Kokt Köttkorv med Gul Blomkålspuré

Kokt Italiensk Köttkorv med Blomkål och Morotspuré

Favorit i Repris #1

Rustik Husmanskost med ett glas Engelsk Cider

Det är en riktig favoritmåltid för mig. Svenska, Engelska och Italienska smaker som harmonierar perfekt med varann. Korven är en rå köttkorv från Italien, Franchi Salumi, inhandlad på Kvantum. Purén är gjord på gul blomkål och morot från Ås Trädgård.

Cider och senap kommer från England. De är liksom fransmännen duktiga på båda delarna. De har förstått att det inte behöver vara en massa socker i Cidern, för att det ska smaka gott. En flaska ”Hardcore” innehåller bara 7% kolhydrater.

Jag blir bara bedrövad av den Svenska, s.k ”Cidern”. Den är ju bara ett smart försäljningsnamn på alkoläsk. Riktig Cider görs på äpplen, det närmaste en svensk systemcider kommer ett äpple är via ett E-nummer.

Men nu ska jag prata god husmanskost och inte bli arg över dålig dryck..

Köttkorv sjuden med Morot, Blomkål, Cider, Lagerblad och Kryddpeppar

Kokt Köttkorv med Gyllengul Puré

2 små Köttkorvar

Några buketter gul Blomkål

1 Morot

Några Lökringar

1 Lagerblad

5 Kryddpepparkorn

Havssalt

Valio’s Smör

Koka upp saltat vatten med lagerblad, lök och kryddpeppar. Lägg ner korvarna och låt dem sjuda försiktigt i 5 min. Lägg ner blomkål och moroten som Du skurit i mindre bitar. Fortsätt sjud i tio min tills grönsakerna är mjuka.

Gör en Tomatsallad på Cocktailtomater och tunna Lökringar. Låt ringarna ligga i kallt vatten en stund, så blir de krispiga och inte så starka. En god kallpressad Olivolja och vit Balsamvinäger till. Flingsalt smulat över. Jag köpte både olja och vinäger på lösvikt,  på Grändens Delikatess, vår nya butik för matfantaster i Österund.

Ta upp grönsakerna med en hålslev och pressa, spara spadet till en soppa. Blanda ner en rejäl klick smör i purén. Lägg upp korvarna med puré och en klick Engelsk, grovkornig Senap. Ett glas äkta Cider till.

Ett litet tips till Medelhavssemestern. Gå ut och plocka lite Lagerblad, det finns träd lite här och där. De smakar så otroligt mycket mer än de torkade från affären. Jag hänger upp dem hemma i köket på torkning.

Svensk Husmanskost med Italiensk korv

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/16/kokt-kottkorv-med-gul-blomkalspure/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

  1. Kul att se att du även har Bamboo white porslin. Jag köpte tre olika storlekar flata tallrikar 1968 när jag väntade mitt andra barn. Varför jag inte köpte djupa vet jag inte kanske det inte fanns? Har varit så rädd om dem och nu upptäcker jag på internet att den är lite värdefull. När vi gick igenom dödsbot efter pappa hittade jag även några glasvaser med namn Bambu. Tänkte att de får väl höra ihop vid min ev bodelning nån gång… Njuter av din matblogg. Ska försöka testa dina recept också snart.

    • Det är vackra, användbara tallrikar. Mina är en kvarleva från Kvarterskrogentiden. Roligt att du gillar maten också:)

  2. Hei, dette så kjempe godt ut!!!

    • Det är kjempe godt, du må pröve 😉

  3. Oj, vad gott det ser ut. Var och köpte fina närproducerade kalkonkorvar på Gårdarnas butik på Södermalm här om dagen (och lite getmjölk från Dalsspira Mejeri). Det kanske blir något liknande i slutändan. 🙂

    • Vad gott det låter med kalkonkorv. Och getmjölk. Ni har ju nästan lika bra gårdsbutiker i Stockholm, som vi här i Jämtland;)

  4. Färska lagerblad, det vore något! Jag köpte faktiskt frön till lager och sådde, de var dyra, men det kom inte upp något alls. Tänk att ha en planta i köket att nypa av!

    • Vad tråkigt att du inte fick till någon planta. Bättre lycka nästa år,eller med plockning på nästa resa 😉

  5. Tack för svaret jag fick av dig.Jag får väl lära mig baka surdegsbröd.Har också värk i kroppen och är arbetsskadad och tänkte att kanske jag också kan bli bättre med omlagd kost.Jag har äntligen fått min arbetsskada erkänd. Anmälde den 1990 så det har tagit lång tid.Fick avslag ända nere i Göteborgs Rådhusrätt. Anmälde det igen efter några år eftersom jag fick reda på att man har rätt att anmäla det så många ggr man vill.Bad Facket om hjälp men de ansåg att jag inte hade en chans och då fortsatte jag själv.Fick till slut erkänd arbetsskada av en specialist i ortopedi. Han var försäkringsläkare och skrev 2 A4 ark till min fördel.Allt jag fick är bara ungefär en månadslön i livränta för alla dessa år. Det jag tjänat som vikarie 1 månad på sommaren har de räknat upp som en årsinkomst.De har inte räknat på min verkliga taxerade inkomst och mellanskillnaden på vad jag skulle ha tjänat i mitt dåvarande jobb. Så jag har överklagat igen och också på att de inte följt §4 när det gäller arbetsskada före 2000 . Vi tolkar den på olika sätt. Så mitt råd till dig är att anmäl det igen.Jag tänker inte ge mig för mitt arbetsliv har blivit förstört och min livskvalité med att inte orka något.
    Hälsningar Maud

    • Hej Maud. Har lagt det där bakom mig nu, försökte överklaga men kom ingen vart. Det tar för mycket på krafterna.
      Nu koncentrerar jag mig på att leva ett så gott liv som möjligt, och det fungerar så bra med lågkolhydratmat. Hoppas det funkar mot din värk också. Ett helsike att ha ont.
      Ha en trevlig helg./ Birgitta

  6. Hej Birgitta! Jag kom in på din sida genom gammaldags mat, som min kompis skriver.Tänker lägga om min kost. Men vad ska jag äta till frukost och kvällsmat,jag som lever på the och smörgåsar.Jag har lagt in en länk på min blogg till din sida. Tycker din sida har fina bilder med mat.Du har en riktig skattkista med recept.Är dina recept för en person? Jag är ensam så det skulle passa mig bra.
    Hälsningar från Maud i Arvika

    • Hej Maud och Välkommen. Jag gillar din kompis sida Gammaldags mat, härligt med alla viltrecept och natur.

      Jag var också en stor smörgåsätare tidigare. Nu har jag helt gått över till Surdegsbröd, antingen mitt hembakade, som du hittar recept på under #9.2 eller så köper jag riktigt vedugnsbakat från små lokala bagerier. Det funkar bra för mig, en eller två tunna skivor per dag.
      På det har jag smör, varmrökt sidfläsk och getmesost. Och en kanna Zoega’s Mollbergs blandning till, men thé funkar lika bra. Det är min frukost, lika gott varje dag 😉
      Och så tar jag en kopp med rårörda lingon, kallpressad olivolja och kanel. En riktig kanonkur för magen 🙂
      Sen står jag mig fram till lunch.

      Du hittar recept på min frukost och många andra olika förslag under #1 Frukosttallrik. Hör av dig igen om du har mer funderingar. De flesta av mina recept är för en person,jag bor också själv. Men ibland räcker de till två måltider.
      Där får du känna dig fram, det är så individuellt. Kom bara ihåg att när du drar ner på kolhydraterna, så måste du ersätta dem med mer fett. Det är mycket smör på min morgonmacka numer 😉
      Lycka till.
      Ha det bra./ Birgitta
      Hälsa Ellinor att jag tycker om hennes mat. Och tack för länken.

  7. OK, ligger butiken på den delen av Thomeegränd. Då är det inte konstigt att jag missade.

  8. Större delen av förra veckan tillbringade jag i Östersund. Hur kunde jag missa Grändens Delikatess fast jag gick förbi Thomeegränd flera gånger?

    • Hoppas du lyckas bättre nästa gång, den är verkligen värd ett besök 😉
      Ligger i gränden nedanför Cervera-butiken och Mittpunkten.
      Ha det bra./ Birgitta

  9. Gud vad gott det såg ut!!!

    Bra tips ang. lagerbladen.
    Förhoppningsvis kommer vi till Grekland nästa år, då ska jag tänka på det!

    Ha en bra dag!

    • Hej Åsa och Välkommen du med. Kul att många nya hittar hit.
      Jag brukar alltid ha med en massa matnyttigt hem i resväskan. Lagerbladen är det lättaste 🙂

  10. Kul att du hittat min blogg 🙂
    Din var också mycket trevlig! Jag mår också så mycket bättre efter att jag lagt om kosten.
    kram

    • Hej Milla och välkommen in i mitt kök.
      Visst är det härligt att man kan förändra sitt mående så mycket med maten.
      Det är viktigt vad vi stoppar i oss 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.