Min resa till Kappadokien

 

Karta över Kappadokien

Bussresa till en annan värld

I helgen var jag för första gången på riktig långtur genom Turkiet, till Kappadokien. Ett fascinerande vulkaniskt bergslandskap i mitten av landet, på Anatoliens högland.

Efter ett vulkanutbrott för 6 miljoner år sedan, har vind och regn format fantastiskt fina formationer. För 4 tusen år sen, blev de här höga sandstenstornen även bostäder och skyddsrum för en stor grupp kristna, som flydde förföljelse.

Gamla och nya bostäder i Göreme, Kappadokien

Gamla och nya bostäder i Göreme, Kappadokien

Sandstenen är väldigt lätt att forma till bostäder

Sandstenen är väldigt lätt att forma till bostäder

Sten eller Toppmurkla? Det finns alla typer av stenar i Kappadokien

Sten eller Toppmurkla? Det finns alla typer av stenar i Kappadokien

Den kristna, grekiska befolkningen bodde kvar ända till 1940-talet, när regeringen bestämde att det var för farligt att bo på det sättet. Men än idag används en del grottor som bostäder, både i de höga tornen och nergrävda i marken. Sandstenen gör dem väldigt jämna i temperaturen, svala på sommaren och varma på vintern.

Jag åkte med Aldi Tours, en av de större researrangörerna i Alanya. Vi hade en riktigt bra guide som engagerat och kunnigt berättade om allt vi fick se. Jag kan verkligen rekommendera en resa med dem om Du åker hit.

www.alditours.com

Moskén vid Mevlana-museet i Konya, Turkiet

Moskén vid Mevlana-museet i Konya, Turkiet

Besök på Mevlanamuseet i Konya, grottbostäder, både gamla och bebodda, kristna kyrkor uthuggna i berget, med månghundraåiga målningar, besök hos matt/keramik/ädelstensfabriker var en del av programmet. Bussturen till Göremedalen, där alla skorstensformade, svampliknande stenstoder finns i enorma mängder, var det som var vackrast.

Mössorna på stenstoderna är av Basalt, en hård vulkanisk bergart

Mössorna på stenstoderna är av Basalt, en hård vulkanisk bergart

Det var ett späckat schema, tre dagar fulla av intryck, har tagit några dagar att smälta. Vi bodde på ett 4-stjärnigt hotell i Ürgüp, en vacker bergsstad. Hade turen att det var marknad på lördag morgon, jag som oftast är uppe före solen hann med ett besök efter en tidig frukost.

Grönsaksförsäljare på marknaden i Ürgüp

Grönsaksförsäljare på marknaden i Ürgüp

Äggförsäljaren kom med en hel lastbil full. På kvällen var nästan allt slutsålt

Äggförsäljaren kom med en hel lastbil full. På kvällen var nästan allt slutsålt

Hemkärnat Smör och traditionell Ost

Hemkärnat Smör och traditionell Ost

Färskost-Beyaz Peynir är en storsäljare i Turkiet

Färskost-Beyaz Peynir är en storsäljare i Turkiet

Medelhavskost innehåller stora mängder Smör-Tereyagi i Turkiet

Medelhavskost innehåller stora mängder Smör-Tereyagi i Turkiet

Jag gick också långa kvällspromenader och bekantade mig mer med staden, mötte glada, trevliga människor överallt. Det är ett annat tempo och livsglädje i en sån stad, mot i storstaden Alanya.

Grillning av Paprika och Aubergine. Det doftade underbart

Grillning av Paprika och Aubergine. Det doftade underbart

Ved är en viktig värmekälla under kalla frostnätter i bergen

Ved är en viktig värmekälla under kalla frostnätter i bergen

Det enda trista inslaget på resan var den långa vägen genom slättlandkapet mellan Konya och Kappadokien. 30 mil av oändliga odlingar av sockerbetor och spannmål. Har aldrig rest genom ett så enformigt landskap tidigare. Tänk att så stora arealer mark används enbart för att producera mjöl och socker.

Positivt för en lågkolhydratätare var däremot att se de stora smör, kött och ostdiskarna i butikerna. Här uppe i Anatolien äts stora mängder av animaliskt fett, det är ju ett bra sätt att hålla värmen under kalla nätter.

Maten på resan var också riktigt bra, ur min synvinkel. Frukost och middag ingick i resans pris, luncherna intogs på olika bra bufféställen. Det går att äta bra LCHFmat även på hotell här nere, det är mycket ostar, oliver, ägg,  kyckling, kött, yoghurt och smör på alla bufféer. Mängder av stekta grönsaker och även mjölksyrade i olika varianter. Det är bara att hoppa över bröd, ris och det söta kakbordet, så mår man riktigt gott.

Frukost på Hotell Vera

Frukost på Hotell Vera

Här är lite bilder från några olika måltider, jag höll mig mätt och pigg hela dagarna, fast det var 6-7 timmar mellan målen. Mina medresenärer åt mycket sötsaker och bananer i bussen, men jag blev inte det minsta sugen. Jag hade fullt upp med att fotografera, det blev 759 stycken innan jag var hemma igen. Kul med ny, avancerad kamera, som jag har mycket kvar att lära om.

Lunchbuffé i Konya

Lunchbuffé i Konya

Frukostbuffén på Hotell Vera har mycket gott för en Lågkolhydratätare

Frukostbuffén på Hotell Vera har mycket gott för en Lågkolhydratätare

Tack för att Du följde med på resan i bloggosfären

Tack för att Du följde med på resan i bloggosfären

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/22/min-resa-till-kappadokien/trackback/

RSS feed for comments on this post.

26 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] två år sen gjorde jag en resa till Kappadokien med dess vackra stenformationer och grottbostäder. Den resan höll mycket hög standard vad […]

  2. Hej Birgitta, hittade din blogg när jag letade lite info om Kappadokien. Skulle du säga att detta är en typ av resa som en person med vissa rörelsehinder (en reumatiker som går långsamt) klarar av? Eller var det många och strapatsrika promenader o.d.? Har tittat lite på DNs erbjudande just nu om en resa dit…
    Vänliga hälsningar

    • Hej Viveka och Välkommen hit.
      Jag är själv fibromyalgiker med en rygg och benskada och det fungerade bra för mig, trots att jag var sämre då än nu.
      Resan till Kappadokien med buss från Alanya var rätt lång och jobbig, men annars fungerade allt fint. Du kanske flyger dit, det måste vara mycket bättre. Vi var nere i gamla grottbostäder på ett ställe, där var det lite besvärligt, men då går det ju att avstå. Vi fraktades runt mycket i buss och var bara ute på kortare sightseeing-promenader.
      Många av mina Svenska vänner i Alanya som är uppåt 80-85 år har klarat resorna dit mycket bra.
      Ett fantastiskt resmål, jag tycker absolut du ska ta chansen och åka. Lycka till 🙂

  3. Vad roligt att du besökt mina föräldrars hemstad. 🙂 Här har jag spenderat mina barndoms semestrar. Och jag älskar marknaden.

    • Vilken otroligt vacker liten stad du härstammar från. Måste varit en härlig uppväxt, att få vara här uppe bland allt det vackra 🙂
      Människorna var så vänliga också. Dit vill jag åka igen, rekommenderar alla att ta en resa dit någon gång.

  4. […] Ayia Napa och Agia Marina har jag hunnit utforska ganska ingående. Resan till Kappadokien i Turkiet i höstas blev ett minne för livet, men det har också blivit många små […]

  5. Kan bara hålla med, vilka härliga bilder!

    • Tack, Martina 🙂 Det var mycket tacksamma objekt att ta kort på, på den här resan.

  6. åååh!
    Tack underbara Birgitta!

    Efter allt sorgligt bloggstrul är jag nu igång igen.. Tänk att få mötas av din fantastiska medelhavskost.

    Tack!

    /Fjällmor

    • Hej Fjällmor. Fint att det ordnat upp sig, kul att se dig här också. Ska titta in hos dig en sväng. Har som du förstår inte så mycket tid att besöka er andra duktiga bloggare på samma sätt som när jag är hemma. Men din sida uppskattas verkligen vid varje besök 🙂 Roligt att du gillar min också.

  7. Härlig resa, tack för att vi fick följa med:)

    • Riktigt skoj att ha dig och alla andra med som ressällskap, Monica 😉

  8. Birgitta! Mycket trevlig och intressant reseberättelse. Och din nya kamera verkar ta jättefina foton (- naturligtvis är det en duktig fotograf bakom kameran också). Det vattnas i munnen på mig när jag ser all den goda matan.

    • Hej Ing-Marie och tack för de väldigt vänliga orden. Jag har alltid gillat fotografering, det har dessutom gett en helt ny dimension till min matlagning 🙂 Skriva har jag däremot aldrig gillat förut, men nu har jag upptäckt att det är väldigt kul också.

  9. Härliga bilder!:)

    • Kul att du gillar mina bilder, Milla 🙂 Finns väldigt gott om tacksamt fotomaterial här.

  10. Åh guuud va avundsjuk jag blir på att kunna handla alla färska råvaror..osten och smöret måste ju vara jättegoda..och paprikan..ja allt..MUMS!!
    Älskar att titta på dina bilder och maten ser så god ut. Själv har jag lite idétorka för tillfället =)
    Kram Linda

    • Hej Linda och Välkommen hit. Hoppas jag kan inspirera dig att hitta på lite nya rätter. Det är verkligen kul att laga mat här nere, med alla fantastiska råvaror 🙂

  11. Vilka härliga bilder, älskar matmarknader 🙂

    • Tack Veronica. Hoppas vi får fler såna hemma framöver 🙂

  12. Fina bilder.Vilka häftiga hus=)Kul att se alla kort när du kommer hem.Kram M.

    • Tack. Ja, de var verkligen häftiga. Det blev en hel del bra bilder av alla 759..
      Det är lätt att fotografera när man fått så fin kamera i present 🙂
      Kram Syster

  13. Spændende billeder og dejlig mad

    • Tack Henriette 🙂 Mycket gott fick jag äta på turen.

  14. Spännande marknad och fina bilder.

    Som varandes ”vinmänniska” kan jag endast ett ord på turkiska och det är ”beyaz” som betyder ”vit”. Peynir är otvetydigt en vit ost. 😉

    • Matmarknader är härliga. Men jag minns med fasa det Turkiska vinet Beyaz som fanns på bolaget i min ungdom, säljer de det numer? Turkiet är bättre på mat än på vin 😉


Lämna ett svar till Anders Öhman Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.