God fortsättning
Då var det dags att skriva första inlägget år 2017, känns alltid fint att få vända blad och se vad som väntar på det nya året.
Jag tog några dagars bloggledigt över nyåret, har bott hemma hos min 87-åriga mamma.
Vi har ätit gott, pratat en hel del och jag har lagat upp lite mat till hennes frys.
Det var skönt att inte använda datorn alls ett tag, eftersom jag under förra året delade med mig av ett recept om dagen.
De flesta var recept ur mitt stora arkiv på långt över 1000 recept, men det tar ju ändå en hel del tid att sammanställa dem till nya inlägg.
Nu efter nyår är det många som på allvar vill köra igång med en ny livsstil.
Det tänkte jag ta fasta på och dela med mig av lite matnyttiga tips, som jag samlat på mig under mina snart 8 år med glutenfri LCHF, på senare år med mer inslag av Paleo.
Först ut blir en riktigt rejäl grötfrukost, den godaste jag testat.
Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port
1 dl grädde/kokosmjölk
2 msk mandelsmör
2 msk sesamfrön
1 msk kokosnötsmjöl
Lite havssalt
ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma
Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.
Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.
Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.
Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.
Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.
Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt.
Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.
En klick smör i gröten på gammaldags vis är också riktigt gott.
Äggsmör 1 port
1 mjukkokt ägg
25 g mjukt smör
2 msk hackad gräslök
1-2 frökex
Flingsalt
Tomat, rädisa och citronmeliss
Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret.
Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt.
Nötfrukost 1 port
10 g paranötter
10 g sötmandel
10 g hasselnötter
10 g valnötter/pecannötter
10 g cashewnötter
ca 25 g smör
Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.
Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över.
Det blir extra gott om du kryddar med lite kardemumma eller kanel.
Torkade bär passar också fint ihop med den här frukosten.
Nötfrukost är vad jag och Lennart äter nästan varje morgon, det får oss att må väldigt gott och vara mätta länge.
Komplettera gärna mina frukosttips med vad du brukar äta i en kommentar här nere.
Många tror ju att det är enahanda att äta mat med få kolhydrater, vore ju fint om vi fick till en hel lista för att visa hur fel de har 😉
Din nötfrukost verkar intressant – någon gång skall jag prova den. Har nu en omelettperiod. Gör omelett på 2 stora ägg med liten skvätt grädde och kryddad med salt och chilipeppar. Växlar mellan att hyvla cheddarost på den och smörstuvade skogschampinioner. Starkt te med lite kokosolja och en svätt grädde. Äter mera brunch än frukost och står mig till kvällen.
Tack för goda omelett-tips. Jag äter ofta omelett som en lättare middag nu i vinter 🙂
Hej! Vilken fantastisk kunskapsskatt vi har hos dej, Birgitta.Tack!
Min frukost: Smälter smör, vevar snabbt ner 1 ägg (gärna med dubbelgula) lite grädde/kokosmjölk, salt och svartpeppar. Klart på nolltid. Ibland lägger jag till nån skinkbit / några köttbullar och/eller lite philadelfiaost, på tallriken.
Och så en stor kopp te förstås. Med kokosolja .
Tack, det är så roligt att dela med mig av mina kockkunskaper så fler får chansen att njuta och må bra ❤ Gott tips 🙂
Tack för tips på frukostar utan ägg. Efter att ha ätit Lchf i 7 år har jag tyvärr utvecklat en äggallergi. Det gör det betydligt svårare att äta enligt Lchf. Vänliga hälsningar Marion
Skickat från min iPhone
Vad fint att du gillade dem. Tråkigt att du fått äggallergi… Jag lägger in några länkar här till fler äggfria förslag senare när jag sitter vid datorn 🙂
Här kommer ett äggfritt bröd som jag bakade till jul: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/12/11/lucka-11-mjukt-frobrod-med-julsmak-glutenfritt-aggfritt-mjolkfritt-notfritt-och-veganskt/
Och mitt fröknäcke: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/06/22/medverkan-i-radio-krokomaredalen-med-prat-om-lchf-och-froknackebrod/
Och några smoothies: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/01/31/smoothie-lchf-och-paleo/
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/12/05/lucka-5-julig-smoothie-pa-ecocafeet/
Och min godaste müsli 🙂
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/12/07/lucka-7-tomtens-musli/
Hoppas du hittar nåt du gillar, Marion ❤
Jag äter ofta ditt fröknäcke, bakar en plåt i veckan. Det är så gott så jag har ofta bara massa smör på – som nötfrukosten men med frön istället…. Eller så gör jag tonfiskröra på tonfisk, rödlök, majo, creme fraiche, senap, salt & peppar och har på frökex.
En annan favorit med lite mer Kh är smetana, blåbär och hackade rostade mandlar.
Tack för goda tips och för att du så ofta bakar nya, läckra varianter av fröknäcke och delar på Facebook i din grupp LCHF Tips, pepp och recept och på Instagram, med hänvisning till att det är mitt recept ❤
Tackar och bockar för alla dina toppen tips ❤
jag är tyvärr dålig på att äta frukost och oftast blir det en stor kopplade med grädde och kokosolja i 😊
Tack för att du tycker om dem ❤ Den kopplade koppen kanske är kaffe eller te, bra för alla som inte vill äta nåt på morgonen 🙂
Allt som oftast äter jag din äggfrukost – mosat ägg med smör och något hackat grönt. Enkelt och snabbt, sånt som alltid finns i mitt kylskåp.
Gott Nytt År!
Tack och Gott Nytt År till dig, Gäst ❤
Hej! Jag brukar äta pannkaka gjord på kokosmjölk, ägg, fiberhusk, kokosmjöl och mandelmjöl kryddat med kanel, salt, gurkmeja, ingefära och ibland vaniljpulver. Äter den med osockrad lingonsylt eller smör.
Hej Gunilla, det lät väldigt gott. Bra att få med alla nyttiga kryddor. Tack ❤
Gunilla. Just pannkakor äter jag gärna på kvällen. Kan du specificera hur du måttar ingredienserna. Tack.