Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/12/11/lucka-11-mjukt-frobrod-med-julsmak-glutenfritt-aggfritt-mjolkfritt-notfritt-och-veganskt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Lite småbökigt att baka, för ett formbröd, men värt besväret. Ok enligt trettonåringen, riktigt gott enligt mig och sambon. Kommer nog att baka det igen. Härligt med ett mörkt bröd, som inte består av nästan enbart fröer. (Gör det kanske ändå, men får inte den fröiga konsistensen.) Lite för salt för min smak, men det borde jag vid det här laget ha lärt mig att dina bröd brukar vara… Vet du på rak arm något märke på tahini, som inte innehåller spår av nötter? Det jag hittade kan innehålla spår av allt möjligt, så femtonåringen fick klara sig utan detta bröd. Men han äter å andra sidan vanlig limpa.

    • Hej. Så roligt att ni tyckte om det. Jag gillar bröd med sälta, annars blir de så smaklösa, så där måste man smaka sig fram vad som passar. Du kan ju prova att mixa tahini själv eller fråga i hälsokostbutiken, känner inte till något särskilt märke.

  2. Hej! Är det kikärtsspadet som ersätter äggen? Fyller katrinplommonen någon funktion i brödet mer ön smakmässigt? Kan jag bara utesluta dem? Tål dem inte torkade, skullle nog funka i bröd, men gillar inte det i bröd. Elizabeth

    • Ja, om du läser i länkarna till aquafaba så lär du dig vad det är. Det är så jag lärt mig att baka så här. Läser du vidare i receptet så ser du att du kan byta plommonen mot mer avokado. Jag har plommon med både för smak men också färg.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s