Så här kan en matdag se ut i vår livsstil nuförtiden

Bra mat för hjärtat :)

Bra mat för hjärtat…

Lite nya rutiner

Mitt förra inlägg blev ett av de absolut mest välbesökta sen jag startade min blogg i juni 2009.

Tack för alla besök, det värmer att så många är intresserade av att ta del av min livsstil och matfilosofi.

Jag har nu levt med lågkolhydratkost i 6 år och gått från att tidigare ha varit rejält sjuk, tablettberoende, överviktig och handikappad till ett mycket friskare och gladare liv.

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater...

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater…

Birgitta Höglund i Alanya

En bild av mig 13 år senare och efter 6 år med LCHF…

Har jag då levt som jag lär hela tiden?

Ja, faktiskt, det enda som ändrats är att jag hela tiden lärt mig nytt och därmed förändrat mitt sätt att äta lite då och då under tiden.

Nu senaste åren har det inneburit att jag dragit ner mycket på mejeriprodukterna, utom smör som jag äter ännu mer av idag.

Grädde och ko-ost har jag för det mesta bytt mot kokosgrädde, majonnäs och get/får-ost, vilket har gjort att jag mått ännu bättre.

Anledningen till att jag numer avstår från nästan all den goda grädden, crème fraichen, yoghurten och de flesta ostar har inget med viktminskning att göra, även om det för många hjälper till även där.

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Jag märkte efter många år med en hög gräddkonsumtion att mina magproblem som jag lidit av ända sen jag var barn började komma tillbaka.

Jag blev bra i min mage när jag helt tog bort gluten på hösten 2009, det kändes förstås fantastiskt efter alla krånglande år när läkarna inte hittade något fel trots många undersökningar.

Enligt den läkare jag träffade då så tydde alla mina symptom på att jag är glutenintolerant, även om inte proverna visade något.

Men då för ett par år sen kröp sig liknande magbesvär på mig igen, trots att jag åt helt glutenfritt.

Min släkt på mammas sida kommer från Pargas i Finland och flera är både gluten- och laktosintoleranta, så jag bestämde mig för att prova om det gällde även mig.

Fisksoppa med kokosmjölk, recept kommer senare

Thailändsk fisksoppa med kokosmjölk från min artikel i Expressens Allt om LCHF, recept kommer senare på bloggen

Efter att jag gått över till min typ av LCHF/Paleo så har jag blivit mycket bättre i mage och tarm, även snarkningen och slembildningen i halsen har försvunnit.

Så jag kommer att fortsätta äta så här, men gör ibland ett medvetet avsteg till fest och njuter då av grädde, hemgjord glass eller goda, vällagrade ostar.

Både jag och Lennart snarkar natten efter en sån fest, men det får vi stå ut med 😉

Jag har under de här åren levt efter filosofin att man ska äta 3 mål mat om dagen för att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.

För mig som tycker om att laga mat har det här inte varit något som helst problem, det finns ju så fantastiskt mycket goda råvaror att variera med när man bara äter naturlig mat.

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Men för Lennart blev det lite jobbigare att ändra om sin livsstil, efter många år av uteätande, färdiga rätter från frysdisken och snabbmat till att nu laga maten från grunden i sitt lilla kök hemma i Stockholm.

Vi lever tillsammans på våra resor, men i Sverige bor han på Kungsholmen och jag i Östersund.

Så den här vintern har vi ändrat lite på rutinerna så att han också ska få matlagningslust och inspiration till ett sätt att äta som fungerar bra även på hemmaplan, när han inte har personlig kock 24 timmar om dygnet 😉

Nötfrukost med kaffe

Nötfrukost med kaffe

Vi börjar varje morgon med nötfrukost vid 8-tiden, något vi båda ätit nu i 3 år.

Det är den absolut godaste frukost vi vet, så ”lättlagad” och mättande.

Bara att hälla upp 1 dl blandade nötter i en skål och blanda ner ca 30 gram smör i små kuber.

I vinter har vi också lagt till en osvavlad aprikos i små tärningar, så nu är vår frukost ännu mer njutbar och riktigt bra för magen.

Efter frukosten kör vi mitt kombinerade program med sjukgymnastik/yogaövningar, det sätter fart på hela kroppen och är så bra för stela leder och muskler.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Vid 10-halv 11 dricker vi en energidryck på färskpressat granatäpple, blodgrape, citron, ingefära, kryddor, hett vatten och kokosolja.

Ett riktigt gott sätt att få i oss den nyttiga kokosoljan och drinken ger energi till flera timmars promenad.

Plus att orken räcker till att handla och laga en riktigt god och stadig lunch/middag som vi brukar äta vid 14-15-tiden.

Här kommer den största förändringen i vår mathållning den här vintern.

Istället för att äta en lättare lunch vid 12 och sen middag vid 17, så har vi slagit ihop de målen till ett.

Vi har nu i några veckor ätit en rejäl lunch med en stor köttbit, fisk eller kyckling/kalkon på ca 200-300 gram.

Lite smörstekta grönsaker som paprika, zucchini, champinjoner, broccoli, lök, tomater m.m.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Grönsakerna har jag stekt i smör och kokosolja och kryddat med chili, örter och med en god syra från vinäger eller citron, det lyfter smakerna enormt.

Halva tallriken består av en stor sallad på gröna blad, rucola och bladpersilja är alltid stommen.

En mild och god kallpressad olivolja, granatäppelvinäger, äppelcidervinäger, citron eller en majonnäsdressing över, ibland även pumpakärnor, tärnat äpple eller jordgubbar.

1-2 stekta ägg som tillbehör om vi äter fisk eller kyckling, för vi har märkt att det mättar inte lika bra som till exempel proteinrikt kalkonbröst, en välmarmorerad entrecôte eller lammkött med mycket fett.

Här kan du läsa mer om mättat fett i en ny undersökning som Ann Fernholm skrev om igår.

Idag skriver även Kostdoktorn om hur fel hela världen haft som varnat för fett, i inlägget; Rädslan för fett var ett misstag från början.

Det här banar verkligen vägen för mina 3 kokböcker (LCHF för seniorer skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist) som kommer ut i USA till sommaren, så spännande.

Här kan du läsa mer om den engelska utgåvan och förboka redan nu på Amazon.com.

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Som tillbehör till min mat blir det ibland kryddsmör men ofta bara en rejäl klick nykärnat smör inköpt på grönsaksmarknaden.

Drycken till maten är alltid friskt vatten, på de här hälsoresorna blir det ingen alkohol överhuvudtaget.

Ibland när vi ätit en kalventrecôte på uppåt 250-300 gram har det blivit periodisk fasta ända till nästa dags frukost, det är som du förstår mycket mättande.

Nykärnat smör

Nykärnat smör

Jag har länge ätit enligt periodisk fasta 14:10 utan att tänka på det som en fastevariant.

Du som följt min blogg har ju tidigare sett att jag inte är så förtjust i viktminskningsmetoder som 5:2, jag vill kunna äta rejäla portioner mat med ordentligt med smör varje dag.

Men nu de senaste veckorna har det faktiskt blivit ända upp till 18 timmars fasta några gånger och det har gått riktigt bra.

Tidigare försök att äta med långa mellanrum har fått mig att bli orkeslös och få mer värk, men nu har det istället gett mer energi och lett till mindre värk i lederna.

Då har jag ätit mindre portioner, med lägre halt av protein och fett, så det här är en modell som fungerar mycket bättre just för mig.

Märker en klar skillnad om vi äter kyckling eller fisk, då blir det ett litet kvällsmål med en kopp te vid 18-tiden.

Äggbröd - Proteinbröd

Äggbröd – Proteinbröd

Oftast en skiva bröd, särskilt mitt nya proteinbröd blir riktigt gott att smörsteka och täcka med smör och ett gott pålägg

Varierar pålägget med getost, kallrökt lax, sill, varmrökt makrill, räkor eller rimmad kalkon.

Kall kvällstallrik

Kall kvällstallrik

Ibland blir det istället en kall tallrik med kokt ägg och räkor eller kallskuret och oliver som en lätt kvällsmåltid.

Det här har fått oss båda att bli lite slankare och fastare i kroppen.

Vi har helt enkelt fått mer muskler och det är ju aldrig fel 🙂

Vill du ta del av fler recept än de som finns här på bloggen, så finns nu mina kokböcker Långkok för LCHF och Paleo och Grillmat LCHF till det smått otroliga priset av 49 kr att förboka inför bokrean på Bokus.

Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord just om fettets betydelse för smak, mättnad och näring i Långkok.

Anna Hallén skrev hur viktigt det är med vitaminer, mineraler och spårämnen i vår dagliga mat i Grillmat.

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/11/sa-har-kan-en-matdag-se-ut-i-var-livsstil-nufortiden/trackback/

RSS feed for comments on this post.

31 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vilket bra blogg inlägg!
    Nu när jag försöker ta tag i lchf igen, för jag mår ju så mycket bättre av det, går jag tyvärr upp i vikt igen :(! Jag misstänker att det blir för mycket grädde, som jag i vanliga fall inte använder…och mycket smör?! (LcHF, där jag har fokuserat på fettet;))

    Intressant att läsa om ditt halsslem. Jag har i alla år haft samma dilemma, min yngste son också, ligger i halsen. Går alltid med snytpapper. Detta har blivit värre nu, kan det kanske vara de ökade mejeri produkterna?
    Mannen min gillar inte vanlig ost, grädde, smör och kokos produkter! Han är från grekland, så han föredrar feta och olja! ;D
    Mia barn gillar sås till maten, så jag försöker att hitta bra recept för detta, speciellt nu när vanlig potatis, ris och pasta utesluts, så det blir mer lockande med de tillagade gönsakerna! 😉
    Tips? 😀

    Däremot har jag nästan blivit av med min tandsten, som jag hört kan vara pga de raffinerade kolhydraterna! 😀
    Värken känner jag ingen skillnad på, men det får väl ta sin tid…och jag måste väl få in rörelse, motion och minskad stress för att det ska göra skillnad! 😉

    Vilken av dina böcker är minst mejeri produkter?;)

    Håller du din vikt förresyen eller kanske tom går ner?
    Kram Camilla

    • Tack ❤ Vore säkert bra för både dig och sonen att testa mjölkfritt ett tag, då ser ni ju om ni blir bättre i slemhinnorna i näsa/hals, jag märker en otrolig skillnad. Min tandsten är också mindre, men framförallt kariesen helt borta 🙂 Motion är väldigt viktig vid värk och stress, försök börja i lugn takt. Grillmat LCHF innehåller många mjölkfria recept, ville ju ha med Paleo i titeln där, men förlaget trodde det var en modefluga… Länk till CDON finns i högermarginalen, där kostar den bara 79 kr nu, väl värda pengar när det gäller att investera i sin hälsa, eller hur? Här på min Paleoblogg, hittar du ca 200 mjölkfria LCHF/Paleorecept. Lycka till ❤
      Angående vikten så har jag hållit och tom minskat den, märks mest på kläderna 🙂

      • Då är det den boken jag ska prova! 🙂 En annan sak jag har upptäkt är att jag på den senaste tiden äntligen, då och då, kan känna dofter igen och smaka smaker! Härligt, tummen upp! 😀

      • Fint 🙂 Ja, smaksinnet förstärks mycket när man tar bort socker och stärkelse 🙂

      • Ps. Nu när du kör periodisk fasta, har du något fett i drycken på morgonen och När äter du dina nötter?

      • Jag körde mer periodisk fasta när jag skrev inlägget, nu blir det en nattfasta på typ 12-13 timmar. Äter nötfrukosten med vanligt kaffe vid 7, kryddkaffe m kokosolja vid 10 nu den senaste månaden när vi är utomlands 🙂

  2. […] För dig som inte känner till den hälsoresa jag gjort de senaste 7 åren med glutenfri lågkolhydratkost, ta gärna en titt på det här inlägget där jag berättar mer om min livsstil och hur en matdag kan se ut. […]

  3. Tack för att du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter! På senare tid har jag funderat på förändring i mathållningen, tyckt att det – för oss som pensionärer – blivit lite väl mycket med 2 stadiga måltider per dag; lunch vid 12-tiden och middag 17. Men inte blivit av för jag har inte vetat HUR förändringarna skulle kunna göras. Nu kom info om det ”som på beställning”, (Vi håller oss sedan många år en till en egen LCHF-variant, som mer och mer blivit Paleo).

    • Vad roligt att jag kunde komma med rätt info på rätt tid 🙂 Här i Alanya motionerar jag väldigt mycket, jämfört med hemma, men det här räcker riktigt bra.

  4. Hej,
    Det är så roligt att läsa om hur ni har vågat pröva nytt och fått ett friskare liv på köpet. Jag önskar att fler vågade pröva. Tänker på mina svärföräldrar som släpar på typ 2-diabetes, övervikt och värkande leder, men de är livrädda för att mista sitt kära kaffebröd. Sen spelar det inte roll att de ser hur bra jag mår och när vi har kalas hemma bjuder jag alltid på LCHF/paleo-inspirerad mat och det är så gott, tycker de, men det hjälps inte. Så synd, tycker jag.
    Jag har t o m lånat ut mitt ex ”lchf för seniorer” till dem så vi får se.

    • Tack, ja jag kände att det var viktigt att dela med mig av de nya erfarenheter vi gjort i vinter, så fler vågar prova. Det är tråkigt att det inte går/är så svårt för många att förändra en livsstil, när de ser vilket resultat det kan ge. Vi kan bara fortsätta att föregå med gott exempel så kanske de förstår till slut 🙂

  5. Jag mixar ner 50 gr. smör och en matsked kallpressad kokosolja i frukostkaffet varje morron kl. 09. Det håller mej mätt fram till 15.00 då det blir en rejäl och fet midda plus ytterligare en matsked kokosolja.

    Jag ska nu börja komplettera morronkaffet med en dl. blandade nötter för mineralernas skull. Sällan jag känner nåt kvällssug efter detta.

    • Bra att du lägger till nötter, det mår både kropp och knopp bra av 🙂

  6. Wallenbergare???
    Tror du att det är fel på detta recept? 4 dl grädde?
    http://www.lchfgourmet.se/lchf-recept-/kott/wallenbergare/

    • Låter lite mycket men å andra sidan ska Wallenbergfärs vara rätt lös. Det är ju 1 dl per 150 g färs och så binder ju gulan ihop, så det kan nog gå bra 🙂

      • Nä, det blev inte bra. Det fick bli stekt-kokt färssås. Borde kanske slängt i ett extra helt ägg.

      • Trist. Tur det inte var mitt recept i alla fall 😉 Hela ägg gör den bara ännu lösare. Trevlig helg ❤

  7. Glömde att fråga – kommer du med på LCHF-kryssningen i mars? I så fall ska jag hälsa på dig!

  8. Alltid trevligt och lärorikt på din blogg och visst blir man sugen på att både äta och laga mat. Testa nytt!

    När det gäller ost, hårdost, så har jag tröttnat på att äta/köpa sådan, tycker inte att det är gott längre. Hårdost smakar inte gott. då jag sällan eller aldrig äter något bröd så behöver jag inte hårdost annat än riven till gratänger av olika slag.

    Det finns ingen god hårdost att äta. Någon som har tips?

    I övrigt har jag gjort uppehåll med såväl mjölk som alla sorters yoghurt/fil, som frukost, – det har min ”tarm” tackat för. Mjölk har jag inte druckit särskilt mycket, däremot yoghurt/fil. Crème Fraiche/Turkisk yoghurt använder jag bara till typ röror eller i matlagningen.

    Grädde och smör går åt en hel del. Jag är periodare när det gäller kokosfett.

    • Tack 🙂 Jag brukar ibland köpa Västerbottensost eller lagrad Prästost. De ostar som lagras länge blir så gott som laktosfria. Syrad mjölk brukar många kunna med även om inte färsk mjölk funkar, så alla får prova sig fram till den nivå som passar bäst 🙂
      Här är det kokosolja varje dag nu, det är min kropp och hjärna glad för 😉

  9. Vilken kokosmjölk/kokosgrädde köper du helst när du är i Sverige? Jag kämpar med reumatisk värk och har ätit lchf några år men tror jag ska försöka minska mejerier. Tack för inspirerande blogg.

    • Jag brukar köpa på hälsokostbutiken eller den ekologiska i thaimathyllan 🙂 Förr hade LCHF-butiken bra sorter på nätet men de har stängt.

  10. Åh, jag kan inte läsa din blogg så här dax på dan! Jag blir så himla sugen på all god mat du visar upp. Inte för att jag är hungrig, jag har ätit frukost, men det ser ju så GOTT ut! 🙂

    • Tack, min vän ❤ Som en av mina äldsta vänner Gjertrud som då var 88, sa när min första kokbok LCHF för seniorer kom; Nu blir jag ju sugen att både laga och äta mat 🙂

  11. 20150211
    Otroligt inspirerande blogg. Jag har köpt alla dina kokböcker. LCHF för pensionärer lyckades jag hitta på bokbörsen. Det ska verkligen bli spännande att försöka ändra livsstil. Min dotter sa när hon tittade i dem, det här är något helt annat än de gamla vanliga diet kokböckerna enklare och lättfattligare.
    Lena B

    • Tack, vad glad jag blir att höra det ❤ Jag har ju läst massvis med kokböcker i mina dagar, så roligt att ha fått göra 3 stycken precis så som jag själv vill ha dem. Och förstås ännu roligare när andra också tycker om dem 🙂

  12. Jag försöker också minimera gräddintaget nu mera. När jag började med LCHF gick det åt sjuka mängder grädde… allt skulle vara grytor med gräddsås 😉 Nu äter jag mest smör, kokosolja och ost. Men kanske ska gå över mer till get- och fårost som du rekommenderar? Jag har inga hälsoproblem eller viktproblem utan vill bara leva så sunt som möjligt 🙂

    Jag och min sambo slår också ihop lunch och middag på helgen och äter ett större mål vid 14-15 tiden. Oftast är man mätt på det resten av dagen, eller så kanske man kompletterar med ett ägg eller nån smör/ost-rulle på kvällen 🙂

    • Härligt att höra att fler har samma matfilosofi 😉 Jag drack grädde med kaffe ett tag, istället för kaffe med grädde… Det blev verkligen mycket, en liter gick åt väldigt fort.

      • ja när vi storhandlade köpte vi typ 3 liter grädde (på tvår personer!) :O nu används grädde bara i någon efterrätt då och då eller om man verkligen MÅSTE ha grädde i det som ska lagas. Är ju svårt att göra stuvad vitkål utan grädde… hmm, kanske går med ost istället iof 😉

      • Ja du, vi köpte också flera liter i veckan 🙂
        Det går faktiskt riktigt bra att stuva på kokosgrädde också, här ett recept på rödkål.
        https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/01/15/dillstuvad-rodkal-och-varmrokt-makrill/


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s