Gratäng med Vitkål och Varmrökt Sidfläsk

Varmrökt Fläsk

De flesta av mina läsare har nog förstått vid det här laget att jag är väldigt förtjust i varmrökt sidfläsk. Enligt min mening betydligt godare än bacon. Kilopriset blir också lägre och framförallt innehåller fläsket mindre tillsatser än bacon.

Det enda som kan framföras på minussidan, är väl att man måste skiva det själv. Men det gör jag mer än gärna, så får jag ju lite tjockare skivor att steka, än de papperstunna baconskivorna.

Jag köpte två rejäla bitar rökt fläsk på Gregoriemarknaden av Jämtrök. Deras fläsk är riktigt gott, inte för salt som en del kan vara.

Just rökt fläsk är en vara som ofta tillverkas av de små, lokala charkuterierna, så det finns att få tag på nästan överallt. På det sättet gynnar jag ju det lokala mathantverket, samtidigt som jag får äta riktigt god mat.

Morgonnjutning

Jag har en klar favorit till morgonkaffet. Jag har skrivit om det förr, men det är så gott så jag tjatar en gång till. Det är en eller två skivor fett fläsk, mellan två tunna skivor Norsk getmesost. En riktig njutning, som jag rekommenderar varmt.

Njutmetoden är verkligen ett mer passande namn än LCHF.  Kostdoktorn har börjat använda det namnet, tycker det verkar passa in på min mat riktigt bra.

Nu kanske Du tycker att det är för mycket kolhydrater i mesost, 36% , men det är 29% fett och 11% proteiner också. Och en massa andra nyttigheter. Så några skivor äter jag varje dag, istället för bröd.

Om Du tittar förbi på min andra blogg, så finns där receptet på mitt LCHF-bröd. Ett bröd för Dig som vill ha betydligt mindre kolhydrater.

Gratinerad Vitkål med rökt Fläsk och Tomat

2 dl strimlad Vitkål

50 gr Varmrökt Sidfläsk

1/4 grön Paprika

2 msk Smör

1 dl Grädde

1 msk Chilisås eller 1 tsk Tomatpuré

Paprikapulver

Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

½ Tomat

½ dl riven Prästost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat fläsk. Blanda ner tärnad paprika efter en stund. Krydda. Tillsätt grädde och chilisås och låt puttra några minuter.

Häll över i en ugnsfast form. Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda i 200° i 10-15 minuter.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/24/gratang-med-vitkal-och-varmrokt-sidflask/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för receptet! Jag älskar allt med vitkål!

  2. Hej!
    å´ tack för en härlig blogg. Igår gjorde jag din gratäng med vitkål och sidfläsk. Jag hade precis lite lagomt med ”leftovers” så det gick smidigt…
    Himla gott blev det och lilla fyraåringen åt också med stor förtjusning.
    Än en gång stort tack!!!
    /Carina 🙂

    • Hej Carina och Välkommen till mitt kök. Vad glad jag blir att både stora och små gillade den här gratängen. Vitkål kan ju vara lite knepigt för många annars. Tack för fint beröm 🙂

  3. Vitkål och fläsk är en underbar combo, men jag har aldrig tänkt tanken att gratinera..

    Tack för tipset!

    😀

    Soliga fjällhälsningar

    • Hej Fjällmor. Har varit ute och njutit av en stunds sol idag, pimplat med min Syster. Fick bara en liten sik, men vad gjorde väl det. Härligt att vara ute bara.
      Hade inte heller kommit på tanken att gratinera kål. Före den här. Men riktigt gott blev det 🙂 Kram från sydliga fjällen.

  4. Jag vill bara berätta att du ger mig hur mycket inspiration som helst. Jag har lagat en hel del av dina recept och bland annat lärt mig att laga vitkål så att det blir gott (är ingen älskare av denna grönsak).

    • Hej Anki och Välkommen hit. Det är just såna här kommentarer som gör det så kul att dela med mig av min mat. Att kunna väcka intresse för sånt som man tidigare inte trott varit gott 😉

  5. Njutmetoden var ett bra namn tycker jag! Vitkålsgratängen så jättegod ut.

    • Tack Emmy. Visst är det ett bra namn 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.