Frikassé på Kalkonbröst med Senap, Paprika och Purjolök

Sjukmat à la LCHF

Frikassé är något som passar väldigt bra, när man känner sig lite hängig. Snabbt och lättlagat och med mängder av näring.

Köttet får puttra i grädde och reds med äggula. Mat som lagades till sjuklingar förr i tiden.

Vi har nämligen blivit lite drabbade av den Turkiska snuvan, senaste dagarna. Inget allvarligt, men man blir lite trött.

Förr blev vi ofta sjuka när vi kom ner till den varma, fuktiga luften. Särskilt jag drog på mig både bihåle och öroninflammationer.

Sen jag gick över till LCHF har de här besvären blivit mycket lindrigare, det är som att bacillerna inte biter lika hårt längre.

Immunförsvaret får sig nog en välbehövlig förstärkning av alla fina proteiner och fetter vi äter.

För att inte tala om alla vitaminer och mineraler från mängden av örter och annat bladgrönt vi stoppar i oss till varje mål.

Fick tips av Anneli, som är väldigt insatt i det här med hälsosam mat, att lägga ett kavlat vitkålsblad mot örat.

Det ska hjälpa mot öroninflammationer. Trycket i örat lättade ganska omgående, får se om det blir helt bra snabbare än vanligt.

Kalkonfrikassé

200 gr Kalkonbröst

3 msk Smör

10 cm Purjolök

1 grön Paprika

1 msk grov osötad Senap

½ tsk Äppelcidervinäger

2 dl Grädde

2 Ekologiska Äggulor

1 msk finhackad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Strimla kalkonbröstet fint. Skär purjo och paprika i fina strimlor. Bryn köttet lätt i smöret, rör ner grönsakerna. Krydda med salt och peppar.

Låt steka några minuter, rör då och då. Häll på senap, vinäger och grädde.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter. Rör ner timjan och äggulor, låt få ett hastigt uppkok. Inte mer för då koagulerar gulorna.

Servera med Rädisor, Rucola och Bladpersilja, med  lite Olivolja och Granatäppelvinäger över.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/26/frikasse-pa-kalkonbrost-med-senap-paprika-och-purjolok/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Åh, vilka barndomsminnen detta är, hönsfrikassé är så gott.
    Vi gjorde kalvfrikassé förra veckan, tillagad i lergryta, enkelt och gott.

    Krya på er.

    • Tack för det 🙂 Idag böjar det bli riktigt bra. Måste köpa mig en lergryta och testa när jag kommer hem 🙂

      • Ja, gör det, det var väldigt enkelt att laga till och väldigt gott att äta.

      • Hade en lergryta på 70-talet, som alla andra, men den försvann i nån flytt. Men nu är det ju högsta mode med långsamlagad mat igen 🙂

  2. Mmmm, det där såg gott ut Birgitta 🙂 För att inte tala om alla vackra bilder från grönsaksmarknaderna, vilken fröjd att få vara där och insupa miljön och handla av det stora utbudet *lycka*

    • Visst blev det en läcker gul färg av de fina äggen 🙂
      Jag frossade verkligen i fotografering på marknaden, det är så kul att ha lite att välja på. Det är nästan det jag gillar bäst här i Turkiet. Marknaderna, dess försäljare och folklivet. Och alla vackra färger.

  3. Tack för reklamen, Birgitta!! 😀
    Jag kanske borde skriva lite mer om naturlig bot på min blogg…!?! Det har jag inte tänkt på förut..!! Tack för att du gav mig den idén!! 😀
    STOOOR KRAM!! //Anneli.
    PS. Frikassé har jag aldrig varken lagat eller ätit och även detta recept är enkelt att översätta till ”vegetariska”!! Gott låter det dessutom!! DS.

    • Varsågod, det är du som ska ha Tack för vitkålstipset 😉
      Du har ju massor av kunskaper kring naturlig mat, så det tycker jag absolut du ska börja skriva mer om. Många är intresserade av alternativa kurer, istället för att bara slentrianmässigt ta ett piller från apoteket..
      Frikassé är suveränt ur LCHFsynpunkt. Med svamp blir det också väldigt gott, t.ex.

      • Mmmm….!! Svamp….!!! Jättegott och typ inga kolhydrater!! 😀

      • Håller med, svamp är läckert 🙂 Snart är det säsong för blodriskor från bergen på marknaden.

  4. Hoppas ni blir kvitt snuvan fort, så att ni kann njuta
    vidare i sol och värme. Herligt med grönsaker i slika
    mängder.
    En herlig höstdag i Sörmland idag. Just nu -4 grader och klar himmel.

    Må så gott.
    Elin U

    • Den ger nog med sig fort, med sån här mat i kroppen. Har inte varit så sjuk som jag var förr på flera år nu, det är jag väldigt glad för.
      Låter som du har det riktigt härligt, njut 🙂

  5. God bedring og håper kålen hjelper fort!!! Maten ser kjempe god ut. Jeg har ikke så godt erfaring med kalkun, men kan vel bruke kyllingfilet isteden. Skulle ønske vi hadde slike grønnsaker og markeder også her i Norge.

    • Tack, örat är mycket bättre idag 🙂 Kyckling går lika bra som kalkon. Men smaken och konsistensen är bättre hos kalkonen tycker vi. Lite likt färsk skinka. Så det kan man också använda.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.