Värmande soppa
Ser på Svensk TV att det är riktigt kallt därhemma. Då kan den här soppan vara bra att ta till, den värmer upp kroppen ordentligt.
Även vi har haft lite sämre väder några dagar, inte så kallt men rått.
Promenader blir det gott om ändå, så en kulen kväll gjorde jag en ny variant av Gulaschsoppa.
En liknande soppa äter jag ibland på Turkiska lunchrestauranger, där man får peka i kantiner vad man vill ha.
En mycket god och mättande lunch, som brukar kosta 5-6 lira, cirka 20-25 kronor.
En skvätt rödvin hade varit gott att ha i soppan, men jag har faktiskt inte köpt en droppe av det i år. Vatten eller Ayran är istället vår stående måltidsdryck.
I brist på matlagningsvin fungerar balsamvinäger alldeles utmärkt.
Den ger en fyllig syra till soppan och lyfter smakerna ännu mer.
Grönsakssoppa med Köttfärs
150 gr Köttfärs
2 msk Smör
2 msk Kallpressad Olivolja
1 Tomat
2 dl fint tärnad Aubergine
½ gul Lök
1 Vitlöksklyfta
½ röd Paprika
1 dl Ajvar
1 tsk Oregano
1 tsk Timjan
1 tsk Balsamvinäger
Havssalt
Chilipulver
1 msk Ekologiskt Buljongpulver
3 dl Vatten
Skär alla grönsaker i små tärningar. Fräs i smör och olja, utan att de får så mycket färg, i fem minuter.
Rör ner köttfärsen, blanda väl så det inte blir klumpar. Krydda med örter, chili och buljong.
Smaksätt med balsamvinäger och ajvar, en grillad aubergine och paprikaröra som finns att köpa på burk i de flesta mataffärer.
Häll på vattnet, låt koka upp och rör om väl. Låt sjuda i ca 30 minuter, tills soppan blivit simmig.
Servera med en sked Turkisk Yoghurt och Bladpersilja.
[…] för att jag skulle kunna njuta för fullt av den, ångrade att jag inte tagit med en termos med Köttfärsgulasch […]
Nej Sukrin har ingen bismak, det smakar bara sött!! Och har inte lika mycket av den där kyliga känslan som björksocker har. Jag gillar det!! 😀
Tycker inte heller om ”vanliga” sötningsmedel med sin kemikaliebismak!! Stevia har ju en bismak typ lakrits, men den går att ”trolla bort” lite om man har t ex kryddor eller annat med mycket smak i det man tillagar. Eller blandar och tar lite stevia och lite björksocker/sukrin. Stevia är nog det allra mest naturliga av alla sötningsmedel (förutom honung och socker).
Tack för upplysningen, då kan jag testa det.
Här i Turkiet har jag hittat råsockerbitar med stevia. Använde några till en jordgubbskräm igår, den blir godare med en liten sötma och syra från citronsaft. Med grädde på blev det en himmelsk dessert 🙂
*Dregel* Du, DET lät HIMMELSKT!!! 😀
Mmm, det är det 😉
Det är grisigt kallt! Soppan såg väldigt god ut. 🙂
Mvh Dennis aka nykropp.se
Hej Dennis och Välkommen hit. Tack för det, hoppas du blev lite varm av bilden på chilisäckarna 🙂
MUMS vilka härliga recept du har, kul att få lite inspiration! mina blogg recept ligger i lä jämfört med dina godsaker! 🙂
Hej Daniela och Välkommen till mitt kök. Roligt att kunna ge lite inspiration på din lågkolhydratväg. Du har ju en hel del gott att komma med också, Portugalresan såg härlig ut 🙂
Här kommer svar på din kommentar på min blogg:
Hej Birgitta!! Det är alltid lika roligt att du tittar förbi!! Jag vet ju att du har mycket annat att göra än att hoppa runt på massa bloggar!! 😀
Kladdkakorna vart jättegoda!! ”Sno” gärna receptet och provbaka sen när du får tillgång till ugn och är sugen på nåt smaskens!! 😀
Men en bit mörk choklad i all sin enkelhet är inte heller fy skam!! Nyttigt är det ju dessutom!! 😀
Har dragit ner på surftiden rätt rejält, men dina chokladkakor var jag ju tvungen att ta en närmare titt på 🙂 Testar när jag kommer hem, fast med björksocker.
Ja, björksocker går förstås lika bra!! Dock är det något sötare än Sukrin + att jag har hört att Sukrinets kolhydrater tar kroppen inte alls upp, medan Björksockrets kolhydrater tas upp av kroppen. Men jag vet inte om det stämmer. Gör du??
Det enda jag vet är att det är lite kolhydrater i, men förstås långt ifrån vanligt socker. Köpte björksocker för att testa, men annars använder jag ibland lite honung eller råsocker som sötning.
Att jag använt björksocker är för att det saknar bismak, som många sötningsmedel. Jag har väldigt svårt för sånt som smakar oäkta. Samtidigt vill jag ju skapa recept som är så kolhydratsnåla som möjligt, för er som inte alls vill använda honung eller råsocker. Jag klarar lite sött ibland, men undviker det i vardagen.
Hur är det med sukrinet, har det bismak?
Hej Birgitta!
Oj vad gott det såg ut med soppan ♥
Måste passa på att gratulera till nya skrivuppdrag, vad roligt!!
Här har vi haft en del att stå i, både snö och köld har gjort dagarna fyllda av uppgifter såsom snöskottning och spring med att fylla på vår pelletspanna.
Idag har det trots snöväder varit riktigt skönt i vädret och vi gick en härlig kvällspromenad med ystra hundar 🙂
Hälsningar och en lite förenad alla♥dagKram!
Hej och Tack, Ellinor. Du får ta fram lite älgfärs och koka en omgång, så blir ni varma och goa efter allt utomhusjobbet 🙂
Här kommer en Kram tillbaka, full med hjärtan 😉
Men, MUMS!!! Det där är precis vad frusna Svenskar behöver för att tina upp!! Och jag – jag byter bara ut köttfärsen mot Quornfärs!! 😀
Tänkte nog att den skulle passa dig med Quorn. Det är en riktigt god vegprodukt, tycker jag med 🙂
Ja, här är riktigt kyligt, brrr! Soppa värmer gott i dessa minusgrader. Gjorde själv gulaschsoppa i helgen som gick, gott, gott.
Vilken vinter det blev i Sverige. Här upplever vi den varmaste på de 8 åren vi bott här. Men snart bär det av hem till snön igen, så det är bara att njuta 🙂