Gulaschsoppa

Värmande soppa i vinterkylan

Det här är en soppa jag gjorde i Alanya i höstas. Idag bär det av på nästa resa, de kommande 6 veckorna befinner sig mitt kök på Cypern, i Ayia Napa.

Innan jag kommer igång med matlagning och bloggande, så blir det några dagar med recept från min förra resa till Turkiet, blandat med ett par från den senaste veckan.

För 20 år sen, var jag Köksmästare två säsonger på Årekläppens Fjällhotell, mellan Duved och Åre. Ett fint litet hotell med utsikt över hela Åredalen. Där var min gulaschsoppa en storsäljare till hungriga skidåkare.

I den varianten hade jag tärnad potatis också. Eftersom jag dragit ner på mina snabba kolhydrater, så tar jag i  svamp och extra mycket grönsaker som växer ovan jord i stället.

Men vill Du ha lite extra energi efter en hård dag i backen, så koka med två potatisar i centimeterstora tärningar. Späd soppan med lite mer vatten, för  stärkelsen i potatisen gör den tjockare.

Gör gärna en flerdubbel sats i en stor gryta och spara till frusna dagar. Den blir bara bättre om den värms upp, grytor blir ofta godare när smakerna fått sätta sig riktigt.

Perfekt att ta fram och värma efter en långpromenad eller en dag i pulkabacken.

Gulaschsoppa

250 gr Nötfärs

1 Morot

1 röd Paprika

1 gul Lök

1 Vitlöksklyfta

5 Champignoner

10 Cocktailtomater

3 msk hemkokt Kycklingbuljong eller

1 msk Ekologiskt Buljongpulver

2 dl Rödvin

3 msk Smör

1 tsk stött Kummin

1 tsk Paprikapulver

1 tsk torkad Timjan

1 tsk Worcestersauce

1 msk Tomatpuré eller Chilisås

2-3 dl Vatten

Skär morot, paprika och lök i små tärningar. Riv vitlöken fint, det blir godare än att pressa den, tycker jag. Dela champignonerna och skiva halvorna i tunna skivor. Dela tomaterna i fyra delar.

Bryn smöret i en gryta och stek färsen en stund. Finfördela färsen med en slev eller ballongvisp, soppan är godare utan köttfärsklumpar.

Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin och paprikapulver. Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer.

Tillsätt morötter och låt dem bryna med en liten stund. Sen kan tomater och champignoner åka ner. Häll så över vin, 2 dl vatten, buljong och Worcester.

Koka upp och låt sen småputtra på svag värme i ca 1 timme. Rör då och då och späd med mer vatten om den blir för tjock. Servera med en sked Créme Fraiche eller Turkisk Yoghurt utrört med lite Grädde.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/04/gulaschsoppa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

32 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vilken god soppa! 10 poäng från alla i familjen!

  2. Nu har jag lagat Gulaschsoppa för första gången, och oj vad gott det blev! Alla i familjen gillade den så det kommer vi absolut göra om!
    Uteslöt rödvinet då vi inte hade nåt, och hällde i tomatkross istället 🙂
    Mycket mumsigt, tack för receptet!

  3. […] Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa. […]

  4. […] Promenader blir det gott om ändå, så en kväll gjorde jag en ny variant av Gulaschsoppa. […]

  5. Hello Birgitta, this looks really yum 🙂

    • Hi Sherrie. Thank’s, this is a very popular soup in Sweden. Hope You have a nice summer in Australia 😉

  6. Åh….säger det igen: Vilka FINA bilder du tar. Vill också stå på kö när/om du ger ut en bok. Till sist en fråga…ekologiskt buljongpulver, var köper man det?
    Ha det nu riktigt bra de kommande 6 veckorna!
    Hälsar Britt-Marie från ett snöigt och KALLT Halland

    • Hej Britt-Marie. Skojigt att du gillar bilderna. Hoppas det blir nåt framöver i bokform, att någon vill trycka det jag skriver. För kokböcker med fina bilder är den bästa inspirationen tycker jag själv.
      Ekologiskt buljongpulver av märket Bio-food köper jag på hälsokosten. Men har sett att det finns i vanliga butiker också nu, Knorr har en KRAV-märkt. Men jag föredrar den här, den är helt utan socker och jäst också.
      Skickar lite värmande solstrålar 🙂

  7. God fortsättning! Vilka underbara bilder du har. Soppan ser jätte god ut.

    • Hej och tack detsamma. Fotograferandet är nästan lika kul som matlagningen numera, kul att du tycker om bilderna 😉

  8. Gulaschsoppa är så gott i vinterkylan. Ha en det gott på Cypern. Ät lite Meze och vandra i de fina bergen för mig är du snäll. 🙂

    Trevlig resa/ Mimmi

    • Tack så mycket, Mimmi. Ska njuta lite åt dig också 🙂

  9. Gudars så gott! Älskar Gulasch! Kom hit och laga tycker jag! hihih 😉

    • Visst är det gott. Hinner tyvärr inte komma, har ett flyg att passa 😉

  10. Hej!
    Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
    Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom(@)svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

    • Hej Magdalena och Välkommen hit. Det låter som ett väldigt intressant program i min smak. Gillar programledarna också 🙂
      Mailar dig min adress.

  11. Tack för din kommentar Birgitta. Det är mycket klokhet i det du skriver.

    Jag gillar din blogg och besöker den dagligen, just för att jag är ett stort fan till GI-kosten men har ibland lite dålig fantasi när det gäller tillagning av den typen av mat.

    Och det du säger om restaurangbranchen har jag också upplevt, trots att min erfarenhet inom den branchen säkerligen inte når upp till din så vet jag hur det känns när andra tar äran för det man själv har tillagat.
    Fortsätter du såhär så kommer du att få din revansch snart. Skriv upp mig på listan av köpare till din framtida kokbok:-)

    God fortsättning på dig med:-)

    • Tack, vad glad jag blir åt ditt beröm 🙂
      Varit in hos dig då och då, tycker om ditt sätt att skriva.
      Jag ska komma ihåg dig när det blir nån bok, förr eller senare 😉

  12. God fortsättning på det nya året!

    Gulaschsoppa är nog den godaste soppan. Riktigt gott, din ser supersmarrig ut!

    • Tack detsamma, Helena. Soppan är en av mina favoriter med. Den och fisksoppa.

  13. Mmm, det ser gott och värmande ut. Ha en trevlig resa till sydligare trakter. Här uppe på nordkusten verkar vintern hålla oss i järngrepp ännu, idag är det – 15.

    • Tack, det ska bli skönt med en 40gradig temphöjning, mot hur det varit senaste veckorna 🙂

  14. Tack Birgitta! Du är visst tankeläsare:)! Efter den obligatoriska snöskottningen igår så tänkte jag på hur gott det skulle vara med en god soppa. Tänkte leta efter recept på just Gulaschsoppa till middag idag. Behövde inte leta länge;).

    • Hej Nilla. Efter en dag med snökamp så passar det perfekt med Gulasch. Tänkte nog att soppan skulle passa en sån här kall dag 😉

  15. God fortsättning! Soppor är alltid gott på vintern. Ha det så trevligt på Cypern.

    • Tack detsamma och Välkommen hit. Ska bli härligt att komma till Medelhavet igen 🙂

  16. Men vilken tur jag har som har dej. Nu vet jag ju vad det blir för middag i morgon.Det var evigheter sen jag åt en gulaschsoppa.
    Ha det så gott på Cypern.
    Kram Ruttan

    • Hej min vän och Tack. Först nu när jag sitter på Arlanda så ser jag din kommentar. Jag är glad som har dig också 🙂

  17. Oj så gott det lät! Den får jag göra någon dag i veckan, perfekt att göra ett stort lass och frysa in. Ska du iväg på resa nu igen! Ja, vissa har det bra 😉 Låter jätteskönt, är det varmt på Cypern nu?
    Ha en bra resa!

    • Tack Martina. Ja, nu har jag varit hemma tillräckligt länge i den här kylan. Det är kul att vara hemma i jultid, men annars mår jag och min kropp mycket bättre i varmare länder på vintern. Cypern har kring 18-20 grader och mängder med sol nu.
      Vi var där i fjol och det var som svensk sommar.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.