svårt med hos sötningsmedel och då är björksocker det bästa jag hittat. Som dessutom, precis som stevian är någotsånär naturligt.
      Men oftast använder jag flytande honung om jag vill ha lite sötma. Det funkar bäst för mig, även om de inte är så populärt i LCHFkretsar ;)

      • Björksocker gillar jag med – men det är attans så dyrt!!
        Jag har köpt hem Sukrin (sötis) men inte hunnit prova det än. Det är ju för allan del rätt dyrt det också…!
        Honung har jag inte använt på 1½ år, men saknar det!!

      • Väldigt dyrt är det, tur man använder så lite av det som är sött numer :) Sukrin har jag läst att många använder, så jag får nog testa det framöver också.
        Jag äter ju sällan något sött mellan målen, utan som en liten dessert eller som ingrediens i maten. Då blir påverkan på blodsockret inte så stor, så lite honung fungerar bra. Det är alldeles för gott för att avstå för mig, och så har det ju så mycket hälsosamma fördelar också :)

  5. Idag har jag använt sukrin för första gången! Om en stund ska jag skriva om bl a det i ett nytt blogginlägg! :D

    • Spännande. Kommer förbi och tittar :)

      • Du är så välkommen!! :D

      • Tack, det blir inte så ofta jag surfar runt hos er andra och inte är jag nån flitig kommentator heller. Men då och då tittar jag förbi och ser på allt gott som skapas runt om i landet, ja i grannländer och runtom i världen också, där jag har mina bloggvänner. Ni är viktiga :)

  6. Ja, visst är det kul med bloggvänner!! Jag uppskattar också det här ”cyberlivet” vid sidan av det vanliga!! :D Fast min man tycker att det tar liite för mycket av min tid…!
    Här kommer svar på din kommentar på min blogg:
    Hej Birgitta och tack för kommentaren!
    Ja, jag som alltid varit en som gillar söta smaker – och som fortfarande gör, nöjer mig numera med mycket mindre sötma för att tycka att det ät tillräckligt!! Det är en av de stora fördelarna med LCHF!!
    God Jul till dig också!! :D KRAM!!

    • Hej igen, såg det här först nu ikväll :) Varit på stan med kära Mamma och julhandlat, inte mycket folk alls i vår lilla stad.

      Det är det som är faran med bloggandet, att det kan ta ganska mycket tid, som man kan göra annat på. Men nån timme här och där istället för att slötitta på TV är bara utvecklande, tycker jag. Man lär sig en hel del, hälsa maken det. Och God Jul till hela familjen också :)

      • Ja, mitt TV-tittande har minskat drastiskt!! Men jag sitter mycket framför datorn – det gör jag…!

      • Ja, du är min absolut flitigaste kommentator i alla fall :) Faktiskt så blev det TV just i kväll. Deckaren från Sandhamn. Jobbat där några somrar, kul att se alla välkända platser :)

  7. Hej!

    De ser jättegoda ut och jag tror att de skulle passa bra som substitut nu i december när det finns så mycket gottis! Jag undrar dock hur länge man kan förvara dem och i så fall hur?

    Tack på förhand och för det fina, enkla receptet!

    • Hej Jenny och Välkommen till mitt kök. Roligt att du tyckte om mina små kakor, de är ett bra alternativ till lussekatter för oss som inte äter såna. De kan förvaras i kyl flera veckor eller i frysen betydligt längre. Fräscha på dem i en varm ugn fem minuter, så blir de som nybakta igen. Lycka till :)

  8. [...] glöggen med några Pepparkakor, gärna med en bit ädelost på. Eller mina Saffranskakor, de smakar också fint [...]

  9. [...] Julkakor med Saffran [...]

  10. [...] Sitter och gottar mej i recept från Birgitta Höglunds Mat:O) Det är inte bara hennes pepparkakor, som kommer att hamna i huset, dn där ischokladen ser bara så god ut också! Äsch, jag tar väl ett tredje tips också Julkakor med mandel, kokos och saffran. [...]

  11. [...] gör saffranskesoplättar istället för lussebullar. Själv har jag provat Birgitta Höglunds saffranskakor med mandel och kokos i. De smakar väldigt gott. Victoria har experimenterat sig fram till en [...]

  12. Skall pröva dessa!


Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 399 andra följare

%d bloggers like this: