Gräddstuvad Pytt på Vilt och Kantareller

Närproducerad Pytt i Panna

Många är det nog som tycker att en påse Pytt i Panna från en matfabrik är bra mat att ha på lut i frysen.

Jag blir mer glad av att ha fina råvaror från nära håll, som inte alls tar så lång tid att skära ihop till en pytt. Som jag dessutom vet precis vad den innehåller.

Rådjursstek som jag fått av en god Vän. Kantareller från fjällen, som jag fått av min Syster. Egenhändigt kokt viltfond.

Svensk lök och dito palsternacka från Konsum i Torvalla, där jag bor. Smör från Valio i Finland.

Grädde från Milko, förhoppningsvis från Jämtländska kor. Bara salt och peppar som kommer från länder längre söderut.

Har Du en bit stek eller annan färdig köttbit, så testa att göra en egen gräddstuvad pytt. Det är enkelt och så gott, jämfört med den sorgliga så kallade pytten på påse. Som mest innehåller potatis, lök och någon diffus köttprodukt.

Här kan Du läsa vad Findus Oxpytt innehåller. Inte mycket av det som jag skulle vilja ha på min tallrik.

Om Du vill se recept på bra snabbmat, så har jag en god Kesoröra till grillkorv på min andra blogg idag.

Gräddstuvad Pytt i Panna för 1

2 dl tärnat Vilt eller Nötkött

2 dl Palsternacka i tärningar

½ dl finhackad Lök

1 dl hackade Kantareller

2 tärningar Viltfond

1 dl Grädde

2 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär allt i ungefär lika stora tärningar. Bryn smöret och lägg i palsternackan. Låt den fräsa en stund, så den blir gyllenbrun.

Tillsätt lök och kantareller, stek med några minuter. Rör då och då. Lägg i köttet som också får brynas en liten stund. Krydda med salt och peppar.

Lägg i fryst viltfond, låt dem tina och häll så över grädden. Låt koka upp och småputtra några minuter på svag värme. Servera med Cocktailtomat, lite inlagd Gurka och Persilja.

Jag fick ett mycket värdefullt paket på posten häromdagen. En vänlig själ i bloggosfären, Karin som skriver bloggen Favoritrecept, skickade mig en stor påse torkade murklor.

Jag skrev förra veckan att jag inte varit ut och letat min favoritsvamp, på grund av ett krånglande knä. Det såg Karin som hade mycket svamp kvar sen i fjol och skickade mig en hel massa murklor. Vilken lycka. Tänk att det finns så snälla, okända människor därute. Stort Tack, Karin.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/06/18/graddstuvad-pytt-pa-vilt-och-kantareller/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Inspirerad av detta recept gjorde vi idag en ”frysrensnings-pytt” med div köttbitar av nöt, lammkorv blandat med tärningar av rotselleri och rödkål och lite broccoli. Tyvärr hade vi ingen svamp hemma – det får bli nästa gång! Avnjöts med inlagda blomkålsbuketter. Jag får RYSNINGAR av bara tanken på färdigköpt pytt, men detta var en HELT annan sak!!! TACK för inspirationen!!!

  2. Hej Birgitta!
    Vilken bra och trevlig blogg du har ! härliga recept på de bästa råvaror.

    Mat när den är vad den är! det bästa för livet.

    Mvh Ole

    • Hej Ole och Välkommen till mitt kök. Visst är det härligt att kunna njuta av bara naturliga råvaror. Ert bröd från Huså är verkligen ett fint exempel på det också. Tyvärr kan jag inte äta gluten längre, men rekommenderar era goda surdegsbröd åt alla som vill njuta av ett riktigt bra bröd 🙂 http://www.husabrod.se/
      Kanske ni kan ta fram ett glutenfritt knäckebröd? Har tänkt testa att göra ett surdegsbröd framöver, men har hört att det är svårt att få till en surdeg utan gluten.

  3. Jag hoppas verkligen att du kan få dina underbara recept i tryck någon gång. Vilken fantastisk inspirationskälla du är!! Kram /Therese

    • Tack Therese, det hoppas jag med. Vad härligt att få så vackra ord på vägen 😉

  4. En underbar klassiker.
    Finns det något bättre än vilt i denna form med massor av härliga råvaror? 🙂

    Ha en fin helg!
    /A
    http://www.maxiander.se

    • Hej Alex och Välkommen till mitt kök. Håller med, vilt är absolut det bästa köttet. Trevlig helg till dig med 🙂

  5. Håller absolut med dig, pytt på påse är ju inget vidare gott, riktiga grejer ska det vara 🙂

    • Visst är det en konstig bismak på den pytten också? Vet inte om det är det dåliga fettet de steker den i. Länge sen jag smakade en sån nu, men det hemska smakminnet sitter kvar. Äkta vara är så mycket bättre 🙂

  6. 🙂 Ser att det regnar hos dig också. Min första tanke när jag såg vad du bjuder på idag var ”höstmat”. Mycket passande med tanke på vädret. Det känns mer höst än sommar, eller hur?
    Trevlig helg

    • Hej Nilla. Håller helt med, visst är det här höstmat. Passar till den här kalla försommaren, som jag snart hoppas övergår i något betydligt varmare 😉

  7. God morgon Birgitta.
    Ja,tänk så gott det är att laga sin egen mat med goda
    råvaror.Pytten ser riktigt god ut. Tack för herlig
    resa igår.

    Må så gott,
    Elin U

    • God morgon, Elin. Visst är det härligt nu när man börjat förstå att det är bra råvaror som är A och O i matlagningen.
      Det blir ju så stor skillnad, både i pris och kvalitet. Kilopriset på de här färdiga rätterna är ju ofta fruktansvärt höga, när man börjat analysera vad de egentligen innehåller. 20% ”format nötkött” i Finduspytten. Inte mycket kött det inte.

      Roligt att du tyckte om Jämtlandsturen igår. Tur jag har fina bilder att se på, för när jag tittar ut vräker regnet ner..
      Ha det så bra 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.