Ruttan’s goda Chokladbiskvier

En favorit bland Julens goda

Min vän Ruttan är en suverän bagerska. Alla möjliga sorter hinner hon få till, mellan jobb och annan stress runt julen. Hon har  också alltid tid att sätta på en kanna kokkaffe och prata bort en stund, när jag tittar förbi.

Jag brukar beställa en laddning av hennes goda biskvier då och då, de är fina att ha på lut i frysen, både som kaffebröd och dessert.

Eftersom de inte innehåller mjöl, så är de ett bra glutenfritt alternativ på julens kakbord. Jag har fått lov att skriva av hennes härliga recept, så att fler kan få njuta av den här lilla läckerbiten.

Chokladbiskvier

275 gr Mandelmassa

1½ dl Socker

2 Äggvitor

Fyllning:

250 gr Smör

2 dl Florsocker

2 tsk Vaniljsocker

2 Äggulor

3 msk Grönstedts Cognac

Chokladtäcket:

150 gr Mörk Choklad

20 gr Kokosfett

Bryt ner mandelmassan i matberedare. blanda ner socker och äggvitor och kör till en fluffig smet. Spritsa små kakor på bakplåtspapper, det blir ca 30 stycken.

Låt stå och torka på plåten i 30 minuter innan Du gräddar dem  i ca 15 min på 175°. Låt kallna på papperet och lossa dem sen med en stekspade.

Skär det rumstempererade smöret i bitar.  Kör tillsammans med florsocker och vaniljsocker i matberedaren tills det är vitt och poröst. Rör så i äggulorna och cognacen.

Bred smeten med en sked på baksidan av kakorna, ställ in i frysen 15 minuter att stelna.

Smält choklad och kokosfett i vattenbad eller 2 minuter på full effekt i micron. Doppa sidan med smörkräm i chokladen, låt stelna på en bricka.

Förvara kakorna i en låda i frysen. De tinar med Du kokar en kanna kaffe.

Ruttan har tovat den fina Tomten också

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/20/ruttans-goda-chokladbiskvier/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag älskar biskvier, det brukar jag också baka så här till jul 🙂

    • De är riktigt goda, bättre än konditoriernas 🙂

  2. Vilka härliga biskvier!!
    De ska jag absolut laga någon gång framöver.. blir ju tillfälle när gubben fyller fyrtio i februari:)

    • Då blir han glad, när han får så goda biskvier 😉
      Som du ser i svaret till Fjällmor, så blev rådjuret jättegott. Tack för hjälpen 🙂

      • Skall bli spännande att få läsa om rådjursmiddagen i morgon:)

      • Ellinor ; Jag är mer än nöjd, vilken härlig smak det blev 🙂

  3. mmm…biskvier är super. Jag gör mina utan socker. Ibland utan mandel också då vi är allergiker i familjen.

    Hoppas du har en underbar adventseftermiddag!

    • Hej Fjällmor. Visst är det gott 🙂 Bra att man kan trixa lite med recepten, så de passar olika behov. Själv har jag börjat förstå att det är inte socker/kolhydrater som är den stora boven i mitt mående, utan gluten..
      Men det har jag ju vant mig att leva utan, under mina nio månader på lågkolhydratmat. Fortsätter på den inslagna vägen, det kommer inte att var mycket kolhydrater framöver heller 😉

      Har det riktigt skönt, julstökat lite och nyss avnjutit en rådjursmiddag. Recept på det kommer i morgon.
      Ha det fint du med.

      • Visst är det!
        Nästa test blir med kokosmjöl i marängsmet som botten. Tror jag… 😉
        Även jag har blivit mycket friskare av ett liv utan spannmål. Sockret avstår jag helt under min viktresa men hoppas kunna ha ett lugnt förhållande till små mängder i framtiden.

        Kram!

      • Du är klok du, Fjällmor 😉

        Du kan kolla på nötbotten som jag gjorde till min midsommartårta, där kan du byta nötterna mot kokosflingor. Lycka till.

        P.S. Nu experimenterar jag med Passionsfruktstryfflar. De stelnar i kylen nu och sen ska jag rulla dem i kokos. Tror det blir gott 🙂

      • tack detsamma Birgitta 😉

        tryfflar…mums…jag kokade fudge i helgen. Makens luktade farligt gott. Tur jag är allergisk mot innehållet

        😀

      • Titta in i eftermiddag, så får du receptet på mina tryfflar 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: